Haberler

'Barışmayan Para İçin Çember İyice Daralıyor'

Mehmet Şimşek "Varlık Barışı Bir Fırsat. Kimseyi Korkutmak İstemem Ama Barışla Gelmeyen Paranın Çevresindeki Çember İyice Daralacak." Dedi.

İkinci Varlık Barışı için süre azaldıkça Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de uyarılarının dozunu yükseltti. Şimşek, “Varlık Barışı bir fırsat. Kimseyi korkutmak istemem ama barışla gelmeyen paranın çevresindeki çember iyice daralacak. Uluslararası bilgi paylaşımı kuralları değişti. İsviçre ve Avusturya’dan hesapları isteme çalışmaları yürüyor” dedi.

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, Varlık Barışı’nın önemli bir fırsat olduğunu belirterek, “Çember daralıyor. Bana göre banka gizliliği de geride kaldı. İsviçre ve Avusturya’daki hesapların istenmesi konusundaki çalışmalar devam ediyor” dedi. THY’nin Endonezya’nın başkenti Cakarta’ya başlattığı ilk sefere katılan Şimşek, çeşitli soruları yanıtladı.

Varlık Barışı uzayabilir

Maliye Bakanı, yurtiçi ve yurtdışında varlığı olanları Varlık Barışı’ndan yararlanmaya çağırdı. Kanuna göre, Varlık Barışı’yla ilgili başvuruların 30 Eylül’de sona ereceğini hatırlatan Şimşek, şunları söyledi: “Ancak Bakanlar Kurulu’na da süreyi 3 ay uzatma imkanı tanıdık. Uzatıp uzatmama konusundaki karar bu dönemdeki çalışmalara ve gelişmelere bağlı olacak. Böyle bir yetki var. Bir önceki Varlık Barışı’na oranla bu defa daha yoğun bir çalışma içindeyiz. Her şeyden önce 100 bin mükellefe mektup gönderdik. Varlık Barışı’nın kendileri için önemli bir fırsat olduğunu ilettik. Bu defa Avrupa ayağını da harekete geçirelim dedik. Almanya’da Düseldorf, Köln ve Manhaim’de geçip vatandaşlarla bir araya geleceğim. Ay sonunda Belçika ve Lüksemburg’a gideceğiz. Yine Rusya var.”

Bazı ülkeler bilgi veriyor

Uluslararası alanda bilgi değişimiyle ilgili politikalarda çok önemli değişiklikler olduğunu, İsviçre ve Avusturya gibi ülkelerin Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) vergi anlaşmasına koydukları şerhleri geri çektiklerini aktaran Şimşek, bu şekilde daha önce bilgi verme konusunda isteksiz davranan bazı ülkelerin, bilgi değişim anlaşmalarıyla bilgi vermeye başladıklarını vurguladı. Şimşek, İsviçre’nin en büyük bankası UBS ile ABD Gelir İdaresi IRS arasında imzalanan bilgi değişim anlaşmasıyla ABD vatandaşlarına ilişkin 4 bin 450 hesapla ilgili bütün bilgilerin IRS’e teslim edildiğine işaret etti.

Önce İsviçre ve Avusturya

Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mali şeffaflık anlamında uluslararası işbirliğine yanaşmayan ülkelere karşı ciddi müeyyideler gündemde. Bana kalırsa banka gizliliği çağı geride kaldı. Şimdi tabii ki biz de bu ülkeler nezdinde çeşitli girişimlerde bulunacağız. Hazırlıklarımızı yapıyoruz. Vatandaşı korkutma niyetim yok ama bu Varlık Barışı çok önemli bir fırsattır. Biz bunları bulursak ne yapacağız? Vergisini alacağız, gecikme faizini alacağız, kaçakçılık cezası söz konusu olacak. 3 boyutlu bir riskle karşı karşıyalar. Buraya getirirlerse yüzde 2 ile kurtulacaklar. Öncelikle bilgi istenecek ülkeler İsviçre ve Avusturya. Diğer bazı ülkelerde de yeni gelişmeler olmasını bekliyoruz. Çember daralıyor. Şu ana kadar vergi cennetleri ve bazı ülkelerin vergi bilgi değişimi konusunda ketum davranmaları tabii ki bir rahatlık sağlıyordu. Ama şartlar değişiyor. Vatandaşımız parasını getirmemekte ısrar ederse sonuçlarına katlanır.”

