Haberler

Balyoz Planı Davası Yargıtay'da Sanık Avukatı Pekşen: Karanlığa Konuşmaktan Bıktık

18 sanığın Avukatı Haluk Pekşen, davanın Türk hukuk tarihine geçeceğini çok önemli bir dava olduğunu belirterek, "Bu dava için sizin oluşturacağınız içtihat dünyanın bir çok yerinde feyz alınacaktır 361 sanıklı Balyoz Planı Davası'nın temyiz"...

18 sanığın Avukatı Haluk Pekşen, davanın Türk hukuk tarihine geçeceğini çok önemli bir dava olduğunu belirterek, "Bu dava için sizin oluşturacağınız içtihat dünyanın bir çok yerinde feyz alınacaktır 361 sanıklı Balyoz Planı Davası'nın temyiz duruşmasına Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nde devam edildi. 18 Sanığın Avukatı Haluk Pekşen, davanın Türk hukuk tarihine geçeceğini çok önemli bir dava olduğunu belirterek, "Bu dava için sizin oluşturacağınız içtihat dünyanın birçok yerinde feyz alınacaktır. Çok daha yetkin bir karar alacağınızı düşünüyorum. Karanlığa konuşmaktan artık yorulduk, bu konuda elimizde bir içtihat olsun istiyoruz. Suçun maddi unsurunda hazırlık hareketlerinin ne zaman bittiği icra hareketlerinin ne zaman başladığı önemli bir sorudur. Ortada plandan başka bir şey yok" değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Balyoz Davası'nda Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına'ya 20 yıl hapis kararı çıkmıştı. 361 sanıklı Balyoz davasının temyiz duruşmasına Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nde devam ediliyor. 18 sanığın Avukatı Haluk Pekşen savunmasına öğleden sonraki oturumda kaldığı yerden devam etti. Dijital verilerin hazırlanmasında özensizliğin bulunduğuna dikkat çeken Pekşen, Devletin resmi belgeleri dahi birbiri ile örtüşmemekte iddiayı tamamen çürütmektedir" dedi. Müvekkili Kubilay Baloğlu'nun F-16 pilotu olduğunu belirten Pekşen, "Hayatını denizlere vermiş insanlar bu dava kapsamında tutukluyken planda denizlere ilişkin tek iddia olan İDO'ya el konulmasında F-16 pilotu neden görevlendiriliyor anlamakta güçlük çekiyoruz. Müvekkilim F-16 pilotu hayatı boyunca masa başı görevi yapmamış F-16'ların güvenli uçuşunu denetleyen bir insanken neden İDO'ya el koyuyor. Bir değil iki görevi var hem Balıkesir'de görevli hem İDO'ya el koyacak hem de filosu ile Çorlu'ya uçacak. Dijital verilerde bir insana 3 farklı çıktıyla 3 farklı görev veriliyor" dedi. Baloğlu'nun hazırladığı iddia edilen dijital verilerin kayıt edildiği tarihlerde Baloğlu'nun Varşova'da NATO toplantısında olduğunu anlatan Pekşen, heyete müvekkilinin yurtdışında olduğuna ilişkin Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Atatürk Hava Limanı kayıtlarını sundu.

-DENİZCİLER DURURKEN F-16 PİLOTU İDO'YA EL KOYACAK-

Müvekkili Mustafa İlhan'ın da suç tarihinde yurtdışında olduğunun anlatan Avukat Pekşen, müvekkili Atilla Özler'in ise dijital verilerde Cumhur Asparuk'u emniyet altına almakla görevli olduğunun belirtildiğini ifade ederek, "Müvekkilim ile Asparuk ilkokuldan beri arkadaştır. Müvekkilim görevdeyken eşini doğuma Asparuk götürmüştür. Bu kadar yakın arkadaşını elimine etmekle suçlanıyor, bu mümkün olabilir mi?" diye sordu.

