Haberler

Başkentte Kültür Sanat

"29.Uluslararası Ankara Müzik Festivali" kapsamında Ankaralı sanatseverler, konuk sanatçı ve dünyanın çeşitli ülkelerinden topluluklarla farklı türlerden müzik ve dansla buluşacak.

"29. Uluslararası Ankara Müzik Festivali" kapsamında Ankaralı sanatseverler, konuk sanatçı ve dünyanın çeşitli ülkelerinden topluluklarla farklı türlerden müzik ve dansla buluşacak.

Sevda Cenap And Müzik Vakfı tarafından düzenlenen, 14 ülkeden yerli ve yabancı 700 sanatçının katılacağı festivalde, yarın Camerata Salzburg Oda Orkestrası konser verecek.

Başkent, 7 Nisan'da Rojas ve Rodriguez Flamenko Topluluğunu ağırlayacak. Koreografisini Roja ve Carlos Rodriguez'in üstlendiği gösteride, gitarda Daniel Jurado ve Gaspar Rodriguez, kemanda Thomas Potiron, perküsyonda Enrique Terron, vokalde Davinia Jaen ile Sandra Rincon sahne alacak.

Piyanist ve besteci Fazıl Say, 10 Nisan Salı günü piyano resitaliyle festivalin konuğu olacak. Sanatçının resitalinde, Ludwig van Beethoven'ın

"Ayışığı Sonatı", Frederic Chopin'in seçme eserleri, Wolfgang Amadeus Mozart'ın

"Alla Turca-Türk Marşı" başlıklı piyano sonatı seslendirilecek. Resitalin ikinci bölümünde Fazıl Say, kendi bestelerinden oluşan "İstanbul Albümü" ile izleyici karşısında olacak. Sanatçı, İstanbul temalı "Nostalji", "Hoş Giyimli Kızlar Adalar Vapurunda", "Galata Kulesi", "Katibim"; "İstanbul'da Bir Kış Sabahı" ve "İstanbul Nocturne" isimli çalışmalarını seslendirecek.

Başkentte hafta boyunca gerçekleştirilecek kültür sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:

-Tiyatro-

Büyük Tiyatro: Faruk Erem'in yazdığı, Mehmet Baydur'un oyunlaştırdığı, Volkan Özgömeç'in yönettiği "Elma Hırsızları", yarın ve 8 Nisan'da görülebilecek. Faruk Erem'in "Bir Ceza Avukatının Anıları" adlı eserinden Mehmet Baydur tarafından oyunlaştırılan eser, hukuk ve yasaların adil olması zorunluluğunu farklı sosyal çevrelerden insanların yaşanmış gerçek hayat hikayeleriyle anlatıyor. Dekor tasarımı Kerem Çetinel'e, ışığı Kazım Öztürk'e ait eserin müziği Cem İdiz imzasını taşıyor. Eserde, Ahmet Türkoğlu, Oktay Dal, Edip Tümerkan, Levent Şenbay, Tolga Çiftçi, Çağrı Evren Turan başlıca rolleri paylaşıyor.

"Genç Osman" adlı yapıt, 10 Nisan'da izlenebilecek. Turan Oflazoğlu'nun kaleme aldığı, Şakir Gürzumar'ın yönettiği eserin dekor tasarımı Sertel Çetiner'e, giysi tasarımı Gülümser Erigür'e ait. Işık düzenini Şükrü Kırımoğlu'nun, müziklerini Can Atila'nın hazırladığı oyunun koreografisi Handan Özer'e ait. Yapıtta, Akın Erozan, Tolga Tuncer, İlhan Kantarcı, Kutay Sungar, Ahmet Erkut,Nusret Şenay, Cahit Çağıran, Kayhan Sarıgöllü, Uğur Kaya, Mine Medya Haktanır, İhsan Sanıvar, Neşe Baykent, Füsun Akay, Fikret Ergin, Halit Güngör, Nejat Armutçu, Efe Ünsal, Sibel Durak, İbrahim Korumaz, Zeki Tüzün, Nazlı Polattaş, Ülker Kılıçaslan, Batu Ergün, Cihan Kaymak, Volkan Özman, Çağılman Öztornacı, Çağlar Ekinci, E.Irmak Bavkır, Erdem Serkan Saraç, Aytek Şayan, İlhan Deliktaş, İrfan Atav, Kadir Samet Karaman, Kıvanç Değirmenci, Nazım Hikmet Çalışkan, Sabri Akdemir, Velican Demirel, Okan Koç, Umut Saçar, Atalay Şahin, Abdülaziz Öktem, Burak Soyak, Engin Bostancı, Eren Demir, Ferhat Kıratlı, Fırat Göngör, Hüseyin Erdoğan, Hüseyin Sinan Hürkardeş, Kartal Can Ermiş, Kayhan Çelik, Onur Sanatlın, Orhan Kara, Ömür Eliaçık, Sercan Özyazıcı, Serkan Ulus, Tarık Şengil, Serkan Çalık, Hasan Üreten, Hüseyin Özdemir ve İpek Gürol rol alıyor.

Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi: Ali Berktay'ın kaleme aldığı, Ayşe Emel Mesci'nin yönettiği "Kerbela", yarın ve 7 Nisan'da izlenebilecek. Dekor tasarımını Murat Gülmez'in, kostümlerini Hale Eren'in hazırladığı eserin ışık düzeni Yakup Çartık'a ait. Eserde Rengin Samurçay, Aysel Çakar Kara, Ötüken Hürmüzlü, Gül Gökçe, Alpay Ulusoy, Erdinç Gülener, Serdar Kayaokay, Volkan Benli, Leyla Gülener, Nihat Hakan Güney, Ersin Ayhan, Umut Karadağ, Osman Nuri Ercan, Çetin Azer Aras ve Alper Tazebaş başlıca rolleri üstleniyor.

Suat Derviş'in yazdığı, Gülriz Sururi'nin oyunlaştırıp yönettiği "Fosforlu Cevriye" müzikali, 10, 11 ve 12 Nisan'da görülebilir. Şarkı sözleri Gülriz Sururi'ye, dekor tasarımı Hakan Dündar'a, kostüm tasarımı Fatma Görgü'ye ait yapıtın ışık tasarımı Yakup Çartık'a, besteleri Attila Özdemiroğlu'na ait. Danslarını Özden Aktürk'ün hazırladığı eserde İsmet Numanoğlu, Ali Hakan Beşen, Engin Özsayın, İclal Karaduman, Kader İlhan, Feray Darıcı, Zeynep Aytek Metin, Uğur Çavuşoğlu, Nermin Uğur, Dara Tan, Deniz Baytaş, Volkan İsmail Duru, Mehmet Onur Atbaş, Pınar Berkmen, B. Şafak Ermiş, Yeliz Tekman, Doğukan Özman, Kubilay Karaburçak, Barış Yurtsever, Acan Ağır Aksoy, Osman Özyurt, Emrah Özdemir, Ömer Comba, Celal Murat Usanmaz, Handan Kaya, F. Aylin Tez, Gülay Gür Bayram, Eylem Türkmen, Dilek Mengi, Emrah Keskin, Oğuzhan Oğuz, Yunus Sercan Çantay, Gökay Beker, Berk Bozoğlu, Uğur Erbektaş rol alıyor. Yapıtta, orkestrada ise Kemal Günüç, Zafer Gökçer, Fahrettin Ünal, Mehmet Haluk Kılıç, Atilla Kılıç, Mehmet Acemoğlu, Selçuk Ovalı, Şenzelita Aykanat, Ayşegül Yaylalı, Ayşegül Duran, Melda Sak, Mehmet Ünal ve Yiğit Dirik görev alıyor.

Şinasi Sahnesi: "Soğuk Bir Berlin Gecesi" adlı oyun, 10, 11 ve 12 Nisan'da sahne alacak. Barış Eren'in yazıp yönettiği oyunun dekoru Sinan Yardımedici'ye, giysi tasarımı Günnur Orhon'a, ışık düzeni Zeynel Işık'a ait. Olcay Kavuzlu, Fulya Koçak, Ferahnur Barut, Eray Eserol, Adnan Erbaş ve Mahmut Işık rol alıyor. Yapıt Almanya'da dili, dini ve kültürü farklı olduğu için ötekileştirilen Tarık'ın yaşadıklarını anlatıyor.

