Haberler

Atatürk'ün Silifke'ye Gelişinin 87. Yılı Kutlandı

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Mersin'in Silifke ilçesine gelişinin 87.yıldönümü, Atatürk Anıtı'nda ve Belediye Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Mersin'in Silifke ilçesine gelişinin 87. yıldönümü, Atatürk Anıtı'nda ve Belediye Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

Silifke'ye ilk ziyaretini 27 Ocak 1925, ikincisini 12 Mayıs 1926, üçüncüsünü 11 Şubat 1931, dördüncüsünü de 20 Şubat 1935 tarihlerinde yapan Ata'nın ilçeye gelişinin 87. yıldönümü kutlama törenine Silifke belediyesi tarafından yapılan top atışı ile başlandı.

Akabinde Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı çelenkleri, Atatürk Anıtına sunuldu. Anıttaki tören bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın söylenmesiyle sona erdi.

Belediye Kültür Merkezi'ndeki tören ise saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın söylenmesiyle başladı.

Silifke Belediye Başkanı Bayram Ali Öngel, günün anlam ve önemine binaen yaptığı konuşmada, Atatürk'ün gerek Osmanlılar zamanında, gerek Kurtuluş Savaşında, gerekse Cumhuriyet kazanımlarında gösterdiği askeri deha, bir ülkenin idaresindeki görüş ve düşünceler ile ekonomik kararlarının Silifke'ye yaptığı ziyaretler ve çalışmalarla ilçeyi tarih sayfalarına yazdırdığını, adını her zaman söz edilecek bir şehir konumuna getirdiğini kaydetti.

Atatürk'ün bağımsızlık ve hürriyet yolunda verdiği Kurtuluş Savaşı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurtuluşundaki bilgi ve dehanın çalışması ile kısa zamanda müreffeh bir Türkiye yolunda alınan mesafelerin her evresinde Silifke'nin de olduğunu ifade eden Öngel, şunları söyledi:

"Türk milleti ile kucaklaşmanın en güzel sonuçlarını Silifke'de yaşayan Atatürk, yaptığı inkılapların başlamasında ve sonucunda Silifkelilerin kendine verdiği destekten derecesi ile memnun olmuştur. Silifkeliler de Atatürk'ün Silifke'ye verdiği değerden ve yaptığı ziyaretlerden son derece memnun olmuşlardır."

Atatürk'ün Silifke'ye 4 kez geldiğini, Silifke'de satın aldığı toprak üzerinde bir çiftlik kurduğunu, Tekir'de kurduğu Tarım Kredi Kooperatifine bir numaralı üye olduğunu hatırlatan Öngel, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bilinen sözleri söyleyerek övünür dururuz. Atatürk'ün o yıllarda geliştirdiği çiftlikte açtığı tarım okulunun yerinde neden bir ziraat fakültesinin olmadığını kendimizde sorgulamayız. O günlerde çevre köylerden toplanan sütlerin işlendiği mandıra yerinde bugün Silifke yoğurdunu dünya markası haline getirecek bir yoğurt fabrikasının neden yapılmadığını, Silifke ovası ürünlerini dünya pazarına bir kooperatifle neden pazarlamadığımızı, altın pahasına satılan İsrail ve tohum fidelerinin yerine kendimizin ürettiği bir tohum ve fide üretim istasyonunu neden yapamadığımızın hesabını vermeyiz-

Artık Silifke'de Atatürk ve Silifke bağlantısını bilmeyenimiz yok. Ama yıllar evvelki canlı kanlı lezzetli ürünler yerine bugün genleri bozulmuş, tatsız, tuzsuz ürünlerden ne zaman kurtulacağımızın hesabını yapanımız yok. Atatürk'ün Gazi Çiftliği'ne getirdiği Alman malı traktörlerin dinamosundan Göksu ırmağından üretilen ilkel elektrik istasyonunun yerinde neden dizi dizi hidroelektrik santralleri olmadığını artık kendi kendimize sorgulamalıyız. Atatürk'ün Almanya'dan getirdiği tarım aletlerinin Silifke'de neden bir fabrikasının kurulmadığını, Mısır'dan ve İtalya-dan getirdiği tohumların, Rusya'dan getirdiği koyunların en kolay ve en ucuz ulaşım yolu Taşucu deniz yolunu neden uluslararası bir ticaret limanı olmadığını düşünmeliyiz. Ertuğrul yatının, yıllar önce Atakent'te yanaşarak Susanoğlu'nda demirleyebilmesi ve onun demirlediği kıyıdaki ürün deposunun yanında bugün neden gümrük depolarının bulunmadığını düşünerek yanlış hesaptan dönmeliyiz."

Başkan Öngel'in konuşmasının ardından şiirler okundu ve Silifke Belediyesi ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen Atatürk koşusunda dereceye girenlere ödülleri verildi.

Kutlama töreni, müzik öğretmeni Erkan Uyar yönetimindeki Göksu Halk Müziği Topluluğu tarafından Atatürk'ün sevdiği şarkıların seslendirilmesinin ardından ise Atatürk Evi ziyaret edilip, Bülent Akbaş'ın İçel'den görüntüler konulu resim sergisinin gezilmesiyle sona erdi.

Programa Silifke Kaymakamlığına vekalet eden Erdemli Kaymakamı İbrahim Özefe, Garnizon Komutanı Yüzbaşı Hakan Sayılan, Silifke Belediye Başkanı Bayram Ali Öngel, CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Emniyet Müdürü Volkan İmişçi, resmi daire müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

- MERSİN

Kaynak: AA / Yerel

Mustafa Kemal Atatürk İsmail Bayram Silifke Mersin Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title