Haberler

BDDK 2006 Raporu(4) - BDDK İzinleriyle 2006 Bankacılıkta Yabancı Yılı Oldu

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin'in Bankacılık Sektöründeki Yabancı Paylarındaki Artışlara Yönelik Eleştirilerine Karşın, Kurum Geçen Yıl Verdiği 20'nin Üzerinde Kararla Sektörde Yabancı Evliliklerinin Önünü Açtı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)Başkanı Tevfik Bilgin'in bankacılık sektöründeki yabancı paylarındaki artışlara yönelik eleştirilerine karşın, Kurum geçen yıl verdiği 20'nin üzerinde kararla sektörde yabancı evliliklerinin önünü açtı.

BDDK 2006 yılı faaliyet raporunu yayınladı. BDDK geçen yıl hisse devri, birleşme ve devir işlemleriyle ilgili olarak BDDK bankacılık sektörünü etkileyen önemli kararlara izin verdi. Bu kapsamda raporda, BDDK geçen yıl, BCP Participacoes Financeiras, SGPS, Sociedade Unipessoal, Lda'nın Novabank'ta doğrudan ve Bankeuropa Bankası'nda dolaylı olarak yüzde 50+1 pay edinmesini uygun buldu.

Kurul, Deniz Finansal Kiralama'nın sermayesini 39.9 milyon YTL'lik artırım tutarını nakit olarak Denizbank'ın karşılanması nedeniyle, bankanın finansaldaki payının yüzde 10.87'den yüzde 56.46'ya yükselmesine izin verdi.

BDDK, Libyan Foreign Bank'ın, yüzde 47.69'una sahip olduğu Arap Türk Bankası'na ait yüzde 10.91'lik payları Tekfenbank'tan devralmasına izin verdi.

National Bank of Greece SA'nın (NBG), Finansbank'ta Fiba Grubu'nun sahip olduğu yüzde 46'lık payları devralmasında sakınca görmedi.

Nurol Yatırım Bankası'nın sermayesini 16.7 milyon YTL'lik artırım tutarını Nurol Holding'in karşılanması nedeniyle, sermaye artırımına katılmayan Nurol İnşaat'ın Nurol Yatırım Bankası'ndaki doğrudan ortaklık payının yüzde 25.39'dan yüzde 15.96'ya, dolaylı ortaklık payının ise yüzde 26.15'ten yüzde 16.43'e düşmesini uygun buldu.

Halka açık Toprak Finansal Kiralama'nın, FFK Fon Finansal Kiralama ile devir suretiyle birleşmesine izin verildi.

Hapoalim Grubuna bağlı Tarshish-Hapoalim Holdings and Investments Ltd. şirketinin sermaye artırımı yoluyla Bankpozitif Kredi ve Kalkınma Bankası'nın yüzde 57.55 oranındaki hissesini devraldı.

Kurul, Sanko Tekstil Sanayi'nin ve Sanko Yatırım'ın tasfiyesiz infisah yoluyla Sanko Holding bünyesinde devir yoluyla birleşmeleri koşuluyla Sanko Holding'in Sanko Finansal Kiralama'daki pay sahipliğinin yüzde 16'dan yüzde 40'a çıkmasında sakınca bulumadı.

Deutsche Bank AG'nin Pilgrim Financial Services LLP'nin elinde bulunan Banka sermayesinin yüzde 89.99 oranındaki hisseleriyle, DB Foreign Investments Corporation'ın sahip olduğu Banka hisselerinin yüzde 9.99'unu devraldı.

Hisselerinin tamamı doğrudan ve dolaylı olarak Dexia SA/NV'ye ait olan Dexia Participation Belgique SA'nın, Denizbank sermayesinin yüzde 74.9965'ine karşılık gelen Zorlu Holding'in sahip olduğu hisseyi devralmasına izin verildi. Dexia, Denizbank hisselerinin devri nedeniyle Deniz Faktoring ve Deniz Finansal Kiralama'da dolaylı olarak pay sahibi oldu.

Koçbank'ın tüm hak, alacak, borç ve yükümlülükleriyle ve tüzel kişiliği tasfiyesiz sona ermek koşuluyla Yapı ve Kredi Bankası'na devredildi.

Koç Finansal Kiralama'nın Yapı Kredi Finansal Kiralama ile devredilerek birleşmesine izin verildi.

Fortis Finansal Kiralama'nın yüzde 99.99 oranındaki hissesinin Fortis Lease Group'a devredilmesi uygun görüldü.

Tamamı dolaylı olarak Merrill Lynch&Co. Inc.'a ait olan Merrill Lynch European Asset Holdings Inc.'ın, Tat Yatırım Bankası'na yüzde 99.947 oranında hissesini devraldı.

Kurul, Akbank'ın Citibank birleşmesine izin verdi.

Yapı Kredi Faktoring'in Koç Faktoring'le devir suretiyle birleşmesini uygun buldu.

BDDK ayrıca Şekerbank'ın yüzde 33.98'ini Bank TuranAlem JSC'nin sahip olduğu Turan Alem Securities JSC tarafından devralınmasında sakınca görmedi.

MNG Bank hisselerinin yüzde 50'sini Arap Bank'a ve yüzde 41'inin BankMed'e devrine izin verildi. MNG Bank'ın sahip olduğu MNG Finansal Kiralama hisselerinin yüzde 76'sının ve MNG Faktoring Hizmetleri'nin yüzde 52.34'ünün Mehmet Nazif Günal'a devredilmesi uygun görüldü.

Ayrıca Kurul, izin işlemleri kapsamında, iki özel sermayeli mevduat bankası ve iki katılım bankasının ortaklık yapılarındaki değişikliklere izin verdi.(ANKA)

(BŞK/KEN/VÖ)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title