Haberler

Davutoğlu: AB, Vizesiz Dolaşım İçin Haziran Ayını Taahhüt Etti

Güncelleme:

AB-Türkiye zirvesi sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Başbakan, Haziran 2016 yılında vizesiz dolaşımın uygulamaya geçeceğinin taahhüt edildiğini söyledi.

Brüksel'de gerçekleşen ve gecenin geç saatlerine kadar süren Türkiye - AB Zirvesi sonrasında, Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker ile ortak basın toplantısı düzenledi.

DAVUTOĞLU: HAZİRAN AYINDA SERBEST DOLAŞIMIN OLACAĞINI TAAHHÜT ETTİLER

Basın toplantısında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu Türkiye-AB Zirvesi'nde, sığınmacı krizinin çözümü, Türkiye ile AB arasında işbirliğinin güçlendirilmesi konularında bir dizi yapıcı öneriler sunduklarını belirterek şunları söyledi;

"Bu günkü zirvede yeni ve yapıcı öneriler getirdik. Daha önceki zirvede aldığımız kararları uygulayacağız. İnsan kaçakçılarını caydırmak ve bunun önüne geçmek istiyoruz. Suriyeli Mültecileri en çok kabul eden ülke Türkiye'dir. AB'den gelecek olan 3 Milyar Euro tamamen mülteciler için harcanacaktır. Yapılan görüşmeler sonunda bütün devlet başkanları, Haziran ayı içinde serbest dolaşımın olacağını taahhüt ettiler. Bizler, Türkiye'de gerekli yasal düzenlemeleri tamamlama konusunda üzerimize düşeni yapacağız. AB tarafı da kendi üzerine düşeni yapacak. En geç haziran sonunda Türk vatandaşlarının Schengen bölgesine vizesiz seyahat edebileceklerini umut ediyoruz.


"GAZETECİLİK SUÇUNDAN KİMSE TUTUKLANMADI"

Basın toplantısında sorulan sorular arasında Basın Özgürlüğü konusuna da değinen Başbakan Ahmet Davutoğlu, gazetecilik suçundan kimsenin tutuklanmadığını, bazı örgütler için çalışan gazete ve gazeteciler hakkında hukukun işlediğini ve buna hukukun karar verdiğini dile getirdi.

DONALD TUSK: SIĞINMACI KRİZİNİ ÇÖZÜMÜ İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR AB LİDERLER ZİRVESİ'NDE YENİDEN ELE ALINACAK

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Türkiye'nin sığınmacı krizinin çözümü için sunduğu teklifle ilgili çalışmalara devam edileceğini ve 10 gün sonra yapılacak AB Liderler Zirvesi'nde yeniden ele alınacağını bildirdi.

Türkiye'nin, Türk kara sularında yakalanan göçmenleri geri alacağını kaydeden Tusk, Türkiye'nin sunduğu yeni teklifi memnuniyetle karşıladıklarını ifade ederek şunları söyledi: "Şu ilkeler temelinde birlikte çalışacağız Türkiye'den Yunanistan'a giden yeni düzensiz göçmenlerin geri gönderilmesi, vize serbestisi yol haritasının hızlandırılması, Suriyeli mültecilere harcanacak 3 milyar avronun tahsisinin hızlandırılması ve ek fonların kullanılması, üyelik müzakerelerinde yeni fasılların açılması için çalışmalar yapılması, Suriye'de daha güvenli olabilecek alan imkanlarına bakılması ve bir Suriyeliye karşı bir Suriyelinin yeniden yerleştirilmesi. Bu teklifle ilgili olarak bir sonraki AB Liderler Zirvesi'ne kadar Türk tarafıyla beraber çalışacağız."

