Haberler

Bilgi Üniversitesi'nde "Çocuk Gelinler" Konuşuldu

Öğretim Görevlisi Mardin: "Konunun, evlerde konuşulup ayıplanası bir durum haline geleceği zamana kadar, televizyon dizilerinde işlenmesi gerekiyor.

Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde, Betül Mardin önderliğinde, Halkla İlişkiler son sınıf öğrencileri tarafından "Ben Daha Çocuğum" konulu seminer düzenlendi.

Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Betül Mardin, Santral İstanbul Kampüsü'nde düzenlenen, "çocuk gelinler" ve "çocuk istismarı" konulu seminerin açılışındaki konuşmasına, "Kabusa hoş geldiniz" diyerek başladı.

"Tünelin sonunda bir ışık yansın istiyorum" diyen Mardin, çocuk istismarı ve özellikle de çocukların evlilikleri konusunda kanunların yetersiz kaldığını söyledi.

Bu konuda toplumsal bir farkındalık yaratmak için, televizyon dizilerinde konunun sıklıkla işlenmesi gerektiğini vurgulayan Mardin, "Konunun, evlerde konuşulup ayıplanası bir durum haline geleceği zamana kadar televizyon dizilerinde işlenmesi gerekiyor. Bunun nasıl önüne geçebiliriz? 10 yaşındaki çocukları bundan kurtaralım" diye konuştu.

87 yaşındaki Mardin, çocuk gelin konusunun genellikle para ile ilgili bir sorun olduğunu belirterek, kız çocukların para karşılığında gelin edildiğini öne sürdü.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Müdürlüğü Kadın Politikaları Daire Başkanı İnci Kirdaban da, çocuk evlilikleri konusunda TÜİK tarafından yapılan ve 2012 yılı verilerini kapsayan araştırma hakkında bilgi verdi. 18 yaş altı erkeklerin 2008 yılında 2 bin 214'ünün, 2012'de ise bin 903'ünün evlendiğini söyleyen Kirdaban, bu oranların kadınlarda ise, 2008 yılında 49 bin 703, 2012'de ise 40 bin 428 olduğunu kaydetti.

Kirdaban, "Toplumsal alanda yapılan çalışmaların sonuçları, topluma çok daha uzun süreçlerde yansıyor. Bizler, erken yaşta ve zorla evlilikler konusunda paydaşlarımızla birlikte çalışmaya hazır olduğumuzu her fırsatta ifade ediyoruz. Bu konuda herkese, özellikle de medyaya önemli görevler düşüyor" dedi.

Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan ise, gelişimi tamamlamadan yapılan her evliliğin, erken evlilik, 18 yaş öncesi evlenen her kadının da çocuk gelin olduğuna dikkati çekti.

Çocuk gelin sorununun sadece Türkiye' sorunu olmadığını ifade eden Koyunsağan, "Dünyada her yıl 14 milyon kız çocuğu 18 yaşından önce evleniyor. Gelişmekteki ülkelerde, her üç kız çocuğundan biri, 18 yaşından önce evleniyor. Yine gelişmekteki ülkelerde dokuz kız çocuğundan biri, 15 yaşından önce evleniyor. Trendler böyle devam ederse 2020'ye kadar 142 milyon kız çocuğu 18 yaşından önce evlenmiş olacak. Ortada gerçekten korkutucu bir tablo var" dedi.

Liseye devam etmeyen kız çocuklarının "çocuk gelin" olma riskinin, diğer çocuklara oranla altı kat daha fazla olduğunu da belirten Koyunsağan, bu sorunun en temel sebebinin yoksulluk olduğuna dikkat çekti.

Arka Sokaklar dizisinin senaristleri Ahmet Yurdakul ve Ozan Yurdakul ile 2007 yılında Unicef Türkiye İyiniyet Elçisi seçilen gazeteci yazar Tayfun Talipoğlu'nun da konuşmacı olduğu seminerde, İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Arus Yumul, İstanbul Ticaret Üniversitesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Psikoloji Bölüm Başkanı, Gelişim Psikolojisi ve Pedagoji Uzmanı Prof. Dr. Haluk Yavuzer, Psikiyatrist Özcan Köknel ve Prof. Dr. Tolga Dağlı, çocuk istismarı ve çocuğa yönelik şiddet konularını konuştu.

Seminer salonunun girişinde, çocuk gelinlere dikkati çekmek üzere, gelinlik giydirilmiş çocuk vitrin mankenleri yer alırken, Dilan Bozyel' hazırladığı, "Babam Beni Sevmiyor" isimli fotoğraf sergisi ziyarete açıldı. - İstanbul

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Betül Mardin Türkiye Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title