Haberler

Beşler Yatırım Atağını Sürdürüyor

Zeynep Yücetaş - Türkiye'nin büyük sanayi kuruluşları arasında yer alan Beşler Grup, yatırım atağını sürdürerek yeni sektörlere girerken, bölgenin en büyük nişasta-glikoz fabrikasını mayıs ayında devreye alacak.

Zeynep Yücetaş - Türkiye'nin büyük sanayi kuruluşları arasında yer alan Beşler Grup, yatırım atağını sürdürerek yeni sektörlere girerken, bölgenin en büyük nişasta-glikoz fabrikasını mayıs ayında devreye alacak.

Gaziantep organize sanayi bölgesinde un, makarna, yağ ve yem sektörlerinde faaliyet gösteren Beşler Grup, yaklaşık 60 milyon avroluk yatırımla kurduğu Güneydoğu Bölgesi'nin en büyük nişasta-glikoz fabrikasını mayıs ayında hizmete açacak. Beşler Grup, yeni yatırımları sonucunda amiral gemisi un, makarna ve yağ başta olmak üzere 2012 yılı sonunda en az 200-250 milyon dolarlık ihracat hedefliyor.

Beşler Makarna Genel Müdürü Kemal Çakmak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin dünya makarna ihracatında İtalya'dan sonra ikinci sırada yer aldığını hatırlatırken, geçen yıl makarna ihracatında başarılı bir dönem geçirildiğini ve yüzde 37 artışla 405 bin ton ihracat yapıldığını söyledi.

Beşler Makarna olarak koydukları hedefleri yakaladıklarını, kendi markalarıyla 90'a yakın ülkeye ihracat yaptıklarını vurgulayan Çakmak, "İhracat konusunda çok başarılı yıl geçirdik. Afrika'dan ziyade daha çok Uzakdoğu, Japonya, Amerika gibi katma değer sağlayan ülkelere yöneldik" dedi.

Geçen yıl sektörde ilk kez "Santa Sophia" markasıyla kutu makarnayı piyasaya sunduklarını, ayrıca çölyak hastalara için glutensiz makarna ürettiklerini anlatan Çakmak, iç piyasada ulusal ve yerel marketlerde satılan glutensiz makarnayı yakın zamanda 10 ülkeye ihracatına başlayacaklarını bildirdi.

-"Arap Baharı, Türkiye lehine gelişecek"-

Beşler Makarna olarak üretimin yüzde 80'inini ihraç ettiklerine işaret eden Çakmak, şunları söyledi:

"Üretim kapasitemizi bu yıl artırıyoruz. 6 milyon dolar civarında yeni yatırım yaptık. Bütün paketleme makinelerini yeniledik. 3 ay içinde yeni hattımız faaliyete geçecek. Makarna üretimimiz aylık 9 bin tondan 11 bin tona çıkacak. Üretim kapasitemizin artması ihracata ve iç piyasaya yansıyacak. 2012 yılında ihracatta yüzde 40 büyümeyi hedefliyoruz. En az 40 milyon dolar hedefliyoruz. Dünyada katma değer sağlayan bütün ülkelere gireceğiz. Önceliğimiz Uzakdoğu ve Avrupa ülkeleri."

Kemal Çakmak, ihracat pazarları arasında yer alan Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan "Arap Baharı" gelişmelerin geçici olduğunu, bu pazarların ilerde Türkiye lehine gelişme göstereceğini kaydetti.

-"Grup olarak en az 200-250 milyon dolarlık ihracat hedefliyoruz"-

Türkiye ekonomisinin fevkalade iyi gittiğini belirten Çakmak, bu doğrultuda Beşler Grup olarak yatırımlarını büyüttüklerini söyledi. Çakmak, şunları kaydetti:

"Grup olarak un, makarna, yağ ve yemde varız. 2011 yılında bu bölgenin en büyük yem fabrikasını kurduk. 10 milyon dolara mal oldu. Son teknolojiyle donatılan fabrikanın üretim kapasitesi saatte 100 ton. Aynı zamanda geçen yıl yatırımına başladığımız ama 2012 yılının beşinci ayında faaliyete geçecek nişasta ve glikoz fabrikamız var. Onun yatırımı da 60 milyon avro civarında. Nişasta ve glikoz fabrikası, bu bölgenin en büyük fabrikası olacak. Yemi daha çok komşu ülkelere ve Ortadoğu ülkelerine satacağız. Nişasta ve glikoz da ihracat ağırlıklı olacak."

Kemal Çakmak, Beşler Grup olarak 2012 yılında en az 200-250 milyon dolarlık ihracat hedeflediklerini sözlerine ekledi.

- GAZİANTEP

Kaynak: AA / Yerel

Beşler Makarna Gaziantep Türkiye İtalya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title