Haberler

Aşısı Pahalı, Her 60 Bin Kadından Biri Rahim Ağzı Kanserinden Ölüyor

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, rahim ağzı kanserinin dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sık görülen kanser türlerinden biri olduğunu belirterek, her 60 bin kadından birinin rahim ağzı kanserinden öldüğünü bildirdi. Bakan Akdağ, rahim ağzı kanserine karşı geliştirilen HPV aşısının maliyetli olduğunu belirtirken ilginç bir de saptamada bulundu. Akdağ, "Ülkemizde rahim ağzı kanserini önlemek için ilk yıl 18 milyon kişi ve her yıl 800 bin çocuğun aşılanması gerekmektedir. Bir kişinin aşılanma maliyetinin 360 dolar olduğu göz önüne alınırsa maliyetin 6.5 milyar dolar olduğu görülmektedir"dedi. Bakan Akdağ, HPV aşısının rahim ağzı kanserini önleme etkisinin henüz bilinememesi, yan etkileri konusunda bazı kuşkuların bulunması ve Türkiye'ye maliyet-etkinlik açısından uygun olmaması nedeniyle sosyal güvenlik kapsamına alınmasının düşünülmediğini kaydetti.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, CHP Adana Milletvekili Nevingaye Erbatur'un "rahim ağzı kanseri aşısının sosyal güvenlik kapsamına alınması için herhangi bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı"na ilişkin soru önergesini yanıtladı. Rahim ağzı kanserinin dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sık görülen kanser türlerinden biri olduğunu belirten Bakan Akdağ, Türkiye'de her 60 bin kadından birinin rahim ağzı kanserinden yaşamını kaybettiğini söyledi. Akdağ, rahim ağzı kanserinin önlenebilir bir kanser türü olduğunu belirterek, "Rahim ağzı kanserinde erken teşhis ve tarama çok önemlidir. Bu kanser, kolay, ucuz ve güvenilir bir test olan Pap Smear testi ile en erken safhada tespit edilebilmekte ve erken dönemde tanı alan hastaların da yüzde 95'inden fazlası kolay tedavi yaklaşımları ile iyileşebilmektedir" dedi.

-AŞISININ MALİYETİ YÜKSEK, ETKİNLİĞİ ŞÜPHELİ-

Bakan Akdağ, rahim ağzı kanserine karşı geliştirilen HPV aşılarının ise kanseri önlemede etkinliğinin tam olarak bilinmediğini, Dünya Sağlık Örgütü yayınlarında da bu etkinliğin yüzde 60 ile yüzde 75 arasında olabileceği tahminlerinin yapıldığını kaydetti. Bakan Akdağ şunları söyledi:

"Tüm kadınların aşı yaptırmış olsalar dahi belirli aralıklarla smear testi ile taramalarını yaptırmaya devam etmeleri halen tartışılmaz bir gerçektir. Bu konuyla ilgili bir diğer önemli konu ise aşının maliyetidir. Ülkemizde 9-29 yaş arasında 18 milyon nüfus bulunmaktadır ve her yıl 800 bin kız çocuğu dünyaya gelmektedir. Ülkemizde rahim ağzı kanserini önlemek için ilk yıl 18 milyon kişi ve her yıl 800 bin kız çocuğunun aşılanması gerekmektedir. Bir kişinin aşılanma maliyetinin 360 dolar olduğu göz önüne alınırsa maliyetin 6.5 milyar dolar olduğu görülmektedir."

-"SOSYAL GÜVENLİK KAPSAMINA ALMAYACAĞIZ"-

Akdağ, HPV aşısının rahim ağzı kanserini önleme etkisinin henüz bilinmemesi, yan etkileri konusunda bazı kuşkuların bulunması ve Türkiye'ye maliyet-etkinlik açısından uygun olmaması nedeniyle sosyal güvenlik kapsamına alınması yönünde herhangi bir düzenleme yapılmasının bugün için düşünülmediğini bildirdi. Bakan Akdağ, ayrıca Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi başkanlığı tarafından 41 ilde, bakanlık ile AB arasında yürütülen projeler kapsamında da 11 ilde Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi kurulduğunu kaydetti. Akdağ, 2008 yılında kurulacak merkezlerle tüm illerin Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi'ne kavuşmuş olacağını söyledi. (ANKA)

(EG/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title