Haberler

BM Güvenlik Konseyi'ne 5 Yeni Geçici Üye Seçildi

BİRLEŞMİŞ BM Genel Kurulu'nda bugün yapılan oylamayla BM Güvenlik Konseyi'nde 2016-2017 yıllarında görev yapacak 5 geçici üye belirlendi.

BİRLEŞMİŞ BM Genel Kurulu'nda bugün yapılan oylamayla BM Güvenlik Konseyi'nde 2016-2017 yıllarında görev yapacak 5 geçici üye belirlendi.

Genel Kurul'daki oylamada 5 yeni üye için sadece beş aday bulunduğundan yarış olmadı ancak yine de adayların seçilebilmek için kullanılan oyların üçte ikisini alması gerekiyordu.

Kapalı oylama sonucu BMGK'ya iki yıllığına seçilen adaylardan Senegal 187, Uruguay 185, Japonya 184, Mısır 179, Ukrayna 177 ülkenin oyunu aldı.

BM'nin uluslararası barış ve güvenliği sağlamadan sorumlu birimi BM Güvenlik Konseyi'nde 15 üye bulunuyor. Bu üyelerden ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa veto yetkisi olan beş daimi üye.

Geçici 10 üye ise ikişer yıllık dönemler halinde Konsey'de yer alıyor. Bu 10 geçici üyenin de her yıl beşi yenileniyor. Gelecek yıl için seçilen Japonya, Mısır, Ukrayna, Uruguay ve Senegal, görev süreleri dolacak olan Çad, Nijerya, Ürdün, Şili ve Litvanya'nın yerini alacak.

BMGK geçici üyelikleri  beş coğrafi bölge arasında dağıtılıyor. Bu bölgeler Afrika, Asya-Pasifik, Latin Amerika ve Karayipler, Doğu Avrupa ile Batı Avrupa ve diğerleri grupları.

Türkiye'nin de yer aldığı Batı Avrupa ve diğerleri grubundan geçen yıl İspanya ve Yeni Zelanda Türkiye'yi geçerek BMGK'ya seçilmişlerdi. Bu gruptan bu yıl yeni üye alınmadı.

Yeni üyeler 1 Ocak'ta Konsey'deki görevlerine başlayacak ve 31 Aralık 2017'ye kadar bu görevde kalacaklar.

Kaynak: AA / Güncel

Japonya Uruguay Senegal Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title