Haberler

Bakan Eker: Türkiye Tarım ve Hayvancılıkta Cumhuriyet Tarihinin Rekorunu Kırıyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, sütte yüzde 107, kırmızı ette yüzde 118, yumurtada yüzde 21 üretim artışıyla Cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldığını açıkladı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, sütte yüzde 107, kırmızı ette yüzde 118, yumurtada yüzde 21 üretim artışıyla Cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldığını açıkladı. Eker, tarımsal ve hayvansal üretimde bu yılın verimli geçtiğini belirterek, bunda alınan tedbirlerin ve uzun vadeli planların etkili olduğunu kaydetti.

-"KÜÇÜKBAŞ HAYVAN SAYISI 32 MİLYONDAN 36 MİLYONA YÜKSELDİ"-

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Bakan Eker, tarım ve hayvancılığı stratejik bir bakış açısıyla ele aldıklarını ve bu sayede başarılı sonuçlar elde ettiklerini ifade ederek, "Yakın gelecekte diğer üretim alanlarında yeni rekorlar kırılacağı müjdesini verebilirim" diye konuştu. Bakan Eker, büyükbaş hayvan sayısının son 10 yılda yaklaşık 10 milyondan 15 milyona, küçükbaş hayvan sayısının da 32 milyondan 36 milyona yükseldiğini belirtti.

-"TÜRKİYE SÜT ÜRETİMİNDE SON 10 YILDA YÜZDE 107 ARTIŞ SAĞLADI"-

Hayvancılıkta yüksek verimli saf ırkların geliştirilmesine önem verdiklerine dikkat çeken Bakan Eker, bu alanda yüzde 205'lik artış oranına ulaşıldığını bildirdi. Türkiye'nin süt üretiminde son 10 yılda yüzde 107 artış sağladığını belirten Eker, süt üretiminin 17 buçuk milyon tonu geçtiğini söyledi. Kırmızı et üretiminde de önemli başarılara imza atıldığını ifade eden Eker, bir milyon tona yaklaşan üretimle son 10 yılda yüzde 118'lik artış kaydedildiğini aktardı.

-"BU YIL KARŞILIKSIZ, HİBE HAYVANCILIK DESTEĞİNİN YAKLAŞIK 2.5 MİLYAR TL"-

Türkiye'nin 15 milyar yumurta üretimiyle Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdığını hatırlatan Eker, beyaz et üretimindeki artışın da dikkat çekici olduğunu belirtti. Eker, yaklaşık 700 bin ton üretime 10 yıllık dönemde 1 milyon ton ilave yapılarak rakamın 1,7 milyon tona çıkarıldığının da altını çizdi. Eker, Türkiye'deki hayvancılığın geliştirilmesi kapsamında verilen desteklere de değinerek, bu yıl karşılıksız, hibe hayvancılık desteğinin yaklaşık 2.5 milyar TL civarında olacağını söyledi.

-"SON 10 YILDA YAPILANLARIN EN ÖNEMLİSİ, ET VE SÜT KURUMU'NUN KURULMASI"-

Bakan Eker, son üç yılda 210 bin üreticiye 7,3 milyar TL faizsiz kredi kullandırıldığını da anlattı. Hayvancılığın tekrar eski günlerine kavuşması ve hayvan varlığının artırılması için son 10 yılda yapılanları sıralayan Bakan Eker, bunun en önemli adımlarından birisinin Et ve Süt Kurumu'nun kurulması olduğunu bildirdi. Eker, hayvancılıkta tohumlama projelerinde çok önemli artışlar sağlandığını, 2002 yılında 624 bin olan tohumlamanın 10 yılda 3.7 milyona ulaştığına işaret etti.

-"CUMHURİYET TARİHİNDE İLK KEZ KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK DESTEKLEME KAPSAMINA ALINDI"-

Bakan Eker, yem bitkileri üretimine yoğun destek primi ödemesi yapıldığını, yem bitkileri ekim alanlarının artırıldığını, mera ıslah çalışmalarına ağırlık verildiğini, hayvancılığın 2010 yılından itibaren sıfır faizli kredi kapsamına alındığını ve 2006 yılında ıslah amaçlı birlikler kurularak cumhuriyet tarihinde ilk kez küçükbaş hayvancılığın destekleme kapsamına alındığını ifade etti. Mehdi Eker, son 10 yılda içinde 50 ve üzeri büyükbaş hayvan bulunan işletme sayısı 4 bin 300 iken bu rakamın yüzde 561 artarak 28 bin 412'ye yükseldiğine dikkat çekti.

-"EĞİTİMLİ ÇOBAN İSTİHDAMINA DESTEK SAĞLANACAK"-

Bakan Eker, su ürünlerinde aşırı avlanmayı önleyerek sürdürülebilir üretime katkı sağlamak amacıyla 10 metre ve üzerindeki balıkçı gemilerinin gönüllü olarak avcılıktan çekilmesinin destek kapsamına alındığını söyledi. Mehdi Eker, önümüzdeki yıl hayvancılık alanında gerçekleştirilecek projeler hakkında da bilgi verdi. Buna göre,

"-Ülkemizin artan kırmızı et ihtiyacını karşılamak üzere etçi ırklarla tohumlama yapılarak etçi sığır ırkları geliştirilecek.

-'Eti etçi, sütü sütçü ırktan alma' hedefi çerçevesinde, etçi ırklarla tohumlanan hayvanların buzağılarına iki kat destek sağlanarak etçi ırk sığır sayısı artırılacak.

-Belli bir büyüklükteki küçükbaş hayvancılık işletmelerinde eğitimli sürü yöneticilerinin (çoban) kayıtlı olarak istihdamı teşvik edilecek. Eğitimli çoban istihdamına destek sağlanacak.

-Süt üretiminde ve pazarlanmasında sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla 'Süt Tedarik Sözleşmesi Yönetmeliği' hazırlanacak.

-Üreticinin korunması ve sanayiye yüksek kalitede süt tedarik edilerek tüketicinin güvenli süt ürünlerine ulaşması sağlanacak."

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Mehmet Mehdi Eker Et ve Süt Kurumu Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title