Haberler

Bakan Demir: 'Yapı Kooperatifleri Şeffaf Olacak'

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Ülke Genelindeki Yaklaşık 57 Bin Yapı Kooperatifiyle İlgili Yeni Bir Yazılım Hazırladıklarını Söyledi.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, ülke genelindeki yaklaşık 57 bin yapı kooperatifiyle ilgili yeni bir yazılım hazırladıklarını, bu yıl içinde uygulamaya girecek programla yapı kooperatiflerini şeffaf hale getireceklerini ve üyelerin mağduriyetlerinin sona ereceğini söyledi.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, 17-20 Şubat tarihleri arasında açık kalacak Adana 5'inci Yapı Malzemeleri, İnşaat Teknolojileri, İş ve İnşaat Makineleri Fuarı (Adana İnşaat 2011), 4'üncü Isıtma, Soğutma, Havalandırma, Doğalgaz Teknolojisi, Tesisat ve Yalıtım Fuarı (IHS 2011) ve 4'üncü Belediye İhtiyaçları, Kent Mobilyaları, Park Bahçe Düzenlemeleri ve Spor Tesisleri Fuarı'nın açılışını yaptı.

12 ülkeden 200 firmanın 500 markayla tanıtım yaptığı 3'lü fuarın açılış kurdelesini Adana Valisi İlhan Atış, Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ile birlikte kesen Bakan Mustafa Demir, inşaat sektörünün Türkiye'nin lokomotif sektörlerin başında geldiğini, bu alandaki fuarların da sektörün gelişimine büyük katkı sağladığını vurguladı.

Fuarda stant açan firmaları ziyaret edip, firma temsilcilerinden bilgiler alan Bakan Demir, bir çocuk oyun parkının üzerine çıkıp, yanındaki fotoğrafçıdan makinesini isteyerek fotoğraflar çekti.

Fuar kapsamında Adana'da haftalık yayınlanan Refleks Gazetesi ile TÜYAP Adana Fuarcılık A.Ş. tarafından organize edilen 'İş'e Yarayan Toplantılar' adlı etkinlikte de konuşan Bakan Mustafa Demir, 2010 yılı sonunda ülke genelinde yaklaşık 57 bin kooperatifin Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan kendi bakanlığına devrinin gerçekleştiğini, yapı kooperatifleriyle ilgili yeni uygulamalarla yönetim suistimalleri ve üye mağduriyetlerine son vereceklerini vurguladı.

Bakan Demir, "Hazırladığımız yeni yazılımın uygulamaya girmesiyle artık yapı kooperatifleri yöneticilerinin üyelerini mağdur etmeleri mümkün olamayacak. Yapı kooperatifleriyle ilgili tüm olguları, süreçleri anında takip edeceğiz. Genel kurul kararlarından başlayarak, kooperatiflerde ne oluyor ise elektronik ortamda üyeler ekranda görecek. Aidatını ödemeyen varsa, yönetim kurulu ne karar aldıysa, anında görecek. Tüzük ve kooperatif ana sözleşmesini de yeniliyoruz" dedi.

Yapı kooperatifleriyle ilgili getirecekleri yeni uygulamaları sosyal restorasyon sistemi olarak adlandıran Bakan Demir, şunları söyledi:

"Kooperatif yönetim kurulunun aldığı karardan üyenin haberinin olmamasında bir mahsur yok değil mi? Tam tersi olması gerekir. Geçmişte olabiliyor muydu? Olamıyordu. Kooperatife kim para yatırdı veya yatırmadı, üye biliyor muydu? Bilemiyordu. Bu sistemde tüm üyeler bu hususları görecek. Görmesinin bir mahsuru var mı? Tabi ki görmeli. Yönetim kurulları ne yapacak? Parasını yatırmayan üye varsa, otomatik olarak tüzüğü işletecek. Parayı talep edecek, ödemezse ihraç edecek. Kooperatifin arsa bilgileri, üye kayıt bilgileri, ödenen veya ödenmeyen aidatlar, ne varsa bu sayfada yayınlanacak. Üye de şifresiyle girip, görecek. Yapı kooperatiflerini şeffaf hale getireceğiz ve vatandaşlarımızın kooperatife güvenini sağlayacağız. Gelecekteki muhtemel gelirini yatırıma dönüşteremeyen vatandaşlarımızın bu sisteme dahil olmasına imkan vereceğiz."

Yapı denetimi ve enerji kimlik belgesi uygulamalarının da inşaat sektöründe reform getirdiğini sözlerine ekleyen Bakan Demir, yapı denetim uygulamasının genişletildiğini ve 01.01.2012 tarihinden itibaren konut üreten 'yap-sat' müteahhitlerinin ruhsata aykırı yapılar inşaa etmesi halinde bir daha ruhsat alamayacağını bildirdi. Demir, Türkiye'nin tükettiği enerjinin yüzde 70'ini ithal ettiğini bu nedenle yapılarda enerji tasarrufunun önem kazandığını, yalıtıma önem veren ve tükettiği enerjinin bir kısmını üreten binaların öne çıkacağını anlattı. Enerji kimlik belgesi uygulamasının yaygınlaşmasıyla Türkiye'de yıllık 6 milyar dolarlık tasarruf sağlanmasının öngörüldüğüne dikkat çeken Bakan Demir, otomotiv sektöründe faaliyet gösteren işadamı Süleyman Onatça'yı A enerji kimlikli 'çevreci otomotiv plazası' inşa etmesinden dolayı kutladı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Canlı anlatım! Kıran kırana maçta tempo yüksek

Canlı anlatım! Kıran kırana maçta tempo yüksek

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title