Haberler

Bakan Günay, Nizip'te Zeugma'yı Gezdi

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Gaziantep'in Nizip ilçesinde bulunan Zeugma'da incelemelerde bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Gaziantep'in Nizip ilçesinde bulunan Zeugma'da incelemelerde bulundu. Bakan Güney, Zeugma'nın dünyanın en büyük müze unvanını Tunus Bardo Müzesi'nin elinden aldığını söyledi.

Türkiye İş Bankası'nın gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen eserler için desteklediği, Zeugma Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarını yerinde görmek için Gaziantep'in Nizip ilçesine gelen Bakan Günay, beraberindeki heyetle birlikte burada incelemelerde bulundu. Bakan Günay, kısıtlı bütçelerle, birçok alandan sorumlu, 30 milyon yabancı ziyaretçiyi ağırlayan, 25 milyar dolardan fazla ekonomiye katkı sağlayan bir bakanlık olduklarını söyledi. Günay, İş Bankası'nın desteğine değinerek, "Bu tür destek ve sponsorluklar bizim için hangi boyutta olursa olsun son derece anlamlı" dedi.

Daha önceleri dünyayı gezerken gördüğü müzeler karşısında derin bir kıskançlık duyduğunu ifade eden Bakan Günay, "Çünkü British Musesum'dan Berlin'e kadar, Batı Avrupa'nın özellikle büyük müzelerine gittiğimiz zaman Ortadoğu coğrafyasının geçmişteki 100 yıl içinde nasıl talan edildiğinin çarpıcı örneklerini görüyoruz. Nice eserlerimiz olmuş ve dünyanın büyük müzelerinin, en görkemli salonlarında, en seçkin örneklerini oluşturuyorlar" diye konuştu.

Yurt dışındaki eserleri yurda getirmeye çalıştıklarını ifade eden Bakan Günay, "Biz eserlerimizi henüz olması gerekenin çok altında, kısmen geri almaya, getirmeye başladık. Geçmiş yıllarda bize yapılan bir eleştiri vardı. 'Bunlar sizde kalsa ne olacaktı ki, bunlar sizde kalsa kireç olacaktı, bunlar sizde kalsa üstünde hep gecekondu olacaktı, bunlar sizde kalsa nereden koruyacaktınız, müzeniz mi var?' diyorlardı. Şimdi artık bu ithamı atan adımlar atmaya başladık. Ben, Zeugma'yı yaptıktan açtıktan gördükten sonra dünyadaki tüm müzelere daha büyük bir özgüvenle gidiyorum. En son Berlin Müzesi'ne gittiğim zaman eskimiş geldi bana. Teşhir, tanzim eskimiş geldi ve bundan içimden derin bir keyif aldım. Şimdi Türkiye'deki müzeleri dünya müzelerinin standartlarıyla yarışan yeni müzeler yapacağız" dedi.

Zeugma Mozaik Müzesi'nin dünyanın en büyük mozaik müzesi olduğunu ifade eden Bakan Günay, "Birkaç ay önce Bardo'ya gittim. Bardo Müzesi dünyanın en büyük mozaik müzesiydi. Bardo Müzesi, her odasına bir şeyler tıkıştırılmış, eski müzecilik anlayışının örneği olarak göründü. Ben onlara 'Gelin, Zeugma Müzesi'ni görün, ufkunuz genişleyecektir' dedim. Orada da genişletme çalışmaları var, yakın zamanda sanırım. Yakın gelecekte sanırım Gaziantep'in misafiri olacaklar" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de 120'den fazla arkeolojik, 48 kadar da yabancı kazının olduğuna dikkat çeken Günay, "Yani 170'ler civarında yerli yabancı kazı yapıyoruz. Bu, dünyada çok önemli sayılardan bir tanesi. Gittiğim her ülkede kaç kazı var, kaçını devlet yapıyor, kaçı başka üniversitelerde, bu derslerin hepsine çalışıyorum, öğreniyorum. Türkiye iyi bir yerde. Biz kazılarımıza 2000'li yılların başında 2 milyon ayırmıyormuşuz. 8-9 yıl içinde ayırdığımız kaynak 48 milyon TL. Bu yıl ise rakamı 50 milyon TL'nin üzerine çıkartmayı temenni ediyoruz" dedi.

Ertuğrul Günay, İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Kutalmış'a kitap hediye etti. Günay, daha sonra katılımcılarla kazı alanını gezerek incelemelerde bulundu. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Ertuğrul Günay İş Bankası Gaziantep Nizip Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek? AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title