-"F-16, 1 SN'DEN AZ SÜREDE GEÇECEĞİ SARAÇOĞLU'NU NASIL EMNİYETE ALACAK?"-

Müvekkili Süleyman Namık Kurşuncu'nun ise darbe yapıldığı zaman tutuklanacakların konulacağı Fenerbahçe Stadı'ndan F-16 ile geçerek emniyete almakla suçlandığını belirten Pekşen, "Efendim bir F-16 ile bir stadın üzerinden geçmek 1 saniye bile sürmez, nasıl emniyete alacak? Bu ordunun helikopter varken neden F-16 uçağı emniyet alıyor anlayamıyoruz" dedi. Müvekkilinin hayatında hiçbir faturasını atmamış bir insan olduğunu anlatan Pekşen,dijital verilerin oluşturulduğu tarihte Bursa'da bankada işlem yaptığına ilişkin dekontu heyete gösterdi.

Sanık Yusuf Volkan Yücel'in görevinin uzun menzilli füzeler olduğunu ifade eden Pekşen, "Dijital verilerde Yücel'e verilen yetki Kuzey Kore devlet başkanında yoktur. Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanı'na el koyacak. Üstelik kendisi yüzbaşı olmasına rağmen binbaşı Baloğlu'na emirler ve talimatlar verecek" değerlendirmesinde bulundu.

Müvekkili Rasim Arslan'ın ise darbe döneminde Ankara'daki garnizonda öncelikli olarak askeri birliklerin yiyecek ve ihtiyaçları gidermek için yazı hazırladığının iddia edildiğini anlatan Pekşen, "Bu talimatı veren bir tümgeneral kovulur efendim. Ankara'da TSK'nın 11 tane lojistik merkezi varken bunları beğenmeyecek ve yeni bir lojistik merkez oluşturacak. Bu hayatın olağan akışına uygun değil" ifadelerini kullandı.

-KARANLIĞA KONUŞMAKTAN YORULDUK-

Sanık Ayhan Gümüş'ün ise dijital verilere göre kendi kendine emir ve talimat verdiğini ifade eden Avukat Pekşen, "Gümüş bu emri Lojistik Daire Başkanı olarak, plan subayı olan kendisine veriyor. Bunu nasıl değerlendirelim efendim kendi kendine emir ve talimat veriyor. Bunu nasıl belge olarak kabul edelim" diye sordu.

Sanık Tevfik Özkılıç'ın ise Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı Okullar Daire Başkanı olduğunu söyleyen Pekşen, "Hakkında hiçbir dijital veri yok. Seminere gözlemci olarak katılıyor. Seminere katılan 15 gözlemciden tek mahkümiyet alan bir komutandır. Kendisi, yerel mahkeme başkanının hakkında beraat etmesini istediği tek kişidir ancak oy çokluğu ile mahküm olmuştur değerlendirmesinde bulundu.

Davanın Türk hukuk tarihine geçeceğini çok önemli bir dava olduğunu belirten Pekşen, 9. Ceza Dairesi'nin vereceği kararla bir içtihat oluşturulacağını söyledi. Pekşen, "Bu dava için sizin oluşturacağını içtihat dünyanın birçok yerinde feyz alınacaktır. Çok daha yektin bir karar alacağınızı düşünüyorum. Karanlığa konuşmaktan artık yorulduk, bu konuda elimizde bir içtihat olsun istiyoruz. Suçun maddi unsurunda hazırlık hareketlerinin ne zaman bittiği icra hareketlerinin ne zaman başladığı önemli bir sorudur. Ortada plandan başka bir şey yok" değerlendirmesinde bulundu. Pekşen, "Balyoz Darbe Planın görüşülmesi suça teşebbüsün icra hareketlerini asla oluşturmaz. Suçun icra hareketlerinin gerçekleşmediği sabittir planın seminerde tartışılması hükümetin düşürülmesine yönelik yakın hareketi oluşturmamaktadır" dedi. (ANKA/DEVAM)

(YE/ORH) - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Kubilay Baloğlu Haluk Pekşen Yargıtay Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title