Haberler

Bakan Çubukçu : "Berdel Töresini Kaldırmak İçin Çalışıyoruz"

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, AKP'li Çömez'in Soru Önergesine Verdiği Yazılı Yanıtta, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Gerçekleşen "Berdel Töresi"ni Kaldırmak İçin Çalışmalar Başlattıklarını Belirtti.

-Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet bakanı Nimet Çubukçu, AKP'li Çömez'in soru önergesine verdiği yazılı yanıtta, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde gerçekleşen "Berdel Töresi"ni kaldırmak için çalışmalar başlattıklarını belirtti.

-Bakan Çubukçu, kadına karşı şiddetle mücadelenin önemli bir parçasını oluşturan erkeklerin konuya duyarlılığını artırmak amacıyla vatani görevini yapan erlere verilmek üzere hazırlanan eğitim materyalleri ve CD'ler 600 garnizona verildiğini açıkladı.

ANKARA (ANKA) Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde gerçekleşen "Berdel Töresi"ni kaldırmak için çalışmalar başlattıklarını belirtti.

Devlet Bakanı Çubukçu, AKP Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez'in berdel ile ilgili soru önergesini yanıtladı. Türkiye'de berdel töresinin bakanlığı tarafından bir sorun olarak algılandığını belirtti. Kadının insan haklarını ihlal eden gelenek ve görenekleri ortadan kaldırmak için önemli yasal düzenlemeler yaptıklarını söyleyen Çubukçu, projeler hakkında da bilgi verdi.

TBMM'de kurulan "Töre ve Namus Cinayetleri ile Kadınlara ve Çocuklara Yönelik Şiddetin sebeplerinin araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla oluşturulan Araştırma Komisyonu" nun raporuna göre yasal düzenlemeye gidileceğini anlatan Çubukçu, "Kadına yönelik şiddet, ve töre cinayetlerinin önlenmesi amacıyla 2007 yılında Ulusal Eylem Planı hazırlanacak. Devlet Bakanlığımız ile Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu işbirliğinde kadına karşı şiddet konusundaki uzun dönem program olarak, 'Kadına karşı şiddete son kampanyası' başlatılmıştır. Genelkurmay Başkanlığıyla yapılan işbirliği sonucunda, kadına karşı şiddetle mücadelenin önemli bir parçasını teşkil eden erkeklerin konuya duyarlılığını artırmak amacıyla vatani görevini yapanlara eğitim materyalleri ve CD'ler hazırlanarak 600 garnizona iletildi. İçişleri Bakanlığı, büyükşehir belediyeleri ve Diyanet İşleri Başkanlığıyla da ortak çalışıyoruz" dedi.

Berdel töresinin gençler üzerinde yarattığı olumsuz etkilere dikkat çeken Çubukçu şöyle devam etti, "Diğer zararlı gelenekler gibi berdel töresinin de ortadan kaldırılması için toplumsal cinsiyet eşitliği politikaların yaygınlaştırılması ve zihinsel dönüşümün gerçekleştirilmesi amacıyla çalışmalar sürdürülmektedir. Bu çalışmalar eğitim kampanyaları ile desteklenmektedir.Çeşitli projeler ve kampanyalar devam etmektedir." (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title