Küçük Tiyatro: "Sönmüş Yıldızlar" adlı eser, yarın ve 7 Nisan'da seyirciyle buluşacak. Kerim Tinçurin'in kaleme aldığı, Raşid Zagidulin'in yönettiği oyun, "Tataristan'ın Romeo ve Juliet'i" olarak nitelendirilen Server ve İsmail'in aşkını konu alıyor.

Haldun Taner-in yazdığı, Semih Sergen'in yönettiği "Sersem Kocanın Kurnaz Karısı", 10, 11 ve 12 Nisan'da izlenebilecek. Dekorunu Nurettin Özkönü'nün, giysi tasarımını Esra Selah'ın hazırladığı yapıtın ışık düzeni Burhanettin Yazar'ın imzasını taşıyor. Semih Sergen, Tunç Yıldırım, Faruk Günuğur, Eren Oray, Erkan Alpago, Ümit Hasret Aslan, Şemsettin Zırhlı, Mesude Yılmaz, Şirin Ergüven, Gülay Akman, Müjde Hayat ve Halit Güngör'ün rol aldığı oyunda ünlü Fransız yazar Moliere'in bir oyununu çalışan, ama bir türlü ortak bir fikirde buluşamayıp, tartışan Tomas Fasülyeciyan tiyatro kumpanyasının maceralarını anlatılıyor.

"Keloğlan-Keleşoğlan" adlı çocuk oyunu, 8 Nisan'da küçük izleyiciyle buluşacak.

Akün Sahnesi: "Pal Sokağı Çocukları" isimli gençlik oyunu, yarın ve 8 Nisan'da temsil verecek.

"Gizler Çarşısı" adlı oyun, yarın ve 7 Nisan'da izlenebilir. Turgay Nar'ın yazdığı, Laçin Ceylan'ın yönettiği eserin dekoru Turgut Kocaman'a, kostümleri Ceren Karahan'a ait. Işık tasarımını Şükrü Kırımoğlu'nun yaptığı oyunda, Ali Hakan Beşen, Uğur Çavuşoğlu, Nezih Işıtan, Mehmet Gürkan, Halil Akarsu, Yaprak Onat, Pınar Sesveren, Sanlı Baykent, Elif Çelikcan, Gülay Gür Bayram ile Acan Ağır Aksoy başlıca rollerde yer alıyor. Eser, modern dünyada insanların kendinden ve insanca olan her şeyden uzaklaşmasının öyküsünü anlatıyor.

Martin McDonagh'ın yazdığı, İlham Yazar'ın yönettiği "Yastıkadam", 10, 11 ve 12 Nisan'da izlenebilir. Dekor tasarımı Zeki Sarayoğlu'na, giysi tasarımı Funda Çebi'ye, ışık tasarımı Zeynel Işık'a ait olan yapıtın oyuncuları Tolga Tekin, Mesut Turan, Murat Çidamlı ve Emre Erçil.

Altındağ Tiyatrosu: Geleneksel Türk tiyatrosunun önemli yazarlarından Musahipzade Celal'in kaleme aldığı "Kafes Arkasında", yarın, 7 ve 8 Nisan'da izlenebilecek. Yönetmenliğini Münir Canar'ın üstlendiği oyunun dekoru Güven Öktem'e, kostümleri Sevgi Türkay'a, ışığı Burhanettin Yazar'a, müziği Kemal Günüç'e ait. Eserde, İsmet Numanoğlu, Caner Gezener, Cengiz Uzun, Özgür Öztürk, Ergin Özdemir, Teoman Gülen, Özgür Cengiz, Tunç Yıldırım, Ulaş Ersoy başlıca rolleri paylaşıyor.

"Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda Bulunsun" isimli oyun, 10 Nisan'dan itibaren hafta boyunca Altındağ Tiyatrosu'nda. Hatice Meryem'in yazdığı, Funda Mete'nin oyunlaştırıp yönettiği eserin dekoru Ceren Karahan'a, kostümleri Günnur Orhon'a, ışık düzeni Zeynel Işık'a ait. Berrin Öney, Elvan Eker, Gülçin Yaşaroğlu ve Özlem Gündoğdu'nun rol aldığı oyun, çeşitli sosyal sınıflardan kadınların evliliklerinde ezilişlerinin öyküsü.

