Haberler

Berlin'de 1915 Olaylarıyla İlgili Konferans

Mehmet Perinçek, Almanya'nın başkenti Berlin'de Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından düzenlenen "Rus Arşiv Belgelerinin Işığında Ermeni Meselesi" konulu konferans verdi.

İstanbul Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Araştırma Görevlisi Mehmet Perinçek, Rus arşivlerinin, tartışmaya mahal bırakmayacak şekilde 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının doğru olmadığını belgelediğini söyledi.

1915 olaylarıyla ilgili olarak Rus ve eski Sovyet dönemi arşivlerindeki belgeler üzerinde 10 yıldır araştırmalar yapan Perinçek, Almanya'nın başkenti Berlin'de Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından düzenlenen "Rus Arşiv Belgelerinin Işığında Ermeni Meselesi" konulu konferans verdi.

Perinçek, "Çarlık dönemi ve diğer Rus belgelerinde, 1915 olaylarının kesinlikle soykırım olmadığının, halklar arasında karşılıklı kıyımların yaşanmış olduğunun ve Ermenilerin kışkırtmaları sonucunda tehcirin Osmanlı Devleti tarafından kendini korumak amacıyla haklı olarak yapıldığının açıkça belirtildiğini" ifade ederek, "Rus arşivleri tartışmaya mahal bırakmadan olayların soykırım olmadığını belgelemektedir" dedi.

Batılı ülkelerde günümüzde, Ermenilerin Anadolu'da çok kötü şartlar altında yaşadığı şeklinde propaganda yapıldığını, ancak bunun doğru olmadığını belirten Perinçek, Rus arşivindeki belgelerden zamanında Ermenilerin tüccar olarak çok iyi şartlar altında yaşadığının, çoğunun durumunun Müslüman halktan çok daha iyi olduğunun görüldüğünü kaydetti.

Dönemin Rus yetkililerinin, Ermenilerin Anadolu'ya gitmesinden şikayetçi bile olduğunu, bu nedenle Osmanlı topraklarını bölmek amacıyla Batılı ülkeler ile birlikte bir Türk ve Müslüman düşmanlığı yaratmak amacıyla Ermeni milliyetçiliğini yarattığını belirten Perinçek, bu milliyetçiliğin saldırgan ve ırkçı niteliği olduğunu, hatta Taşnak Ermenistan'a bağlı görev yapan subayların, Türklere ve Müslümanlara yönelik vahşi katliamlarıyla övündüğünü, bunları komutanlarına gönderdikleri raporlarda görmenin mümkün olduğunu, bu raporlara kendi yazdığı kitabında da yer verdiğini söyledi.

Bu vahşetin raporlarda açıkça anlatılmış olmasına kendisinin de şaşırdığını ifade eden Perinçek, Ruslar tarafından donatılan Ermeni gönüllü birliklerinin 1. Dünya Savaşı sırasında Türkleri arkadan vurmak için yoğun şekilde çaba harcadığını, bunu küçük bir kesimin yapmadığını, Türklere yönelik sabotaj eylemlerinin küçük, yaşlı, kadın demeden Ermenilerin büyük bir kesimi tarafından gerçekleştirildiğini, bu nedenle tehcirin haklı yere yapıldığını, bunların da Rus arşivlerinde açık şekilde ifade edildiğini kaydetti.

Taşnakların Müslümanlara karşı sistematik bir şekilde vahşi katliamlara giriştiğinin ve 2. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'ndan yana mücadele ettiğinin de açık bir şekilde belgelerde belirtildiğini söyleyen Perinçek, Anadolu'da yaşanan olaylarda her milletten insanın öldüğünü, ancak bunun sorumluluğunun hiçbir şekilde Osmanlı Devleti'ne mal edilemeyeceğini sözlerine ekledi.

- İSTANBUL

Kaynak: AA / Güncel

Dünya Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title