Haberler

Bakan Bayraktar, Tuncelilerden 'dersim' Özrü Diledi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Tunceli Üniversitesi kampüsünün temel atma töreninde, Tuncelilerden Dersim özrü diledi. Bayraktar, "Gerçekten biz de özür diliyoruz. Bu tarihimizdeki kötü olaylar bizlere ders verecek. Dersim bize ders verecek. Bunlardan biz ders alacağız. Bütünleşeceğiz, kalkınacağız gelişeceğiz ve ileriye gideceğiz" dedi. Bayraktar, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un tutuklanmasıyla ilgili soruya, "Vallahi yargı ve hukuk bizim dışımızda, biz işimize bakıyoruz. Biz bu tip olaylara sadece üzülüyoruz" karşılığını verdi.

Tunceli Üniversitesi'nin TOKİ tarafından yapılacak kampusünün birinci etap temeli bugün törenle atıldı. Törene Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Çevre ve Şahircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Vali Mustafa Taşkesen, Rektör Prof.Dr. Durmuş Boztuğ, katıldı. Törende kentin yöresel Varvara Halk Dansları grubu bir gösteri yaptı.

REKTÖRDEN CEMEVİ, BARAJ, İŞSİZLİK UYARISI

Kültür Merkezi'indek törende konuşan Rektör Prof.Dr. Boztuğ, 2008 yılında kurulan üniversitelerinin kısa sürede büyük atılımlar yaptığını ve 3700 öğrenci kapasitesine geldiğini söyledi. Rektör Boztuğ, Tunceli'nin acil çözülmesi gereken sorunlarının olduğunu bu sorunların çözülmesi durumunda Tunceli halkının daha rahat bir ortama kavuşacağını belirtti. Prof.Dr. Boztuğ, "Tunceli'de işsizlik en büyük sorun, 7 ilçemiz var, her ilçeden 100 kişi il merkezinde 1300 kişiyi devlet kadrolarına alırsa hükümetimiz Tunceli'de işsizlik sorunu ortadan kalkacak. Ayrıca Munzur ve Pülümür Vadisi'nde yapılacak barajlara Tunceli halkı tamamen karşı. Hükümetimiz bu konuda gerekli hassasiyeti göstererek bu barajların durumunu tekrar gözden geçirmelidir. İlimiz Tunceli Alevi nüfusunun yoğunlukla yaşadığı bir kent ve cemevlerinin statüsünün değiştirilerek ibadethane statüsünün verilmesi için yapılacak bir çalışma yöre halkını çok mutlu edecektir. Ayrıca ilimiz genelinde büyük bir konut sıkıntısı yaşanmaktadır ilk etapta TOKİ tarafından yapılacak bin konut ilimizi büyük bir yükten kurtaracak ve dar gelirli vatandaşlarımız çok rahat bir nefes alacaktır" dedi.

Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen, güvenlik ile ekmek kaygısı arasında kalıp canları pahsına yurtlarını terk etmeyerek hayatta kalma mücadelesi veren Tuncelilere üniversitenin ümit ışığı olduğunu söyledi.

BAKAN YILMAZ, BİRBİRİNİN AYNI ÜNİVERSİTE İSTEMİYORUZ

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 2000 yılında üniversiteler için bütçeden sadece yatırım için 249 milyon lira verilirken, bugün bu rakamın 2.8 milyar lira olduğunu söyledi. Birbirinin kopyası üniversite istemediklerini belirten Yılmaz, "İçinde bulunduğu yöreye göre kendini farklılaştırabilen o yörenin özelliklerine göre kendini geliştiren bir üniversite istiyoruz. Tüm bu açıdan önemli işler yapıyor üniversite. İşte Alevilikle ilgili birimler. Ben de etnik olarak Zazayım. Zaza kültürü ile ilgili yapılanlar diğer dillerle, bunu yapmamız lazım. Farklılaşmamız lazım. Ama bu farklılaşma bir noktanın altını çizmek isterim çatışma konusu olan bir farklılaşma olmamalı. Farklılıklar içinde zenginliği bulmak, bu bizim maneviyatınızı medeniyetimizin de gerektirdiği bir şey gerçekten. Bunu sesi iyi duymamız lazım. Bu ses hepimizin sesi. Hepimizin paylaştığı bir ses. Bunu gerçekten iyi duymamız lazım" dedi.

ARTIK ŞİDDET İSTEMİYORUZ

Bakan Yılmaz, artık şiddet istemediklerini belirterek, "Terör, korku hadiseleri istemiyoruz. İnsanların birbirine fikirlerini zorla dayatmaya çalıştığı, baskı uyguladıkları bir ortam istemiyoruz. Özgürlükler, fikir hürriyeti istiyoruz. Çok rahat bir ortamda herkes ne düşünüyorsa düşünsün bize aykırı farklı gelebilir, kabul etmeyebiliriz hiç önemli değil yeter ki şiddet kavga olmasın. Herkes fikrini en rahat biçimde ifade etsin bu fikirler yarışsın" dedi. Yılmaz, fikrine güvenen insanın şiddete başvurmayacağını, başvuruyorsa fikrinden şüphesi olduğunu ifade etti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Tuncelinin Türkiye için çok önemli olduğunu ve gelişmesini yürekten istediklerini belirterek, "Allah Tunceli'ye zeval vermesin" dedi. Üniversitelerin çok önemli olduğunu vurgulayan Bayraktar, toplam nüfusu 80 bin olan Tunceli'ye 600 bin metrekare alanda bir kampus yaptıklarını anlattı.

