Haberler

Anka, 10 Mayıs 2009 Pazar Gündemi

Güncelleme:

Anka, Ankara Haber Ajansı A.ş.

ANKA, ANKARA HABER AJANSI A.Ş.

-BAŞBAKAN ERDOĞAN AÇILIŞ TÖRENLERİNDE

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Malatya il kongresine katılıyor. (Saat: 12.30)

-Erdoğan, Ankara Dünya Göz Hastanesi'nin açılışının ardından Rixoss Ankara'nın açılış törenine katılıyor. (Saat: 16.00/18.00)

-DANIŞTAY 141 YAŞINDA

-Danıştay'ın 141. kuruluş yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Danıştay'da yapılan "Danıştay ve İdari Yargı Günü" törenine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de katılıyor. (Saat: 10.00)

-Törenin ardından Danıştay heyeti, Başkan Mustafa Birden'in başkanlığında Anıtkabir'i ziyaret ediyor. (Saat: 14.30)

-MECLİS'TE BU HAFTA: İNSAN HAKLARI KOMİSYONU MARDİN'E GİDİYOR

-Meclis yoğun bir haftaya daha başlarken, Mardin'in Mazıdağı ilçesi Bilge Köyü'nde 4 Mayıs'ta yaşanan katliamı incelemek üzere TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan alt komisyon Çarşamba günü saldırıyı incelemek üzere Mardin'e gidiyor.

-YAZICIOĞLU ARAŞTIRMA KOMİSYONU ÇALIŞMALARINA BAŞLIYOR

-Bu hafta Meclis'te, helikopter kazası sonucunda yaşamını yitiren BBP Genel başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümünü araştırmak üzere kurulan Meclis Araştırma Komisyonu da çalışmalarına başlayacak. 12 Mayıs'ta toplanacak komisyon, dinlemek üzere çağıracağı isimleri ve çalışma usullerini belirleyecek.

-Meclis Genel Kurulu'nun gündemini ise iki haftadır görüşülmeyi bekleyen Türkiye-Suriye sınırındaki kara mayınlarıyla ilgili tasarı oluşturacak.

-MECLİS KOMİSYONLAR

-Meclis Adalet Komisyonu'nda 14 Mayıs'ta AKP Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü ve AKP Balıkesir Milletvekili Ayşe Akbaş'ın Patent Haklarının korunmasıyla ilgili kanun teklifleri görüşülecek. Meclis Anayasa Komisyonu ise 13 Mayıs'ta toplanarak AKP Bayburt Milletvekili Ülkü Gökalp Güney'in milletvekili seçimleri kanununda değişiklik öngören kanun teklifini ele alacak. KİT Komisyonu'nda ise hafta boyunca EXİMBANK, İMKB, İstanbul Altın Borsası, Türkiye Denizcilik İşletmeleri ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün hesapları denetlenecek. Bu hafta ayrıca Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonu da çalışmalarına başlayacak.

-SEÇİM ÖNCESİ SOSYAL YARDIM İŞE YARAMADI

-Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın MHP Hatay Milletvekili Süleyman Turan Çirkin'in soru önergesine verdiği yanıt, 29 Mart yerel seçimlerinden önceki bir yılda toplam 2 milyar 345 milyon 320 bin 807 TL sosyal yardım yapıldığını ortaya koydu.

-Seçimler öncesindeki iki ayda ise sosyal yardımlarda aslan payını, İstanbul, Ankara gibi Büyükşehirlerin yanı sıra Başbakan Erdoğan'ın seçimlerin kazanılması talimatı verdiği ancak kaybedilen iller arasında yer alan İzmir, Diyarbakır, Tunceli, Adana ve Mersin gibi iller aldı.

-2009'un Ocak ve Şubat aylarında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'ndan sosyal yardımlar için gönderilen ödenek miktarlarında 32 milyon 959 bin 826 TL ile İstanbul ilk sırada yer aldı.

-Diyarbakır'a, 17 milyon 221 bin 442 TL, Ankara'ya 13 milyon 284 bin 85 TL, İzmir'e 12 milyon 790 bin 71 TL, Adana'ya 7 milyon 618 bin 27 TL, Tunceli'ye 6 milyon 91 bin 869 TL, Mersin'e 6 milyon 26 bin 740 TL gönderildi. Yine aynı dönemde sosyal yardımlardan en az payı ise 645 bin 500 TL ile Bayburt aldı.

-BAKAN YILDIRIM UÇAK KAZASIYLA İLGİLİ TOPU HOLLANDA'YA ATTI

-Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Amsterdam'la yaşanan 9 kişinin yaşamını yitirdiği kazayla ilgili topu Hollanda'ya attı. Kazayla ve yaşamını yitirenlerin sayısıyla ilgili yapılan çelişkili açıklamaları, "Hollanda kolluk kuvvetleri olay mahalline erişimi engelleyecek tedbirleri aldığından sağlıklı bilgi alınamamıştır" ifadesiyle savunan Bakan Yıldırım, "Açıklamalarda aceleci davranılmamış olup gelişmeler doğrultusunda bilgi verilmiştir" dedi.

-Yıldırım, kaza yapan uçaktaki toplam yakıt miktarının optimum düzeyinde olduğunu belirterek "Nihai kaza raporu henüz yayınlanmamış olup ilk resmi açıklamalara göre uçakta teknik-bakım kusuru olduğu bilgisi bulunmamaktadır. Kazanın gerçek nedeni nihai raporda açıklanacak ve sorumlular hakkında gerekli işlemler yapılacaktır" dedi.