CLAUDE JUNCKER: PRENSİPTE ANLAŞTIK

AB Komisyonu Başkanı Juncker da prensipte anlaşmaya vardıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Türkiye, uluslararası korumaya muhtaç olmayan tüm göçmenleri hızlı bir şekilde geri alacak. Türkiye, Yunan adalarındaki Suriyeli sığınmacıları kabul edecek. Her kabul edilen bir Suriyeli için Türkiye'den bir Suriyeli AB'ye yerleştirilecek. Bu ezber bozan bir uygulama olacak. Yararlı bir uygulama olacak. Çünkü bir yandan insan kaçakçılığı şebekelerini çökerteceğiz öte yandan AB'ye yasal yollardan gelinmesi mümkün olacak. Böylece Suriyeliler, Ege'yi geçebilmek için kaçakçılara ödeme yapmak zorunda kalmayacak. Prensipte vardığımız bu anlaşma iyi bir tercih ve yasal olarak uygulanabilir. Ancak yeniden yerleştirmelerle ilgili daha fazla tartışılmaya ihtiyaç var. Prensipte anlaştık, AB Konseyi 10 gün içinde detaylara son şeklini verecek."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Davutoğlu Donald Tusk Türkiye Politika Dünya Ekonomi Güncel Güncel Haberler

500

Yorumlar (121)

PARAMOUNT:

Vizesiz Dolaşımı biz yaptık diyebilmek için ülkeyi mültecilerle doldurmayı hedefliyorsunuz. Hali hazırda kıt şartlar altında olan ekonomiyi daha da mahvettiniz. Bu gelen para bittiğinde acaba ne yapmayı düşünüyorsunuz. Petrol ve para içinde yüzen hatta mülteciler ile aynı dili paylaşan müslüman arap ülkeleri neden bu konuya sahip çıkmıyor da sadece Türkiye fedailik yapıyor? Orta Doğu ''nun tek enayisi biz miyiz? Allah size de sizin peşinizde giden insanlara da akıl fikir versin.

19
1
yanıtYanıtla
izmirli:

böyle geri zekalı halkla yasamak istemiyoruz. aklını din almış bu halkın sanki allahla pazarlık yapıp cennete gidecekler kafa kapayarak , yetim hakkını çalıp, dünyayı götürüp. isviçre bankalarına para hortumlayan bu insanları bilerek seçen lere sesleniyorum. kuranı kerimimiz sizin gibilere maun suresinde kocaman yazılar yazmış okumanız varsa okuyun da öldükten sonra nereye gideceğinizi görün

yanıt2
yanıt0
ADEMOGLU:

AK KOYUNLAR YANILIYOSUNUZ PEKTE GÖRÜNDÜGÜ GIBI DEYIL DAVULUN SESI KARSIDA HOSGELIR AK KOYUNLAR!!!!

15
4
yanıtYanıtla
Pazar günü masa hesabım 1000. tl:

Koyunlar şimdi bunada sevinecek, bir pazar günü, tüplü şahine 10 liralık gaz çekip, 10 liralık tavuk alıp pikniğe gidemeyen aç ve cahil halk, artık alamanyaya serbes gediyok, hökümetimiz iyidir diyecek.

15
4
yanıtYanıtla
Türk:

Bu sefer oldu galiba. Ne Mutlu Türküm Diyene. Vatansız kürtler bu durumdan yararlanamaz inşallah

5
13
yanıtYanıtla
hasan:

13 yıldır aynı teraneyi dinliyoruz hep kandırıyor akp adı üstünde aldatma kandırma partisi

11
7
yanıtYanıtla
GARiban:

Ulan biz kendi ülkemizi gezemiyoz daha avrupa serbest olsa ne olur

17
1
yanıtYanıtla
Uçak biletçi:

Eşşek ler otobüse binip almanyaya gidip gelicez sanmasın, yine bisürü evrak lazım, vize yok ama o evraklar lazım. Sigara, vergi, kabarık hesap cüzdanı, temiz sicil vs..akp nin yol yaptık hikayesi gibi bir oyalama

16
1
yanıtYanıtla
Afyonlu:

El insaf benim nankör türkiyemim nankör insanlari. Siz bu hükümeti hakketmediginiz halde Allah verdi yatip kalkip sükredin. Hala kervan giderken birileri yine ayni huyundan gecmiyor. NANKÖRLER

1
15
yanıtYanıtla
UFAK AT:

Ne demis basbakan, Umut ediyoruz. PALAVRAAAAAAAA

yanıt6
yanıt0
Tüm 121 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title