Haberler

Antalya Dersimiz Doğa

Dersimiz doğa Antalya Ticaret Borsası'nın (ATB), imara açılmasını önlemek ve 20 bini zeytin 23 bin ağacı korumak amacıyla 20 yıllığına kiraladığı 2630 dönümlük Vakıf Zeytinliği'nde, Milli Eğitim Müdürlüğü ile imzalanan protokol kapsamında 'Doğa Akademisi' dersleri başladı.

Dersimiz doğa

Antalya Ticaret Borsası'nın (ATB), imara açılmasını önlemek ve 20 bini zeytin 23 bin ağacı korumak amacıyla 20 yıllığına kiraladığı 2630 dönümlük Vakıf Zeytinliği'nde, Milli Eğitim Müdürlüğü ile imzalanan protokol kapsamında 'Doğa Akademisi' dersleri başladı.

Antalya'da 1935'li yıllarda 22 bin dönümken şehirleşme ve betonlaşmanın etkisiyle 2600 dönüme kadar düşen Vakıf Zeytinliği'ni yaklaşık 4 yıl önce ATB, doğasının korunması ve ranta kurban edilmemesi için Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden 20 yıllığına kiraladı. 20 bini zeytin ağacı olmak üzere 23 bini aşkın ağacın bulunduğu kent merkezindeki en büyük yeşil alan, doğa sevgisi ve bilinci kazanması için çocuklara açıldı.

Antalya Valiliği, Milli Eğitim Müdürlüğü ve ATB arasında Türkiye'de ilk defa ildeki tüm öğrencilerin, doğada doğa dersi işlemesine yönelik protokol imzalandı. Ocak ayında imzalanan protokolle, Türkiye'de ilk defa bir kentte tüm okullar için 'Doğa' dersi de müfredata girmiş oldu. 'Doğada Öğren' başlıklı proje 'Doğa Akademisi' ve 'Doğa Yürüyüşü' şeklinde iki aşamadan oluşuyor. İki aşamada da görev almak üzere yaklaşık 25'er gönüllü doğasever alımı yapıldı.

İLK DOĞA DERSİ YAPILDI

Antalya'daki tüm ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin en az yarım gün doğada ders işlemesini sağlayacak projede ilk ders bugün yapıldı. İlkokul birinci sınıf öğrencilerinin ağaçları ve bitkileri tanımasına yönelik doğa dersine 76 öğrenci katıldı. Yaklaşık yarım gün süren doğa dersinde gönüllüler, çocuklara doğada karşılaşabilecekleri zorlukları da yine oyun etkinlikleriyle anlattı.

ZEYTİNPARK AŞ KURULDU

Vakıf Zeytinliği'nin Antalya'nın gündeminde uzun yıllar önce kaybolma tehlikesi, imara açılması, yeni deyimle betonlaşma riskine karşı ATB olarak ihaleye girdiklerini belirten ATB Başkanı Ali Çandır, Antalya'daki tüm kamu kurumları, yerel yönetimler sivil toplum ve meslek örgütleriyle uzun süren bir çalışma neticesinde Zeytinpark A.Ş. isimli bir şirket kurulduğunu söyledi. Çandır, 'Buradaki bütün derdimiz Antalya'nın içinde 2630 dönüm kalan bu alanın gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak, iyileştirmek, geliştirmek" dedi.

AĞAÇLAR BUDANDI, ALAN TEMİZLENDİ

Bu doğrultuda 4-5 yıldır yoğun çaba sarfedildiğini anlatan Çandır, 'Önce bahçenin ıslahını yaptık, burada 23 bin ağaç var ve bunun 20 bini zeytin. Budamaları, sürümü, temizliklerini yaptık. Çevresini de kontrol altına alacak şekilde duvar örüldü. Kentin yorucu, ağır beton ağır gündeminden çocukları çıkartarak, buraya nasıl entegre edebiliriz, çocukları doğayla arkadaş nasıl yapabiliriz diye düşündüğümüzde 'Doğada Öğren' projesi ortaya çıktı. Sayın valimiz ve milli eğitim müdürlüğümüzle bir protokol yaptık" dedi.

YILDA 100 BİN ÇOCUK

Antalya'daki çocukların iki aktivitede buraya getirilmeye başlandığını kaydeden Ali Çandır, 'Doğada ders yapmaları, doğayla entegre olmaları, kaybolmaya yüz tutmuş birçok canlıyı burada görmeleri ve doğa bilinciyle bundan sonraki yaşamlarında tabiata sahip çıkmalarını sağlama yönünde çaba gösteriyoruz. İlk hedefimiz bir yılda minimum 100 bin çocuğumuzu buraya getirmek. Eğitimlerimiz iki etap. Birinci aşamada ilkokul birinci sınıflar ve okul öncesini doğada öğren aktiviteleri ve oyunlarla onlara doğa sevgisini aşılamak. Doğada kaybolmaları halinde karşılaşacakları zorlukları anlatmaya çalışıyoruz. İkincisi ise 8 parkur oluşturuldu 2.5 km ile 8.5 km arasında. Burada ilk orta ve lise öğrencilerimize nefes alma, yürüme, ekip ruhu teknikleri ve birlikte hareket etme kültürünü aşılayacak parkurlarımızda yürüyüş eğitimleri verilecek" dedi.

BİLGİSAYAR BAŞINDAN DOĞAYA

Böylelikle çocuklar ve gençlerin apartmanlardan, bilgisayar başındaki oyunlardan kaldırılıp doğayla buluşturulmaya başlandığını belirten ATB Başkanı Çandır, 'Geleceğe dair onların da böyle bir yerin farkındalığını artırarak sahiplenmelerine çalışıyoruz. Etkinliklerin ilk günü ve farklı bir metod izliyoruz. Alışılmışın dışında gönüllü insanların eğitici olduğu birer ekip oluşturduk. Bugün okul öncesi ve birinci sınıf gönüllülerimiz deneme aktivitesi yapıyor. Önümüzdeki günlerde Zeytinpark'ı, arayan her okulumuzun buraya gelerek doğayla buluşması ve doğa dersi işlemesi sağlanacak" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Milli Eğitim Müdürlüğü Antalya Valiliği Ali Çandır Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Meteoroloji'den toz taşınımı ve fırtına uyarısı! 24 Nisan yağmur var mı, hava nasıl olacak? 21 Nisan hangi burç? 21 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 21 Nisan tarihi hangi burç olur? 24 Nisan Çarşamba 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 24 Nisan burç yorumları nedir? AKREP DOLUNAYI ne zaman? Akrep Dolunayı etkileri neler? Burçlara etkileri neler olacak? BURÇ YORUMLARI! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı kapalı mı, neden kapalı? Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs kutlamaları yasak mı? Samsun Belediyesi hangi parti? Samsun Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel ne zaman görüşecekler? Buket Dereoğlu kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Buket Dereoğlu kaç yaşında, nereli? Buket Dereoğlu biyografisi! Sandık Kokusu kadrosuna hangi isim katıldı? Kadroya dahil olan isim kim? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik canlı yayında neden kavga etti? Kavganın sebebi ne? Borsa bugün kapalı mı? 24 Nisan Çarşamba bugün borsa açık mı, saat kaçta açılacak? Semih Kılıçsoy, Fenerbahçe derbisinde oynayacak mı? Semih'in sakatlığı bitti mi? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title