Haberler

Anayasa Maratonunun Ardından

Cumhurbaşkanı Sezer'in İade Ettiği Anayasa Paketinin 2'nci Tur Oylaması, Meclis Genel Kurulu'nda 7 Saat Süren Maratonun Ardından Kabul Edildi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in iade ettiği anayasa değişikliği paketinin 2'nci tur oylaması, Meclis Genel Kurulu'nda 7 saat süren maratonun ardından kabul edildi. İlk turun aksine Genel Kurul sert tartışma ve gerginliklere sahne olmazken, öne çıkan gerginlik AKP ve CHP arasındaki usul tartışması ve oy pusulalarının AKP'liler tarafından kontrol altında tutulması konusunda yaşandı. Paketin ilk maddesinde 366 kabul oyu çıkması üzerine AKP ve Anavatan işi sıkı tutarken diğer maddelere verilen kabul oyları 370'in altına inmedi. AKP'nin fireleri, seçimlerde aday olmayacağını açıklayan Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez ile Kayseri Milletvekili Muharrem Eskiyapan oldu. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Çömez'i ikna çabaları 1.maddenin ardından sonuç verirken, Eskiyapan'ın belindeki rahatsızlık nedeniyle oylamaya katılmadığı belirtildi.

Meclis Genel Kurulu, Anayasa değişikliği paketinin 2'nci tur oylaması için saat 11.00'de toplandı, oturumu Meclis Başkanı Bülent Arınç yönetti. İlk tur oylamanın yanı sıra daha sakin geçen 2'nci tur oylamada gerginlik 1.maddeye 366 kabul oyu çıkması üzerine AKP ile CHP arasındaki "usul" tartışmaları ile yaşandı. Genel Kurul'daki bir başka gerginlik de AKP'li bazı milletvekillerinin oy pusulalarına müdahale etmesine CHP'lilerin tepki göstermesi ile yaşandı.

BAĞIMSIZLARDAN DESTEK

Anayasa değişikliği oylamasına, AKP'den iki milletvekili katılmadı. 22 Temmuz seçimlerinde aday olmayacağını açıklayan Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez'in oylamaya katılmaması üzerine Dışişleri Bakanı Gül'ün Çömez'le Meclis bahçesinde görüştüğü bildirildi. Gül'ün ikna çabaları sonuç verirken, 1.maddenin oylamasına katılmayan Çömez, diğer maddelere ilişkin oylamalara katıldı. Oylamaya AKP Kayseri Milletvekili Muharrem Eskiyapan da katılmazken, AKP'li milletvekilinin bel fıtığı nedeniyle rahatsız olduğu ve bu nedenle oylamaya gelemediği kaydedildi. AKP grup başkanvekilleri ise partide başka firelerin olmaması için kulislerdeki milletvekillerini sık sık Genel Kurula girmeleri konusunda uyardığı görüldü.

Meclis'teki 2'nci tur oylamaya bağımsız milletvekillerinden ise Ülkü Gökalp Güney, Süleyman Bölünmez, Esat Canan, Fuat Geçen gibi isimler de destek verdi.

ERDOĞAN DA ANAYASA MESAİSİNDEYDİ

Başbakan Erdoğan da günü Meclis'te geçirdi. Erdoğan bütün oylamalara katılırken, yemek için verilen 1 saatlik arada ise Meclis'teki makamında çalıştı. Pakete tam destek veren Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu ise ilk maddenin oylanmasının ardından Meclis'ten ayrıldı ve sadece teklifin tümü üzerindeki oylamaya katıldı.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title