Haberler

Beyşehir Gölü'nde Sular Yükseliyor

Güncelleme:

Beyşehir Belediye Başkanı Taşcı, yüksek kesimlerdeki kar sularının Beyşehir Gölü'ne henüz intikal etmemesine rağmen göldeki su seviyesinin geçen yılki maksimum seviyenin yaklaşık 40 santimetre üzerinde olduğunu söyledi

Beyşehir Gölü Havzası Belediyeler Birliği ve Beyşehir Belediye Başkanı İzzet Taşcı, yüksek kesimlerdeki kar sularının Beyşehir Gölü'ne henüz intikal etmemesine rağmen göldeki su seviyesinin geçen yılki maksimum seviyenin yaklaşık 40 santimetre üzerinde olduğunu söyledi.

Yağışlı geçen kış mevsiminin ardından Beyşehir Gölü'nde suların yükselmeye başlamasıyla oluşan dalgaların, kıyı şeridinde tahribata yol açması üzerine Beyşehir Belediyesi, iş makineleri ve kamyonlarla sahil şeridinde koruyucu çalışma başlattı.

Çalışmaları yerinde inceleyen Taşcı, gazetecilere yaptığı açıklamada, çalışmaların dalgaların sahil şeridinde daha fazla yıkıma sebep olmaması için yapıldığını ifade etti.

Bu yıl kış mevsiminin ülke genelinde olduğu gibi Beyşehir'de de yağışlı geçtiğini belirten Taşcı, "Şu anda bütün tarlalarımız kar altında. Bereket iyi. İyi bir mahsul alacağımıza inanıyorum" dedi.

Taşcı, yağışlı dönemin Beyşehir Gölü'nde su seviyesinin yükselmesine olumlu katkı yaptığını ancak bundan sonraki süreçte bu yükselmenin doğal bir felakete sebebiyet vermemesinin en büyük dilekleri olduğunu vurguladı.

Son 35-40 yılın en yağışlı döneminin yaşandığını bildiren Taşcı, 2009 yılında başlayan yağışlı periyodun etkisini giderek artırdığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bu yıl bölgemiz daha fazla yağış aldı. Derebucak, Çamlık ve Anamas Dağı taraflarında karlar henüz erimedi. Yüksek kesimlerdeki karlar, göle henüz intikal etmedi. Buna rağmen gölde su seviyesi geçen yılki maksimum seviyenin yaklaşık 40 santimetre üzerinde. Dün itibariyle gölün kotu bin 123.75 metre seviyesindeydi. 30 yıldır su seviyesinin yükseleceği günleri bekliyoruz. Ancak bunun olumsuz yansımaları da mutlaka olacaktır. Su seviyesinin yükselmesiyle İçerişehir Mahallesi'ndeki besihaneler bazı sıkıntılar yaşamaya başladı. Göl suları besihanelerin dibine kadar ulaştı. Su seviyesinin yükselmesinden buradaki besihanelerin etkileneceği görülüyor. Bu arada, Yeni Mahalle'nin bir bölümü ile Müftü ve Bahçelievler mahallelerinin önemli bir kesiminde taban sularının yükselmesine bağlı olarak binaların bodrum katlarından su çıkmaya başladı. Bazı vatandaşlarımız bodrum katlarındaki suları tahliye etmeye başladı. Göl sularının yükselmesiyle bazı adalarımızın sular altında kalacağını da tahmin ediyoruz."

Bu yıl Beyşehir Gölü'nün su seviyesinde bir metre daha yükselme beklediklerine dikkati çeken Taşcı, "Yağışlı periyot birkaç sene daha devam edecek olursa, 1981 yılındaki gibi tarihi Taşköprü üzerinden suyun taştığı günleri tekrar yaşayabiliriz" diye konuştu.

- KONYA

Kaynak: AA / Yerel

Beyşehir Belediyesi Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title