Haberler

Bakan Bayraktar'dan Kentsel Dönüşüm Kararlılığı

Haber - Kamera.Çevre Dostu Binalar Derneğinin düzenlediği Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi'nin açılışına, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)Başkanı Vedat Akgiray da katıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar,

"Şimdi bu kentsel dönüşümü afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi kapsamıyla bütünleştirerek Türkiye'de daha da yaygınlaştıracağız "

Haber - Kamera: Yaşar KAÇMAZ / İstanbul DHA

Çevre Dostu Binalar Derneğinin düzenlediği Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi'nin açılışına, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)Başkanı Vedat Akgiray da katıldı. Bayraktar, burada yaptığı konuşmada binalardaki enerji tasarrufuna ve kentsel dönüşüme dikkat çekti.

"YÜZDE 50'YE VARAN ENERJİ TASARRUFU SAĞLAYABİLİRİZ "

Burada bir konuşmna yapan Bayraktar, binalarda enerji tasarrufu yapılması gerektiğine işaret ederek, "Bizim ülkemizde binalar yüzde 38-40 oranında enerjiyi emiyor. Ülkemizde fosil yakıtlara ödediğimiz para 55 milyar dolar. Türkiye'nin şöyle bir avantajı, sorumluluğu var; yeşil binalar üreterek, binalarımızda çok daha iyi yalıtımla binalarda yüzde 50'ye varan bir enerji tasarrufu sağlayabiliriz. Yeni

yapılan binalarda eskiye göre enerji tasarrufu yüzde 20 ile yüzde 80 arasında artıyor" dedi.

2012 yılının başından itibaren yeşil bina enerji tasarrufu sertifikası vermeye başladıklarını söyleyen Bayraktar, yaklaşık 10 bin binaya bu sertifikayı verdiklerini ve bunun artması gerektiğini kaydetti. Bayraktar, " 8 - 10 milyon arasında ülkemizde bina var. Bunların yaklaşık 2.5 milyonu yeni bina, 7.5 - 8 milyonu da eski bina. Eski bina enerjiyi savuruyor, yalıtımı çok kötü. Binalarda enerji tasarrufu önemli" diye konuştu.

" KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ DAHA DA YAYGINLAŞTIRACAĞIZ "

Konuşmasında kentsel dönüşümü daha da yaygınlaştıracakları mesajı veren Bayraktar, "Şimdi bu kentsel dönüşümü afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi kapsamıyla bütünleştirerek Türkiye'de daha da yaygınlaştıracağız. Bugüne kadar Erzincan'da, Kars'ta, Ankara'da, İstanbul'da Küçükçemece'de, Türkiye'nin bir çok yerinde Diyarbakır'da, İzmir'de kentsel dönüşümler yaptık. Şimdi tüm Türkiye'de yoğun nüfus olan yerden başlamak üzere ve deprem aksı üzerinden başlamak üzere ki - Türkiye'de ana deprem aksı 15 bin kilometre, Afyon'a giden, İzmir'e giden kanatlarla birlikte Türkiye 24 bin 500 kilometrelik bir deprem aksı üzerine oturuyor - Marmara Bölgesi'nden başlamak üzere doğuya doğru önemli olan vilayetlerimizde becerisi olan belediye başkanlarımızla beraber hareket etmek üzere afet riski altındaki alanların dönüştürülmesini başlatacağız. Burada kararlıyız. Hükümet olarak kararlıyız, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak kararlıyız. Tüm bakan arkadaşlarımız olarak, başta Başbakanımız olarak bu işe çok net bir şekilde kararlıyız " diye konuştu. Akgiray, gayrimenkul değerleme konusunda binaların yeşil bina olup olmadığına bakılacağını dile getirdi. Akgiray, " Önümüzdeki haftalarda aylarda yeni bir düzenlemeyle, bir katkımız olsun diye bu büyük insani çabaya, gayrimenkul değerleme uzmanlığına bir ek getirip, iki kategorili bir değerleme sertifikası verme mantığını da getirmek istiyoruz " dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title