Haberler

Bayrampaşa Cezaevi Tarih Oluyor

Türkiye'nin En Büyük Cezaevleri Arasında Yer Alan, Firarlar, Cezaevi İsyanları ve Ünlü Mahkumları ile İsmi Uzun Süreler Gündemden Düşmeyen Bayrampaşa Cezaevi, Kuruluşundan 40 Yıl Sonra Kapatılıyor.

Türkiye'nin en büyük cezaevleri arasında yer alan, firarlar, cezaevi isyanları ve ünlü mahkumları ile ismi uzun süreler gündemde olan Bayrampaşa Cezaevi kuruluşundan 40 yıl sonra kapatılıyor.

İsyanları, çatışmaları ve firar olayları ile kamuoyunun gündeminden uzun süre düşmeyen Bayrampaşa Cezaevi yarın resmen kapanıyor. Kapatma öncesinde cezaevinde bulunan 5 bin 500 tutuklu ve hükümlü başka cezaevlerine nakledildi. Cezaevinin kaldırılması konusunda en büyük talep Bayrampaşa Belediyesi'nin 2001 yılında başlattığı "Cezaevi değil üniversite istiyoruz" sloganlı kampanya ile gerçekleşti. Kampanya kapsamında Adalet Bakanlığı'na cezaevinin kaldırılması talebi iletilmiş, o dönemde Bayrampaşa ilçesine afişler asılmış, toplantı ve yürüyüşler yapılmıştı. Tüm bu girişimlerin sonuç alınmasında gelinen son nokta ise Bayrampaşa Cezaevi'nin yarın Adalet Bakanı Şahin'in de katılımıyla resmi olarak kapatılması olacak.

1968 yılından bu yana tutuklu ve mahkumların kaldığı cezaevi zamanla Bayrampaşa ilçesine o dönemde uzak olan bir bölgeye inşaa edildi. Zamanla ilçenin sınırlarının genişlemesi sonucu Bayrampaşa Cezaevi adeta ilçenin "ortasında" kaldı. Bu arada Bayrampaşa çoğu zaman yaşanan cezaevi isyanları, çatışmaları ve firarlarıyla gündemden hiç düşmedi. Sonuçta da Bayrampaşa ilçesi de adını çatışma, firar ve isyanları ile duyurmuş bu cezaevi ile anılmaya başladı.

120 bin metrekarelik alanı kaplayan Bayrampaşa Cezaevi'nin yarın resmen kapatılması ile yerine ne yapılacağı konusunda ise üniversite ya da kültür merkezi kurulması yönünde projeler bulunuyor. Konu ile ilgili olarak, yetkililerin, kesin olmamakla beraber, cezaevi yerine üniversite kurulması projesinin ağır bastığını açıkladıkları bildiriliyor.

- CEZAEVİ'NİN ÜNLÜ KONUKLARI-

Cezaevinin ünlü konukları da oldu. Bu isimlerin arasında ise gazeteci Nazlı Ilıcak ile yeraltı dünyasının ünlü ismi Dündar Kılıç, Hüseyin Heybetli, Kemal-Cengiz Sönmez Kardeşler, Murat Sincar, Sedat Şahin, Mehmet Göymen, İbrahim Cici, Hüseyin Karatay ve Sedat Peker bulunuyor.

-ÖLÜM VE FİRARLARLA ANILDI-

Bayrampaşa Cezaevi'nde yaşanan ve zihinlerden silinmeyen önemli olaylar da şöyle :

l9 Mayıs 1994 : Tecavüz suçundan dolayı tutuklu bulunan 5 kişi boğularak ve şişlenerek topluca öldürüldü.

18 Temmuz 1994 : Sol örgüt üyesi 7 tutuklu, infaz koruma memuru elbisesi giyerek firar etti.

20 Eylül 1999 : Alaaddin Çakıcı'nın yeğeni Kenan Ali Gürsel ile Hakan Çillioğlu'nun adamları arasındaki çatışmada 8 kişi öldürüldü.

19 Aralık 1999 : Ölüm orucu yapan tutuklu ve hükümlülere yönelik "Hayata Dönüş Operasyonu" yapıldı. Operasyon sonucunda ise 12 kişi yaşamını yitirdi.

(ANKA)

(TT/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title