Vergi kaçıranın hapis cezası ertelenmesin diye çalışıyoruz

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz günlerde açıklanan vergi borçluları listesiyle ilgili olarak, “Gönüllü uyum olursa harika olur. Fakat vergiye uyum için caydırıcı müeyyideler lazım” dedi. Türkiye’de vergi oranlarının düşük olduğunu, vergi kaçağında oran bahanesini kabul etmediklerini kaydeden Şimşek, bundan sonra vergiye uyumu artıracak diğer adımların atılması gerektiğini savundu. Vergi kaçakçılığı suçu işleyenlerin daha önce ufak bir para cezasıyla kurtulduklarını belirten Şimşek, şöyle devam etti: “Bunlar 1 yıl hapis cezası alıyor, ama bu paraya çevriliyordu. Ben gelir gelmez para cezasına çevrilme hükmünü kaldırdık. Ama ertelenebiliyor. Şimdi Adalet Bakanlığımızla bir noktaya varırsak, belki vergi cezalarında ertelemeyi de kaldırırız. Biz hiçbir vatandaşımızın vergi suçundan hapse girmesini istemiyoruz ama kamu düzenine karşı bir suç işleniyorsa onun da sonuçlarına vatandaşın katlanması lazım.”

Türk bankacılık sistemi Avrupa’dan daha güçlü

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’de mevduat garantisinin sınırlı olmasının bu paraların yurda geri getirilmesine engel oluşturup, oluşturmayacağı sorusu üzerine de, “Türkiye’de bankacılık sistemi 8-9 aydır da gördük birçok Avrupa bankacılık sisteminden daha güçlü, daha güvenli. Risk görseydik yetki almıştık, bu yetkiyi kullanırdık. Kullanmaya gerek görmedik. Mevduatta bir çıkış yaşanmadı. Bence o bir engel değil” diye konuştu.

Şimşek GES’in danışma kurulunda

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, Almanya’nın Hamburg kenti yakınlarındaki Plön Şatosu’nda, 10-12 Eylül’de yapılacak Küresel Ekonomi Sempozyumu’na (GES) katılacak. Şimşek, Küresel Ekonomi Sempozyumu’nun Danışma Kurulu’na seçildi.

Toparlanma yavaş ve uzun sürebilir

DÜNYA ekonomisinde bir toparlanma olduğuna dikkat çeken Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, global ekonomide resesyonun yerini çıkışa bıraktığını, bunun “dibi bulmanın da ötesine geçtik” şeklinde de algılanabileceğini söyledi. Asya’da toparlanma bir yana Çin’in liderliğinde hızlı bir büyümenin dahi gündemde olduğunu kaydeden Şimşek, küresel krizle ilgili şunları söyledi: “Bu toparlanma başlangıçta belki tahmin edilenden daha güçlü de olabilir. Son dönemlerde göstergelerde çok ciddi bir toparlanma, yukarı doğru trend söz konusu. Ancak global ekonominin bu çıkışı güçlü bir şekilde sürdürebilmesine ilişkin ciddi kaygılarım var. Toparlanmanın sürdürülebilirliği ve gücü konusunda kafamda soru işaretleri var. Global makro dengesizlikler tamamen çözülmüş değil. Toparlanma yavaş ve potansiyel büyümeye erişim daha uzun zaman alabilir. Sorunlar kökünden çözülmedi.”

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title