Haberler

Beü'den Mehmet Akif Ersoy'u Anma Etkinliği

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) tarafından, İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) tarafından, İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

Etkinlik kapsamında Tiyatrocu Ahmet Yenilmez, tek perdelik "Safahat-Mehmet Akif Dönüyor, ya Siz Neredesiniz-" adlı tiyatro oyununu sahneledi.

Ahlat Kültür Merkezi'nde sahnelenen tiyatroyu, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru, Ahlat Kaymakamı Osman Dölek, Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, öğretim görevlileri, öğrenciler ve davetliler izledi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından etkinliğin açılış konuşmasını BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru yaptı.

Doğru, üniversite olarak 2012 yılının ilk konferansını yaptıklarını, davetlerini kırmayıp programa katılan Dr. Lütfü Şahsuvaroğlu ve tiyatro sanatçısı Ahmet Yenilmez'e teşekkür etti.

Daha sonra Dr. Lütfü Şahsuvaroğlu, "Hayatı Eserlerinden Büyük Sanatçı Mehmet Akif" konulu konferansı verdi.

Konferansın başında Ahlat ile ilgili bir konuşma yapan Şahsuvaroğlu, Ahlat'ın Türk-İslam mayasının çalındığı, kendisi için de çok önemli bir yer olduğunu söyledi.

Şahsuvaroğlu, Türk milletinin yetiştirdiği fikir adamlarından olan, Mehmet Akif Ersoy'un yaşamından ve yarattığı eserlerin öneminden bahsetti.

Konferansın ardından Uğur Uzunok'un yazdığı, Hilali Hasanov'un yönetmenliğini yaptığı ve Yenilmez Sanat Merkezi Genel Sanat Yönetmeni Ahmet Yenilmez tarafından oynanan, "Safahat-Mehmet Akif Dönüyor, ya Siz Neredesiniz-" isimli tek perdelik tiyatro oyunu sahnelendi.

Yenilmez, tiyatro oyununda Mehmet Akif Ersoy'un 1933 yılında basılan

"Safahat" adlı şiir kitabından, şairin edebi kimliği, örnek kişiliği, ahlaki değerlere bağlılığı, sıkıntı ve yokluk içinde geçen ömrünü, kültürel değerleri korumaya ve vatanına adayışı gibi alıntılar içerirken, bir taraftan da şimdiki zamanda yaşayan insanların haykırışını dillendirdi.

Oyun sonunda izleyicilerle sohbet eden Yenilmez, şöyle konuştu:

"Bazı şeyleri çabuk unutuyoruz. Akif'in nerde öldüğünü biliyor muyuz- Akif, 27 Aralık 1936 da, 63 yaşında Beyoğlu'ndaki Mısır Apartmanı'nda hayatını kaybetti. Almanya'ya bir turneye gittiğimde gördüm ki, her yerde Goethe ile ilgili bir şeyler var. ya bir sokağa, ya bir caddeye Goethe'nin ismini vermişler. Bulunduğum yerde de bir heykeli vardı. Etrafımdaki çocuklara Goethe'yi sorduğumda bana, 'Burada oturup kahve içmiş' dediler. İçeri girdiğimde gayet sade bir dekorla düzenlenmiş bir müzeyle karşılaştım. Buraya gelen çocuklar birkaç dakikalık bir filmle Goethe'yi tanıyorlardı. Ben de Mehmet Akif'le ilgili Türkiye'de girişimlerde bulundum ve girişimlerim sonucunda Akif'in evi müze haline getirilecek."

Avusturalyalılar'ın Çanakkale için sadece geçen yıl 30'un üzerinde sinema, tiyatro ve dizi yaptıklarını, fakat Türkiye Cumhuriyeti tarihinde sadece 1 filmin olmasını eleştiren Yenilmez, "Elin adamı Çanakkale'ye 3,5 milyar dolarlık köy inşa ediyor. İstiklal şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un sokakta ölü bulunan oğlu Emin Ersoy'un mezarı da kimsesizler mezarlığına defnedildi. Yerini bilen yok" dedi.

Programın sonunda, Rektör Doğru, Yenilmez ve Şahsuvaroğlu'na plaket takdim etti. Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban ise, misafirlere Ahlat bastonu hediye etti.

- BİTLİS

Kaynak: AA / Yerel

Eren Üniversitesi Mehmet Akif Ersoy Safahat Ahlat Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title