İrfan Şahinbaş Sahnesi: "Yastık Adam" isimli oyun, 7 Nisan'da görülebilecek. Martin McDonagh'ın yazdığı, İlham Yazar'ın yönettiği eserde Tolga Tekin, Mesut Turan, Murat Çıdamlı ve Buğra Koçtepe rol alıyor. Oyun, kurguyla gerçeğin birbirine karıştığı bir polisiye gerilim.

Pulitzer Ödülü sahibi ABD'li yazar Arthur Miller'ın yazdığı, Yıldırım Türker'in Türkçeleştirdiği, yönetmenliğini ve koreografisini Ayşe Emel Mesci'nin yaptığı "Orkestra", 11 ve 12 Nisan'da izlenebilecek. Dekor tasarımı Murat Gülmez'e, giysi tasarımı Hale Eren'e ait yapıtın ışık düzeni Önder Arık'ın imzasını taşıyor. Mehmet Gökçer, Mehtap Öztepe, Miraç Eronat, Funda Gökgücü, Özlem Gür, Şeyda Akova, Zeynep Hürol, Cem Balcı, Aysın Işımer, Okan İlkören, Cevat Duman ve Özge Mirzalı'nın rol aldığı oyun, insanlığın hiçe sayıldığı Ausschwitz Toplama Kampı'nda bir grup kadının yaşam mücadelesini ve kötülüğe müzikle direnişini anlatıyor.

Stüdyo Sahne: Nikolay Vasiliyeviç Gogol'un "Bir Delinin Hatıra Defteri", 10 Nisan'da seyredilebilir. Sylvie Luneau ile Roger Coggio tarafından uyarlanan, Coşkun Tunçtan'ın Türkçeleştirdiği yapıtın proje tasarımı ve yönetmenliğini Cem Emüler üstleniyor. Eserde, 1960'lı yıllarda Türk tiyatrosunun büyük ustası Genco Erkal'ın iki farklı yorumla sahneye getirdiği Aksenti İvanoviç Poprişçin karakterini Erdal Beşikçioğlu canlandırıyor. Tek kişilik oyunun dekor ve giysi tasarımı Sertel Çetiner'in, ışık düzeni Seyhun Ayaş ile Zeynel Işık'ın, müzik, ses ve efekt tasarımı da Tayfun Gültutan'ın imzasını taşıyor. Gogol'un içinde yaşadığı Rus toplumunun genel yapısını ve bireylerini büyük bir dikkatle tahlil ettiği eser, yazarın birbirinden ilginç gözlemlerini yansıtması açısında önem taşıyor. Hayatın gerçeklerini kabul edemeyen ve hezeyanlar içinde olan bir adamın adım adım deliliğe giden dramını gözler önüne seren yapıtta Beşikçioğlu, sahneye kurulan özel bir vinçle seyirci karşısına çıkıyor.

Devlet Tiyatroları'nın geçen sezon başlattığı "Üç Oyun Üç Yönetmen" projesi kapsamındaki oyunlar yarın ve 8 Nisan'da izleyiciyle buluşacak. Proje,

"Karıncalar", "Köroğlu'nun Meydana Çıkışı" ve "Bekleyiş" isimli üç oyundan oluşuyor.

Oda Tiyatrosu: Güner Sümer'in yazdığı, Olcay Poyraz'ın yönettiği "Hüzzam", yarın ve 7 Nisan'da sahne alacak. Dekor tasarımını Ethem Özbora'nın, kostümlerini Yıldız Köse'nin hazırladığı yapıtın ışık tasarımı Mehmet Yaşayan'a ait. Maral Üner'in sahne aldığı tek kişilik oyun, toplumsal değişmenin birey üzerindeki etkisini konu alıyor.

Şahin Ergel'in yazdığı, Murat Çıdamlı'nın yönettiği "Yosunlar" 10, 11 ve 12 Nisan'da izlenebilecek. Dekor tasarımı Hakan Dündar'a, giysi tasarımı Töre Özsel'e ait olan yapıtın ışık düzenini Osman Uzgören yaptı. Eserin oyuncuları Neşet Erdem, Şemsettin Zırhlı ve Aslı Artuk Şener.

