Haberler

Aziz İoannis Kilisesi Hizmete Açıldı

Edirne'nin Uzunköprü ilçesindeki Aziz İoannis Kilisesi, Fener Rum Patriği Bartholomeos'un da katıldığı törenle 'Kültür ve Sanat Evi' olarak hizmete girdi.

Edirne'nin Uzunköprü ilçesindeki Aziz İoannis Kilisesi, Fener Rum Patriği Bartholomeos'un da katıldığı törenle 'Kültür ve Sanat Evi' olarak hizmete girdi. Dualarla açılan kilisede ilk ayini gerçekleştiren Bartholomeos, "Bizler, Atina'da yaşayan Müslümanların da ibadet edebilecekleri bir caminin olması gerektiğini her zaman ifade ettik" dedi.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki mübadele sonrası kullanılmayan ve yıllardır atıl durumda bekletilen Uzunköprü'deki Aziz İoannis Kilisesi, Uzunköprü Belediyesi tarafından restore edildi. Fener Rum Patriği Bartholomeos'un yanı sıra CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi'nin de katıldığı törenle hizmete giren kilise, Kültür ve Sanat Evi olarak hizmet verecek.

Restore edilen kilise için bugün açılış programı düzenlendi. Yunanistan'dan da çok sayıda ziyaretçinin katıldığı program, Türk ve Yunan milli marşlarının okunmasıyla başladı. Daha sonra Türkçe ve Yunanca bir konuşma yapan Fener Rum Patriği Bartholomeos, açılışı yapılan kilisenin Türkiye ile Yunanistan arasındaki mübadelenin ardından kaderine terk edildiğini fakat Uzunköprü Belediyesi'nin girişimleri sonucu restore edildiğini kaydetti. Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen'in inisiyatif alarak Trakyalıların insancıl yapısını ve dinsel hoşgörüsünü tüm tüm dünyaya tanıttığını ifade eden Bartholomeos, "Farklı inançlara mensubiyet hak, hukuk ve adalet gibi mefhumları etkilememelidir. Her inananın inandığı şekilde ibadet etme ve yaşama hakkı vardır. Bizler bu nedenle Atina'da yaşayan Müslümanların ibadet edebilecekleri bir caminin olması gerektiğini her zaman ifade ettik" ifadelerini kullandı.

HAMZAÇEBİ: "TÜM TOPLUMLARIN KARDEŞLİĞİ GELİŞTİRME İDEALİ OLMALI"

Programa katılan CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi ise Türk ve Yunan halklarının uzun dönem beraber yaşadıkları bir dönemde kilise olarak hizmet veren bu binanın tekrar şehir hayatına kazandırılmasını sağlayan Uzunköprü Belediyesi'ne teşekkür etti. Hamzaçebi, "Kardeşlik bir insanlık ideali olarak bütün ülkelerin bütün toplumların önünde duruyor. Bütün insanlar ve toplumlar arasında kardeşliği gerçekleştirmek bir insanlık ideali olmanın yanında bütün devletlerin ve ülke yönetimlerinin de temel görevidir" dedi.

Edirne Valisi Hasan Duruer de, "Biz bu topraklarda yaşayan bütün medeniyetleri kendi medeniyetimiz ve insanlığın ortak mirası olarak görüyoruz. Bu tür eserlerin korunması için de devlet olarak, valilik olarak, belediye olarak da gerekli hassasiyeti gösteriyoruz" derken, Uzunköprü Belediye Başkanı Avukat Enis İşbilen ise, "Biz istedik ki geçmişin kötü izlerini silip barış içinde birbirimizi ziyaret edelim" dedi.

Konuşmaların ardından Türk ve Yunan halk oyunları ekipleri yöresel oyunlar sergiledi. Daha sonra kilisenin açılışına geçildi. Edirne Müftü Yardımcısı Yusuf Tuna'nın okuduğu duanın ardından kurdele kesilmesiyle birlikte hizmete giren kilisede ilk ayin, Fener Rum Patriği Bartholomeos tarafından yapıldı. Açılışa, Uzunköprü halkının yanı sıra Trakya'nın çeşitli il ve ilçelerinden gelen yüzlerce vatandaş ve Yunanistan'dan da çok sayıda ziyaretçi katıldı.

Bartholomeos'a olası bir suikast girişimini engellemek için Uzunköprü polisinin geniş güvenlik önlemleri aldığı gözlendi. Oldukça sıcak havada gerçekleştirilen program, Serkan Çağrı'nın klarnet konseri ile sona erdi. - EDİRNE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Akif Hamzaçebi Bartholomeos Uzunköprü Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title