Haberler

Besteler Zeugma'yı Anlatacak

Güncelleme:

Zeugma Mozaik Müzesi için özel bir eser bestelemek için kollar sıvandı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Arp Sanatı Derneği Zeugma Kazı Alanı ve Zeugma Mozaik Müzesi için özel bir eser bestelemek için kolları sıvadılar.

Arp Sanatçısı ve Arp Sanatçıları Derneği Başkanı Şirin Pancaroğlu'nun bestelerinden oluşacak proje, bestelerin tamamlanmasının ardından gerçekleşecek olan konser, dinleti, albüm ve diğer tanıtım materyalleri ile desteklenecek.

Büyükşehir Belediyesi Encümen Salonunda düzenlenen proje tanıtım toplantısına, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Sema Marangoz, Kültür ve Turizm Bakanlığı Temsilcisi Ece Yiğit, Zeugma Kazı Başkanı Prof. Dr. Kutalmış Görkay, İngiliz Arkeolog ve Mozaik Uzmanı Prof. Dr. Katherine Dunbabin, ASD Başkanı ve Arp Sanatçısı Şirin Pancaroğlu katıldılar.

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Sema Marangoz, "Ülkemizin turizm ve tanıtma konuları Kültür ve Turizm Bakanlığına ait olduğu için bu projeyi bakanlığa sunuyoruz. Her detayı biz yerelden destek verecek şekilde üzerimize vazife olacak şekilde alıyoruz. Büyük düşündüğümüz bu projenin özel ve resmi kurumların destekleri ile hem Gaziantep turizmine hem de Türkiye'nin uluslar arası boyutta tanınır hale getirilmesine büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz.

Sanatçımız Şirin Pancaroğluna, bu konuda bize destek vereceklerini vadeden Kültür Bakanlığı Temsilcisi Ece Yiğit'in şahsında Kültür Turizm Bakanlığı Müsteşarı Sayın Özgür Özarslan'a ve turizm konuların her zaman desteğine ihtiyacımız olan Prof. Dr. Kutalmış Görkay'a teşekkür etmek istiyorum" dedi.

PROJEDE 12 ÜLKEDEN SANATÇILAR YER ALACAK

Projenin detayları hakkında bilgiler veren Sema Marangoz, "Sanatçımız Şirin Pancaroğlu'nun Zeugma ve Mozaikleri için yapacağı bestelerin tamamlanmasının ardından bir albüm oluşturulacak ve cd, kaset, afiş, broşür gibi tanıtım materyalleri oluşturulacak. Zeugma Kazı Alanı, Zeugma Müzesi ve Ömer Ersoy Kültür Merkezi'nde birer konser düzenlenerek besteler kamuoyuna tanıtılacak. Gaziantep konserlerinin ardından İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde de bir konser düzenlenecek. Ardından Zeugma bestelerinden oluşan bir repertuar Avrupa turnesine çıkacak. Proje ile üretilecek besteler Zeugma Müzesi'nde fon müziği olarak kullanılacak. Biz de mozaikleri için bestelenmiş müziği olan, tanıtımı için 12 ülkeden sanatçının bir araya gelerek yurtiçinde, yurt dışında konserleri ile dünyada ilk örnek çalışmaya imza atmış olacağız" diye konuştu.

Sema Marangoz; "Somut olmayan kültürler denince konu çok çeşitli bu ilk değil tabii ki başka konularda da çalışmamız var. Özellikle bunu somut olmayan kültür varlıkları gibi değerlendirmeyip Zeugma mozaiklerine ve Gaziantep'e uluslararası farklı bakış açısı ile bakılmasını tercih ederim. Tabii ki somut olmayan tarihi varlıklarımızı görev biliyoruz ama Zeugma Mozaiklerinin tanıtımında böyle bir yol denenmedi. Tamamen bir hayal ürünü olmaması lazım, esin ürün olmaması lazım, müzecilikte biz yeni trendleri takip etmeye çalışıyoruz. Hiçbir zaman müzeyi ticari bir kaygı taşımadan çalıştırmanız lazım ama kendi geliri ile dönen müzeler olmalı ki kimsenin üzerine yük olmamalı, sürdürülebilir olmalıdır" dedi.

ZEUGMA'NIN SESİ

ASD Başkanı ve Arp Sanatçısı Şirin Pancaroğlu "Zeugma'nın Sesi adlı çalışmaya başladığımız proje İstanbul'da Art Sanat Derneği'nin bir projesidir. Yerelde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Kültür Bakanlığının, Unesco'nun desteği ile girmeye başlayan bir projedir. Burada amaç aslında Zeugma'ya bir ses vermektir. Müzenin ve böyle bir tarihi mirasın başka bir sanat dalının aracılıyla tanıtılmasıdır. Zeugma'yı müzikle anlatmayı hayal ettik. Bunu yaparken de Zeugma'nın tarihi dokusunu, geleneklerini müziğe geçireceğiz. Bunu hem ses hem de çalgı aletleri ile yapacağız. Bir anlamda müzeyi tanıtmış olacağız. Bunu uluslar arası bir sanatçı topluluğu ile yapacağız. Türkiye'den, Fransa'dan, Avusturya'dan projeyi çok ilginç buldular. Uluslararası seferberlik içerisinde yapıyoruz. Bunun ilk ayağını ve ön çalışmasını yapmak için burada bulunuyoruz" dedi.

Bir albüm çıkacak Mayıs 2013'de. Hem Türkiye'de hem de uluslar arası düzeyde yayınlacak bir albüm olacak. Bunun ön gösterim gecesi Zeugma kazı alanında olacak. Ardından da İstanbul'da tarihi mekânlar da ilk gösterimi devam edecek. Bu şekilde kalıcı bir proje olması düşünülüyor. Hem albümle hem de bu müzikler müzede de çalınacak ilaveten festivallerde de çalınabilecek bir proje olacaktır.

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat

Zeugma Mozaik Müzesi Şirin Pancaroğlu Türkiye Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title