Haberler

Arjantin'de Cumhuriyet Öncesi Başlayıp, Develi'de Süren Aşk Hikayesi

Güncelleme:

Kayseri'nin Develi ilçe belediyesi tarafından başlatılan kültür envanteri çalışmaları kapsamında, cumhuriyet öncesi Arjantin'de başlayıp Develi'de devam eden sevgi dolu hayat hikayesi ortaya çıkartıldı.

Araştırmaya göre, Develili Hüseyin Koca ile İtalyan asıllı İnma Gulare Calabelli arasında cumhuriyetin ilanından önce Arjantin'de başlayan ve evliliğe giden, ardından Develi'de bir ömür boyu süren aşk hikayesi şöyle gelişti:

"Jose Colabelli adındaki İtalyan, Napoli şehrinde 7 çocuğu ile yaşamını sürdürürken, ailenin küçük kızı olarak 1905'te dünyaya gelen İnma Gulare Colabelli 5 yaşındayken, 1910 yılında aile Arjantin'e göç eder. Çiftçi olan aile Bounes Aires'in La Plata bölgesine yerleşirl. Orada tarla, bahçecilik ve çiftlik işleri ile hayatlarına devam ederken, zaman zaman çiftlikte geçici olarak çalıştırılmak üzere şehrin meydanına ve limana giderek çiftlik işlerinden anlayan insanları getirip çalıştırırlar."

DEVELİLİ HÜSEYİN ARJANTİN'E GİDER

Develi'den Çukurova'ya çalışmak üzere giden Kocaali sülalesinden 1893 doğumlu Hüseyin, 18 yaşındayken 1911 yılında üç arkadaşıyla beraber Mersin Limanına yük getiren gemide ateşçilik yapmak ve ücretsiz olarak Arjantin'e gitmek üzere bir gemiye binerek 3 aylık deniz yolculuğu sonrası Arjantin'e ulaşır. Arjantin'de Bounes Aires limanında bir kaç gün iş arama amacıyla beklerler. Limanda tarım işinden anlayan işçi arayan çiftlik sahibi Jose Colabelli, cüsseli yapısıyla dikkatini çeken Hüseyin'i çiftliğine götürür ve birlikte çalışmaya başlarlar. Hüseyin, kısa zamanda dürüstlüğü ve çalışkanlığı sayesinde Jose'ye güven sağlayıp 5 yıl içinde baş kahyalığa yükselir. Çiftlik sahibi Jose Colabelli'nin kızı İnma Gulare Colabelli, çiftliğin baş kahyası Hüseyin'in dürüst çalışkan kişiliğine hayran olur ve kendisinden 12 yaş büyük olan Hüseyin'e evlenme teklif eder. İkili, Jose Baba'nın da rızası ile evlenirler. Evlilik sonrası arazi alırlar ve tarımla uğraşarak yaşamlarını sürdürürler. Arjantin'in traktörle tarım yapan ender zenginlerinden olurlar.

5 KARDEŞİ DE ÇANAKKALE'DE ŞEHİT DÜŞER

Bu arada, Türkiye'de Cumhuriyet'in ilanından sonra Hüseyin'in babası Ali mektup yazarak, 5 kardeşinin de Çanakkale'de şehit olduğunu bildirir. Bu haber üzerine Hüseyin ve eşi 45 günlük gemi yolculuğu sonrası İstanbul'a gelir. Kayseri'ye trenle, Develi'ye de atlarla ulaşırlar. Arjantinli gelin, Develi'ye de uyum sağlar ve Müslümanlığı seçerek Hatice adını alır. Çift yaşamlarını burada sürdürmeye başlar. Hüseyin ve Hatice çiftinin 3 kız 4 erkek 7 evlatları olur. Geçimlerini tarım ile sürdürmeye çalışırlar.

Arjantin'de yaşayan Baba Jose Colabelli Develi'deki kızını üç kez Arjantin'e davet eder. Serbest giriş kartı göndermesine rağmen Hatice dönme teklifini kabul etmez ve eşinin, evlatlarının yanında kalmayı tercih eder. Hatice, eşi Hüseyin ile birlikte bağ bahçe işlerinden boş kalan zamanlarında Arjantin'de öğrendiği makine dikişini komşularına öğretir, onlara ücretsiz elbise diker.

BABASININ MİRASINI KABUL ETMEZ

Baba Jose Colabelli'nin 1955 yılında vefat etmesi sonucu çiftlik satılır ve İnma Gulare Colabelli'nin (Hatice) payı Develi'ye gönderilir. Yokluk ve zor şartlarda yaşamını sürdürmekte olan Hatice parayı kabul etmez ve olduğu gibi iade eder. Hüseyin Koca 1973 yılında, eşi Hatice Koca ise 1990 yılında vefat eder. Koca çiftinin mezarı Yukarı Ağalar mezarlığındadır. Hatice Koca'nın hayatta olan kızı Hatun Doğaner İstanbul da, oğulları Faik, Ali ve İsmet Koca ise Almanya'da yaşamlarını sürdürüyor. - Kayseri / Develi

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Buenos Aires Arjantin Kayseri Develi Politika Güncel Haberler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

title