Haberler

Balda Vurgunun Önüne Stoklarla Geçecekler

Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Aydın, Üretimdeki Düşüşü Fırsat Bilen Bazı Çevrelerin İthal ve Yerli Balı Karıştırıp Piyasaya Sürmeye Hazırlandığında Olduğunu İleri Sürdü

Muğla Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Hüseyin Aydın, üretimdeki düşüşü fırsat bilen bazı çevrelerin ithal ve yerli balı karıştırıp piyasaya sürmeye hazırlandığında olduğunu ileri sürdü.

Aynı zamanda Marmaris'e bağlı Osmaniye Köyü Muhtarı olan MAYBİR Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Hüseyin Aydın, geçmiş yıllara oranla, İç Anadolu Bölgesi'ndeki aşırı yağış nedeniyle çiçek balında yüzde 40 ve Muğla yöresindeki aşırı sıcaklardan dolayı çam balı üretiminde ise yüzde 70'lik düşüş yaşandığını söyledi. Aydın, bunu fırsat bilen bazı kişilerin, kalitesiz ithal balla, Türk balını karıştırarak piyasaya sürmenin hazırlığında olduğunu ileri sürdü.

Vurgun yapmak isteyen bu kişilerin planlarının bozmak için stoklarındaki balları piyasaya süreceklerini belirten Aydın, ''Geçen yıl bal üretiminde altın yılımızı yaşamıştık. 27 kiloluk tenekelerdeki bal 100 TL'ye zor alıcı bulmuştu. Bu nedenle aracılıkla uğraşan çok sayıda kişi balını satmayşıp, stoklamıştı. Bu yıl ise aşırı sıcaklar nedeniyle çam balı üreteminde düşüş yaşanınca bal fiyatları da otomatik olarak yükseldi. Geçen yıl 100 Tl'ye satamadığımız bal, 160 TL'den satılmaya başladı. Tedirgin olmaya gerek yok. Eldeki stoklar iç piyasaya yeter. Üretici piyasayı rahatlatmak için stoklarını satmaya başlayacak' dedi.

Maybir üyeleri olarak tüccarların oyununa düşmediklerini vurgulayan Aydın, ''Üreticilerimiz, ilk etapta tüccarın istediği kadar balı stoktan indirip, kar ederek sattı. Bu sayede geçen yılın zararını da çıkardı. Tüccar ithal bal hazırlığında. Biz tüm stokları piyasaya sürerek yurt dışından getirilecek kalitesiz balla bizim balımızın karıştırılmasını önleyeceğiz. Bu sayede tüccarın fahiş fiyatla kalitesiz bal satışının önüne de geçmiş olacağız' diye konuştu.

Bal üretiminde Trakya'nın iyi, İç Anadolu Bölgesi'nde Kars, Afyon, Uşak, Kayseri, Yozgat ve Sivas'ın normale yakın olduğu, sadece Konya, Çankırı ve Ankara bölgesinde aşırı yağışlar nedeniyle üretimin zayıf kaldığına dikkati çeken Aydın, çiçek balında ithalata gerek olmadığını, mevcut üretim iç piyasaya yeteceğini kaydetti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title