Haberler

Bir Kaset CHP'yi Baştan Yarattı

Bir Kaset CHP'de Yeniden Seçilmesi Kesin Görülen Baykal'ın Siyasi Yaşamını Bitirirken Kılıçdaroğlu için Başlangıç Oldu.

CHP, iki hafta öncesine kadar sakin bir kurultaya gitmeye hazırlanıyordu. Merkez Yönetim Kurulu'nun(MYK) yapısı değiştirilecek, Genel Başkan Deniz Baykal kurultaydan güçlenerek çıkacaktı. Ancak, beklenen olmadı ve CHP'de bambaşka bir süreç başladı. CHP'de "kaset" olayından sonra yaşananların satır başları şöyle:

-6/7 MAYIS-

6 Mayıs Perşembe geceyarısı, 7 Mayıs'ın ilk saatlerinde TBMM'de Anayasa görüşmelerinin son turu sürerken, Deniz Baykal ve Baykal'ın eski özel kalem müdiresi ve CHP Ankara Milletvekili Nesrin Baytok'a ait olduğu iddia edilen özel görüntülerin internete verilmesi, CHP kurultay sürecini tamamen değiştirdi.

Ertesi gün Baykal'ın görüntülere ilişkin bir açıklama yapması beklendi fakat beklenen resmi açıklama yapılmadı. Sadece bir kaç CHP milletvekili olayın "komplo" ve "iftira" olduğunu söyledi.

-8 MAYIS-

8 Mayıs Cumartesi günü CHP'de basın toplantısı yapılacağının açıklanması üzerine özel görüntülere ilişkin bir basın toplantısı yapılacağı beklentisi oluştu. Ancak CHP Genel Sekreteri Önder Sav, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün Baykal'a suikast yaptıracağına ilişkin bir ihbarı açıkladı. Suikast iddiası basında geniş yer buldu ancak Sarıgül, iddiayı hemen yalanladı ve Sav'ı gündem saptırmakla suçladı.

-10 MAYIS-

10 Mayıs Pazartesi günü CHP MYK'nın toplanacağı ve ardından CHP Genel Başkanı Baykal'ın bir açıklama yapacağı duyuruldu. Buna karşın MYK toplanmadı ve saat 13.00'te Baykal'ın basın toplantısı yapacağı duyuruldu. Baykal, basın toplantısında "Bu hukuksuz ve ahlaksız komplo nedeniyle kimsenin beni sorgulamasına izin vermeyeceğim. Eğer bunun bir bedeli varsa ve bu bedel, CHP Genel Başkanlığı'ndan ayrılmaksa, o bedeli de ödemeye hazırım. Benim CHP Genel Başkanlığı'ndan istifa etmem, hiçbir şekilde bu komploya teslim olmak ya da kaçmak anlamına gelmez. Tam tersine bu bir meydan okumadır. Bu anlayışla bugün CHP Genel Başkanlığı'ndan istifa ediyorum" sözleriyle istifa ettiğini açıkladı.

Baykal'ın istifa kararı Türkiye'de şok etkisi yarattı. İlk günden itibaren "Kurultay'da geri dönmek için istifa etti" yorumları da yapılmaya başlandı. Baykal'ın istfasının ardından CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek, Baykal'ın kurultaya gelmeyeceğini açıkladı. CHP il başkanları ilk günden itibaren Baykal'ın arkasında olduklarını ve kurultayda döneceğine inandıklarını açıkladılar.

-11 MAYIS-

CHP Maltepe İlçe Örgütünden bir grup CHP'li genç de 11 Mayıs Salı günü Baykal'ın evinin buluduğu Angora Evleri sitesiinin önüne çadır kurarak Baykal dönene kadar açlık grevi yapacaklaklarını açıkladılar.

-12 MAYIS-

12 Mayıs Çarşamba günü CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek'in açıklaması heyecan yarattı. NTV muhabirinin "Baykal'ın aklında Genel Başkanlık için bir isim var mı?" sorusunu Özyürek'in "Öne çıkan isim, herkesin konuştuğu isim Kemal Kılıçdaroğlu" sözleriyle yanıtlaması üzerine haber, "Baykal'ın adayı Kılıçdaroğlu" şeklinde duyuruldu. Özyürek, hemen açıklamasının yanlış anlaşıldığını, Baykal'ın bir adayı olmadığını belirtti. Baykal'ın da "Adayım olursa kendim açıklarım" dediği kulislere yansıdı.

-13 MAYIS-

Baykal, 13 Mayıs Perşembe günü istifasının ardından ilk kez evinden çıktı. Evinin önünde açlık grevi yapan gençleri ziyaret eden Baykal, gençlerden açlık grevini sonlandırmasını istedi. Fakat gençler Baykal'ın bu isteğini kabul etmeyerek dönene kadar açlı

Kaynak: ANKA / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title