Haberler

Ardahan'ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 92. Yıl Dönümü

Atatürk Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılapları Enstitüsü Müdürü Prof.Dr.Sinever Esin Dayı, Ardahan'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 92.yıl dönümü dolayısıyla bir konferans verdi.

Atatürk Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılapları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sinever Esin Dayı, Ardahan'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 92. yıl dönümü dolayısıyla bir konferans verdi.

Dayı, Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü salonunda düzenlenen "Ardahan Kongresi ve İşgalden Kurtuluş" konulu konferansta yaptığı konuşmada, Ardahan denildiği zaman, Ardahan-Kars-Batum olarak üçünün birlikte anılması gerektiğini söyledi.

Mondros Mütarekesi imzalandığı zaman Osmanlı İmparatorluğu'nun yenilmediğini ancak yenik sayıldığını hatırlatan Dayı, "Çünkü müttefiklerimiz olanlar, toprakları işgal edilmişti, ihtilaf devletleri tarafından. Bizim de tek başımıza savaşmamız mümkün değildi" dedi.

1828'de Osmanlı'nın kaybettiği topraklarının geri alındığını ifade eden Dayı, şunları konuştu:

"Dolayısıyla böyle bir özelliğe sahip devletin yenilmesi mümkün değil. Ama yenik sayıldı. Cenub-i Garb-i Kafkas hükümeti mecburiyetten kurulmuştur. Ana vatandan ayrılma değil. Merkezi hükümet koruyamadığı için kurulmuştur. 18-19 Ocak 1919 tarihinde üçüncü büyük Kars Kongresi neticesinde oluşturulmuştur. Buraya sürekli İngilizlerin baskısı vardır. Ermenileri getirip yerleştirmek için. Ellerindeki erzakı Ermenilere verilmesini sağlama baskısı vardır."

Bölgede Ermeniler tarafından çok katliamların yapıldığına işaret eden Dayı,

"Bu bölgede asıl Ermeniler katliam, soykırım yapmıştır. Bölgede onlar yapmışlardır katliamı. Fakat haklı olmak her zaman haklılığımızı ispat için yeterli değil. Çünkü bu mücadelede biz maalesef çok gerilerde kaldık" dedi.

-Biz çevremizdeki herkesle dost olmak istiyoruz-

Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu da Ardahan'ın vatan coğrafyası içinde kahraman insanların kahramanlıkların yaşadığı çok müstesna ve mübarek bir kent olduğunu belirterek, "Can sağ iken yurt vermeyiz düşmana' diyenlerin torunları kahraman Ardahanlılar bilmeliler ki bu vatan kan dökülerek, can verilerek kazanılan topraklardır. Bu topraklar ilelebet vatanımızın en mümtaz ve en güzel beldesi olarak kıyamete kadar bizlerle beraber yaşayacaktır" diye konuştu.

Ardahan'dan herkese seslenmek istediğini ifade eden Azizoğlu, "Bir zamanlar bizimle beraber yaşayıp daha sonra ülkemizin zor zamanlarında, milletimizin zor günlerinde bizi belki arkadan hançerleyen, arkadan vuranlar, belki nankörlük edenler olabilmiştir, olmuştur. Ama biz öyle bir milletiz ki onlara karşı bilakis düşmanlık beslemiyoruz. Biz çevremizdeki herkesle dost ve samimi komşuluk ilişkileri içinde yaşamayı düşünüyoruz ve istiyoruz" dedi.

Azizoğlu, bölgenin barışın, huzur ve kardeşliğin tesis edildiği bir coğrafya olmasını dilediğini sözlerine ekledi.

Muhabir: Günay Nuh / Ayşe Yıldız

Yayıncı: Hasan Özkal - ARDAHAN

Kaynak: AA / Yerel

Mustafa Kemal Atatürk Atatürk Üniversitesi Ardahan Kars Yerel Haberler

Ünlü oyuncu Gülşah Çomoğlu hayatını kaybetti

Ünlü oyuncu Gülşah Çomoğlu hayatını kaybetti

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Musavat Dervişoğlu ile görüşmememiz için hiçbir neden yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Musavat Dervişoğlu ile görüşmememiz için hiçbir neden yok

İsrail'e meydan okuyan Kassam Tugayları, roketleri nasıl üretiyor? Görüntüleri ilk kez yayınladılar

İsrail'e meydan okuyan Kassam Tugayları, roketleri nasıl üretiyor? Görüntüleri ilk kez yayınladılar

AK Parti'yi karıştıran ikramiye iddiası! 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önüne götürmeye yüzüm yok'

AK Parti'yi karıştıran ikramiye iddiası! "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önüne götürmeye yüzüm yok"

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title