Haberler

Başkan Gümrükçüoğlu Büyükşehiri Anlatıyor

Trabzon Belediye Başkanı Dr.

Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu Of'ta düzenlenen toplantı ile

İlçe ve Belde Belediye Başkanlarına Büyükşehir Kanunu hakkında bilgiler verdi.

Toplantıya Of, Çaykara, Dernekpazarı, Hayrat ilçe ve bu ilçelere bağlı belde belediye başkanlarıyla birlikte belediye meclis üyeleri katıldı.

Toplantıda yaptığı konuşmada Büyükşehrin tüm Trabzon için bir kazanç olduğunu ifade eden Gümrükçüoğlu" Büyükşehirle birlikte il ve ilçelerin hizmet gücünün ve kalitesi daha da artacaktır. Bu gün Trabzon Belediyesinden hizmet alan her bir vatandaşımıza yılda ayrılan pay 232 TL iken büyükşehirle birlikte bu rakam şehrin tamamında yaşayan vatandaşlarımızın her biri için yılda 368 TL çıkacaktır. Böylelikle Trabzon'un büyükşehir olmasıyla birlikte şehrin tamamına çok daha etkin ve güçlü hizmet götürme imkanı elde edilecektir. Büyükşehir belediyeleri genel bütçe vergi gelirlerinden yüzde 5 oranında pay alıyor. Büyükşehir belediyelerinde toplanan genel bütçe vergi gelirlerinin

yüzde 5'lik kısmının yüzde 60'a tekabül eden miktarını büyükşehir belediyesi peşin olarak kasasına koyuyor. Geri kalan kısmı ise Türkiye genelinde bir havuzda toplanarak nüfus miktarlarına göre büyükşehir belediyelerine pay ediliyor.

Yeni kabul edilen Büyükşehir Kanunuyla birlikte

yüzde 5'lik bu pay yüzde bir arttırılarak yüzde 6'ya çıkarıldı. Bu ise tüm Türkiye'de Büyükşehirlerin gelirlerinde toplam 3 milyar liralık bir artışa tekabül ediyor. Bu hesaplamayla birlikte Trabzon il sınırları içerisinde yaşayan her bir vatandaşımıza harcayacağımız miktar yüzde 40 oranında artmış olacak. Belediye bütçesinin artmasıyla birlikte asfaltımız daha iyi olacak kanalizasyonumuz daha iyi olacak su teşkilatımız daha iyi olacak ulaşımımız daha iyi olacak

işte bu yüzden her şey daha güzel olacak diyoruz. İlçelerde aynı şekilde genel bütçe vergi gelirlerinden yüzde 2.5 pay alıyordu. Bu rakamda yüzde 4.5'a çıkarılmış oldu. Bir nevi diyebiliriz ki büyükşehir belediye sınırları içerisinde bulunan ilçe belediyelerinin gücü diğer şehir belediyelerinin gücünden çok daha fazla olacak.

Buda onun hizmetlerinin çok daha güçlü bir şekilde sürdürmesine devam etmesini sağlayacaktır" dedi.

Gümrükçüoğlu konuşmasının devamında muhalefet tarafından Büyükşehir kanununa yönelik eleştirilere cevap vererek, "Birileri çıkmış şimdi Büyükşehre itiraz ediyorlar. Bu kanunun hiç ortaya çıkmamış olsaydı bile Trabzon 2014 yerel seçimlerinden sonra tüm merkez köy ve beldeleriyle birlikte "Bütün şehir" olarak hizmet vermeye başlayacaktı. Dün, tüm sivil toplum örgütleri ve muhalefetiyle bütün şehir uygulamasını destekleyenler bugün büyükşehre karşı çıkıyorlar. Bunu anlamak mümkün değil. Efendim biz büyükşehre karşı değiliz ama tabiri caizse Mersin'den Arsin'e kadar olan kısmıyla olsun istiyorduk, tüm şehri kapsayan bir büyükşehri istemiyoruz diyorlar. Şimdi soruyorum sizlere büyükşehirle birlikte her bir vatandaşımıza getireceğimiz hizmet oranı yüzde 40 artacakken bundan bazı hemşerilerimizi mahrum bırakmak hangi adalete sığar. Merkezde neden iki ilçe kurulmuyor böylelikle daha fazla iş imkanı doğardı diyorlar. Bugün Türkiye'nin birçok ilinde nüfusu 300 bini açkın ilçeler var. Onların tecrübeleriyle sabittir ki tek merkez ilçe hizmet götürmede bütünlük ve etkinlik adına çok daha verimli çalışıyor. Kaldı ki iki ilçe kurulmuş olsa dahi iş olanaklarında söylendiği gibi bir artış olması söz konusu bile değil. Belki mevcut memurların görevlendirilmesiyle ihtiyaç olan kadrolar doldurulacaktır. Diğer yandan zaten hizmet alımı yoluyla tek ilçede de eleman istihdamı gerekli ölçüde sağlanacaktır. Kimsenin halkı kandırmaya ve gelecek hizmetleri yok saymaya hakkı yok" ifadelerini kullandı.

Gümrükçüoğlu, kapanacak olan İl Özel İdaresi ve belde belediyelerinin Büyükşehir bünyesinde aynı şekilde hizmet vermeye devam edeceklerini söyleyerek, "Bugün İl Özel İdaresi şehrin en ücra köşesine nasıl hizmet götürüyorsa aynı şekilde üstüne yeni bir güç ilave ederek hizmet götürmeye devam edecek. İl Özel İdaresi'nin Büyükşehir'e devredilecek olan ekipmanları, şantiyeleri ve çalışanları aynı şekilde halkımıza hizmet vermeye devam edecektir, bunları biz ortadan kaldıracak değiliz. Aynı şekilde bugüne kadar yokluklar içerisinde bin bir emekle hizmet vermeye çalışan belde belediyelerimizin binaları, ekipmanları ve çalışanları da büyükşehir bünyesinde hizmet vermeye devam edecektir. Belde Belediye Başkanlarımızın tecrübelerinden yararlanmaya devam edeceğiz. Bugün burada nasıl hiçbir parti ayrımı gözetmeden uyum içerisinde bir araya gelip sorunlarımızı paylaşa biliyorsak büyükşehirde de aynı uyum içinde çalışmaya devam edeceğiz" diyerek konuşmasına son verdi. - TRABZON

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu Çaykara Türkiye Trabzon Yerel Haberler

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Kobani davasında 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Ahmet Türk: Karar verenler yargıçlar değil siyasiler

Kobani davasında 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Ahmet Türk: Karar verenler yargıçlar değil siyasiler

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Bakmadan Geçme

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title