-ATLAR KENE İÇİN KOŞTU

-Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in MHP İzmir Milletvekili Şenol Bal'ın soru önergesine verdiği yanıt, 2007 yılında keneyle mücadele parasının Türkiye Jokey Kulübü'nün kasasından çıktığını ortaya koydu.

-Bakan Eker, Bal'ın "Türkiye Jokey Kulübü'nün kene ile mücadeleye memur edilmesinin sebebi nedir?" sorusuna "2007 yılında Kırım Kongo kanamalı ateşi hastalığı ile mücadele kapsamında kene mücadelesi için gerekli olan kaynağın bakanlığın bütçesinde yer almaması ve konunun aciliyeti nedeniyle 6132 sayılı kanun çerçevesinde işlemler yürütülmüştür" yanıtını verdi.

-Eker keneyle mücadelede 4 milyon TL'lik yolsuzlukla ilgili ise müfettiş incelemesinin devam ettiğini bildirdi.

-CHP'Lİ KÖKTÜRK'TEN "HER 10 ÜRÜNDEN 4'Ü STANDARTLARA AYKIRI" SORUSU

-CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı faaliyet raporunun ortaya koyduğu her 10 üründen 4'ünün standartlara aykırı olduğu tespitini soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Köktürk, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'e "Beş yıl boyunca standart dışı, insan, çevre, can ve mal güvenliğine aykırı ürünlerin piyasaya sürülmesi, hangi neden ve gerekçelerle önlenememiştir?" diye sordu.

-IPOD SHUFFLE'IN KULAKLIKLARI SORU ÖNERGESİ

-Avrupa Parlamentosu'nda "Yeni Ipod Shuffle kulaklık kordonlarında çip var ve sinyal yayıp Shuffle'a başka kulaklıkların kabul edilmemesini sağlıyor. Sağlığa ve rekabet yasasına aykırı olabilir mi?" diye soru önergesi verildi.

-TÜRKİYE'NİN PETROL FATURASI YARI YARIYA DÜŞTÜ

-Küresel kriz sonrasında gerileyen üretim Türkiye'nin petrol ve petrol ürünleri faturasını da yarıdan fazla düşürdü. Yılın ilk çeyreğinde petrol ve petrol ürünleri ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 58.8 azalarak 5 milyar 797.7 milyon dolardan 2 milyar 388.1 milyon dolara geriledi.

-Yılın ilk üç ayında yatırım malları ithalatı yüzde 38.5 azalışla 4 milyar 294 milyon dolara, hammadde ithalatı yüzde 44.2 azalarak 20 milyar 453 milyon dolara, tüketim malları ithalatı ise yüzde 31.7 azalarak 3 milyar 647.7 milyon dolara düştü.

-SEKTÖRLER YENİ EKONOMİ YÖNETİMİNE TALEP YAĞDIRACAK

-Yeni kabinenin iş başına geçmesinin ardından iş dünyası ve meslek örgütleri de harekete geçti. Elektrik üreticileri DUY ödemelerinin zamanında yapılmasını isterken, taşımacılık sektörü kota sorununun çözümünü bekliyor. Kimya sektörü Reach regülasyonu nedeniyle artan girdi maliyetlerinin azaltılması için kaynak desteği talep ederken, inşaatçılar teminat mektubu sorunu ve uluslar arası müteahhitlik hizmetlerinde çifte vergi probleminin çözülmesini öncelikli gündem maddesi olarak ifade ediyor.

-EKONOMİSTLER PLATFORMU BAŞKANI DEMİR: "TÜRKİYE 2009'DA EN AZ YÜZDE 5 KÜÇÜLÜR"

-Ekonomistler Platformu İcra Kurulu Başkanı Oğuz Demir, 2009 yılında ekonomik daralmanın en az yüzde 5 civarında olacağını belirterek, "Eğer finansal piyasalarda hali hazırda yaşanan düzelme havası yeniden olumsuza döner ve özellikle AB ülkeleri ve ABD'de talep artmaya başlamazsa daralma yüzde 7-8'i bulur" dedi.

-IBM VE KOÇ ÜNİVERSİTESİ İLERİ ARAŞTIRMALARA HIZ VERDİ

-Koç Üniversitesi İleri Araştırmalar Merkezi, otomotiv endüstrisinin lojistik altyapısının geliştirilmesi, İstanbul üzerinden geçen ağır vasıta trafiğinin Marmaray'a bağlanması, atık pillerin çevreye zararının minimize edilerek endüstriye yeniden kazandırılması ve yenilenebilir enerji kaynaklarının mevcut enerji sistemine sürdürülebilir ve etkin bir şekilde entegrasyonunu öngören bir dizi proje geliştiriyor.

-Merkezin Yöneticisi Koç Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Metin Türkay, "Dünyanın en büyük teknoloji firması IBM'in sağladığı yazılım ve donanım sayesinde hayal gücümüz içinde yer alan her türlü projeyi artık planlayıp tasarlayabiliyoruz. Geliştirilen projelerin Türkiye'nin yanı sıra dünyanın çeşitli üniversitelerinde de ders olarak okutulması ilerde gündeme gelebilir. Biz, hiçbir ticari kaygı gütmeden bu projeleri geliştiriyoruz ve Türkiye'nin hizmetine sunuyoruz" dedi.

İYİ GÜNLER DİLERİZ

---------------------------------

YASAL UYARI: ANKA Ajansı'na ait haber, görsel malzeme, bilgi ve belgelerin tüm hakları saklıdır. ANKA aboneleri dışında, ANKA'nın onayı olmadan haber içeriğini kopyalamak veya yeniden yayınlamak yasaktır.

"ANKA Ajansı Basın Meslek İlkelerine Uyar"

Özgür ve bağımsız haberin altındaki imza: ANKA

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title