BİZ DE ÖZÜR DİLİYORUZ

Bakan Bayraktar, hükümet olarak son 9 yılda her şeyi yaptık demediklerini, ancak Türkiye'nin gerek kendi coğrafyası içinde gerekse dünyaya verdiği fotoğraf bakımından çok ciddi adımlar attıklarını söyledi. Bayraktar, Dersim'de 1937-38 yıllında yaşanan olayların hata olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Kardeşlik projeleri bakımından birliktelik bakımından ciddi adımlar attık. Biz tarihten gelen yanlışlıkların kesinlikle Türkiyemizin önünü kesen bir konu olmasını istemiyoruz. Türkiyemizin farklılıklarının, Türkiyemizin zenginliği olarak artık herkes benimsedi, herkes kabul etti. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı çıkıyor diyor ki 'Dersim hatadır, çok büyük bir kabahattir. Bizim için kara bir lekedir. Devlet geleneğinde bir özür dilemek varsa ben Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak Dersim olayından dolayı Dersimlilerden Türkiye'den özür diliyorum' diyor sayın başbakanımız. Gerçekten biz de özür diliyoruz. Bu tarihimizdeki kötü olaylar bizlere ders verecek. Dersim bize ders verecek. Bunlardan biz ders alacağız. Bütünleşeceğiz kalkınacağız, gelişeceğiz ve ileriye gideceğiz. Bu kapalı toplum olarak olmaz demokrasiyle olur. Demokrasilerde halka rağmen bir şey yapamazsınız. Demokrasilerde esas ana unsur, kucaklanması gereken nesne insanlardır, görüşleri, düşünceleridir, refahıdır, mutluluğudur. Çocuklarımız iyi yetişsin Türkiye kalkınsın, dünyada önemsenen, hakikaten parmak ısırtan bir ülke olsun. İnsanlarımız kendi kültürlerini yaşasın, kendi dillerini konuşsun, dillerimizi geliştirelim. Artık Türkiye'de bunlar konuşuluyor, yaşanıyor."

CEMEVLERİ STATÜSÜ İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ

Bakan Bayraktar, Rektör Prof. Durmuş Boztuğ'un dile getirdiği cemevlerinin statüsünün değiştirilmesi talebini hatırlatarak, şöyle dedi:

"Tabi ki Alevilik bizim dinimizdir. Aleviliği tabi ki geliştireceğiz. Tabi ki ne özellikler varsa bunu Türkiyemize kazandıracağız. Birlikte hep beraber bunu yapacağız. Gerçekten sayın Başbakanımız bizzat bana söylemiştir. Gideceksin Tunceli'de belediye başkanıyla görüşeceksin. ve burada neye ihtiyaç varsa bunları yapacaksın. Yalnız şunu da ifade etmek istiyorum. Hizmet yaparken siyaset olmaz. Siyaset iktidara gelirken seçim zamanlarında olur. Diğer zamanlarda hizmet yapacaksın vatandaş bunu takdir eder. Bizim buradan iki tane milletvekilimiz var. Bunlar bizim kardeşlerimiz, Kamer bey olsun Hüseyin bey olsun. Bunlarla biz diyalog içindeyiz, itibar ediyoruz. Vatandaşımız onlara oy verdi yüzde 56 oy verdi. Onları seçti, onların bizim başımızın üstünde yeri var. Fakat biz Tunceli'ye hizmet yaparken kimse bizim önümüzü çözmesin demesin ki bunu ben yapamadım onlar da yapamasın. Kalkınmada gelişmede refahta siyaset olmaz. Burada insana hizmet vardır. Bu anlayışla birbirimize sarılacağız"

Daha sonra kampüsün temeli olumsuz kış şartları nedeniyle salondan botuna basılarak atıldı.

BAYRAKTAR'IN BAŞBUĞ YORUMU: SADECE ÜZÜLÜYORUZ

Törenin ardından gazetecilerin eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un tutuklanmasıyla ilgili soruya Bakan Erdoğan Bayraktar, "Vallahi yargı ve hukuk bizim dışımızda biz işimize bakıyoruz" yakını verdi. Aynı gazetecinin ısrarlı olarak, 'Sayın Başbuğ'un tutuklanmasına hiçbir yorumunuz olmayacak mı?' sorusuna da, "Biz bu tip olaylara sadece üzülüyoruz" karşılığını verdi. - Tunceli

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Tunceli Üniversitesi Cevdet Yılmaz Dersim Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title