-Festival-

MEB Şura Salonu: "29. Uluslararası Ankara Müzik Festivali", yarın Camerata Salzburg Oda Orkestrası'nı ağırlayacak.

Rojas ve Rodriguez Flamenko Topluluğu 7 Nisan'da başkentlilerle buluşacak.Koreografisini Roja ve Carlos Rodriguez'in üstlendiği gösteride, gitarda Daniel Jurado ve Gaspar Rodriguez, kemanda Thomas Potiron, perküsyonda Enrique Terron, vokalde Davinia Jaen ile Sandra Rincon sahne alacak.

Nederlands Blazers Ensemble üflemeli çalgılar topluluğu, 8 Nisan'da sahne alacak. Topluluk, Kamran İnce, Guy Klucevsek, Ricardo Veno, Mozart, Vivaldi, Steve Martland ve Evrim Demirel'in yapıtlarını yorumlayacak.

"MUSMA-Music Masters On Air" resitali, 9 Nisan'da gerçekleştirilecek.

Piyanist ve besteci Fazıl Say, 10 Nisan Salı günü piyano resitaliyle festivalin konuğu olacak. Sanatçının resitalinde, Ludwig van Beethoven'ın

"Ayışığı Sonatı", Frederic Chopin'in seçme eserleri, Wolfgang Amadeus Mozart'ın

"Alla Turca-Türk Marşı" başlıklı piyano sonatı seslendirilecek. Resitalin ikinci bölümünde Fazıl Say, kendi bestelerinden oluşan "İstanbul Albümü" ile izleyici karşısında olacak. Sanatçı, İstanbul temalı "Nostalji", "Hoş Giyimli Kızlar Adalar Vapurunda", "Galata Kulesi", "Katibim"; "İstanbul'da Bir Kış Sabahı" ve "İstanbul Nocturne" isimli çalışmalarını seslendirecek.

Festivalin 11 Nisan'daki konuğu Grneta Ensemble olacak. Klarnette Ismail Lumanovski ve Vasko Dukovski ve piyanoda Alexandra Joan'dan oluşan topluluk, oda müziğine farklı bir yorum getiriyor.

Hacettepe M Salonu: Şef Daniel Reuss yönetimindeki Capella Amsterdam Korosu, 11 Nisan'da seyirciyle buluşacak.

-Opera-bale-

Opera Sahnesi: "Saraydan Kız Kaçırma" operası 7 Nisan'da izlenebilir.

"Rusalka" operası 11 Nisan'da, Modern Dans Topluluğu'nun "Bir Yaz Gecesi Rüyası" adlı gösterisi 12 Nisan'da sahnelenecek.

Leyla Gencer Sahnesi: Çocuk müzikali "Uyuyan Güzel", 8 Nisan Pazar günü küçük izleyiciyle birlikte olacak.

Operet Sahnesi: "Şarkılarla Yaşamak" isimli müzikli oyun 8 Nisan'da, müzikli gösteri "Seslerle Anadolu", 9 ve 10 Nisan'da görülebilir.

-Konser-

CSO: Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), yarın Şef Marek Pijarowski yönetiminde kontra tenor Damian Ganclarsky'ye eşlik edecek. Konserde, Haendel'in

"Concerto Grosso", Mozart'ın "Sihirli Flüt Uvertürü", her iki besteciden aryalarla Brahms'ın "1. Senfoni"si seslendirilecek.

-Sergi-

Atatürk Orman Çiftliği Müze ve Sergi Salonu: Anadolu Fotoğraf Dergisi'nin düzenlediği, "Bir ışık da sen yak Anadolu'da..." sloganıyla üretilen

"Anadolu'da Yaşam" konulu fotoğraf sergisi 7 Nisan'da izlenime sunuluyor. 60 eser ve 60 fotoğrafçının yer aldığı karma fotoğraf sergisi, 14 Nisan'a kadar açık kalacak.

Sergide, Türkiye'nin tanınmış usta fotoğraf sanatçılarından Prof. Dr. Sabit Kalfagil, Ozan Sağdıç gibi ünlü isimlerin yanı sıra genç fotoğrafçıların eserleri de yer alıyor.

- ANKARA

Kaynak: AA / Kültür Sanat

İstanbul Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title