Haberler

Boz Ayılardan Sonra Yaban Keçileri de Uydudan Takip Ediliyor

Bayram Sarayoğlu - Artvin'de, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Biyoçeşitlilik ve Koruma Laboratuvarı Yaban Hayatı Uzmanı Hüseyin Ambarlı ve yerel rehberlerce yakalanan ve "Merve" ismi verilen 2 oğlaklı dişi yaban keçisi, Türkiye'de ilk kez GPS ve özel verici yerleştirilen tasma ile uydudan izlemeye alındı.

Bayram Sarayoğlu - Artvin'de, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Biyoçeşitlilik ve Koruma Laboratuvarı Yaban Hayatı Uzmanı Hüseyin Ambarlı ve yerel rehberlerce yakalanan ve "Merve" ismi verilen 2 oğlaklı dişi yaban keçisi, Türkiye'de ilk kez GPS ve özel verici yerleştirilen tasma ile uydudan izlemeye alındı.

ODTÜ Biyoçeşitlilik ve Koruma Laboratuvarı ve Artvin Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğünce yaban keçilerinin doğal yaşam koşulları hakkında detaylı bilgiler elde edilmesi ve bu hayvanlara yönelik kaçak avcılığın önüne geçilmesi amacıyla geçen başlatılan çalışmada bir ilke imza atıldı.

Çalışma çerçevesinde 4 Ekim 2011 tarihinde Yusufeli ilçesine gelen ODTÜ Biyoçeşitlilik ve Koruma Laboratuvarı Yaban Hayatı Uzmanı Hüseyin Ambarlı, Artvin Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü görevlisi Mevlüt Köse ile yerel rehberler Yaşar Kuşdili ve Nuri Toraman, ilçede "Merve" adını verdikleri 2 oğlağı bulunan yaban keçisini yakalamayı başardı.

Ambarlı ve beraberindekiler daha sonra Merve'ye GPS ve özel vericiler taşıyan bir tasma taktıktan sonra hayvanı doğal yaşamına salıverdi.

Türkiye'de boz ayılardan sonra ilk kez uydudan izlenmesine başlanan yaban keçisini uydu yardımıyla dijital haritalar üzerinde takip eden ekip, hayvanın kentin sarp ve kayalık arazilerinde gezindiğini gözlemledi.

Bu yöntemle "Kara Avcılığı Kanunu" ile koruma altına alınan yaban keçilerinin doğal yaşamları hakkında detaylı bilgiler elde edilmesi ve kaçak avcılığın önüne geçilmesi hedefleniyor.

-Koruma altındaki yaban keçileri, kaçak avcıların hedefinde-

Hüseyin Ambarlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yusufeli ilçesinin, yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi, boz ayı, vaşak, su samuru gibi nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bir çok memeli türünü bir arada barındıran nadir alanlardan olduğunu söyledi.

Türkiye'nin yaban hayatı açısından korunması gereken alanlardan olan Yusufeli'nde, yaban hayatı sahasından yol geçmesi ve tünel ile inşaat yapımı gibi faaliyetler yüzünden her yıl Haziran, Temmuz aylarında yaban hayatının yoğun insan baskısına maruz kaldığını ifade eden Ambarlı, şöyle devam etti:

"Bu dönemde yeni doğan oğlaklar annesiz kalmakta, kış aylarında ise teke ve dişi yaban keçileri kaçak avcıların kurşunlarına hedef olmaktadır. Bu canlıların çoğu insanlar ile iç içe yaşamaktadır. Bu nedenle bölgedeki araştırmalarımız ile temel ekolojik bilgilere ulaşırken bir yandan da yaban hayatı-insan çatışmalarını azaltmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Amacımız, bu bölgede insanlar ile canlıların ortak yaşam alanlarında her iki tarafa da en az zarar gelecek şekilde uygun çözümler sunmak ve çatışmayı olabildiğince azaltmaktır. Bu alanda yaban hayatına yönelik araştırma ve bilgilendirme çalışmalarımız devam edecektir"

Ambarlı, son yaptıkları çalışmayla yaban keçilerini uydudan izleyerek, yaşadıkları alanları anlık olarak tespit edeceklerini ifade ederek, "İzleme çalışmaları sonunda keçilerin ve tekelerin yaşam alanları ile alışkanlıkları, çiftleşme zamanı, ne kadar gezdikleri ve ne kadar avcı baskısı altında oldukları araştırılarak, farklı ekolojik bilgiler edinilecek" dedi.

- ARTVİN

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title