Haberler

Altınoluk'un İtalyan Konukları

İtalya'nın Castro şehri Belediye Başkanı Prof. Dr. Luigi Carrozzo, "Altınoluk artık bizim kardeşimizdir ve kardeşlerimizi tanımak, atalarımızın yaşadıkları toprakları görmek bizler için heyecan verici" dedi.

İtalya'nın Castro şehri Belediye Başkanı Prof. Dr. Luigi Carrozzo, "Altınoluk artık bizim kardeşimizdir ve kardeşlerimizi tanımak, atalarımızın yaşadıkları toprakları görmek bizler için heyecan verici" dedi.

Edremit'in Altınoluk Beldesi ile "Kardeş Şehir" olan İtalya'nın Castro Şehri Belediye Başkanı Prof. Dr. Luigi Carrozzo, Altınoluk'u ziyaret etti.

Çınaraltı Çay Bahçesi'nde düzenlenen "Antandros" konulu panele katılan Carrozzo, Roma İmparatorluğu'nun kuruluşunun anlatıldığı "Aeneas Efsanesi"nde geçen kardeş şehirleri Altınoluk'u yakından tanımak ve incelemelerde bulunmak üzere buraya geldiklerini, ziyaret sırasında Antandros Kazı Evi ve kazı alanını gezdiklerini söyledi.

Tarihi "Antandros Kenti"nin ortaya çıkarılması için gereken desteği yerine getirmenin görevi olduğunu belirten Carrozzo, "Altınoluk artık bizim kardeşimizdir ve kardeşlerimizi tanımak, atalarımızın yaşadıkları toprakları görmek bizler için heyecan verici. Bu heyecanı tüm İtalyan ve Avrupalılar'ın tatması için gerekli girişimlere şahsen bir an evvel başlayacağım" dedi.

Altınoluk Belediye Başkanı Özpolat da Türkiye'de finansmanını bir belediyenin çektiği tek kazı olan tarihi Antandros şehrini kurtarma, koruma ve yaşatma görevini başarıyla sonlandırmak ve Türkiye'ye turizm potansiyeli sağlamak istediklerini bildirdi.

-ANTİK TEMPEST GEMİSİ İLE İTALYA'YA SEYAHAT-

Kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Altınoluk Tarihi Antandros Şehrini Kurtarma, Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Vecdi Güreli ise şehri kuşatan M. Ö. 4. yüzyıla ait sur duvarlarına ulaşıldığını söyledi.

Sur duvarının, 16 metrelik bir bölümünün yanı sıra bir kulesinin gün ışığına çıktığını vurgulayan Güreli, Antandros'tan ve çevreden ele geçen eserlerin sergilendiği bir "Bölge Müzesi" kurmak istediklerini söyledi.

Güreli, kazıların kesintisiz olarak devam ettiğini belirterek, şunları söyledi:

"Bugüne kadar 366 mezarın açıldığı nekropolis, M. Ö. 8. yüzyıldan başlayarak kesintisiz bir şekilde 700 yıl kullanılmıştır. Bu uzun kullanımdan dolayı, lahit, sunak, çatı kiremidi, pithos, kremasyon gibi çok farklı mezar tiplerinin bir arada göründüğü ender nekropolislerden birisi oluştu. Antandros şehri ve çevresinin yurt dışında tanıtımını yapmak amacıyla, Büyük Roma İmparatorluğu'nun kurucusu olan Aneas'ın yaptığı tarihsel yolculuğu bir canlandırma ile tekrar belgelemek istiyoruz. Dönemin özelliklerine uygun olarak yapılacak Tempest Gemisi'nin Altınoluk'tan yola çıkarak, yalnızca yelken ve kürekle M. Ö. 700'lü yıllarda kullanılan rotayı takip edecek. Altınolukta yapılacak Antik Tempest Gemisi ile Ege adaları ve Yunanistan kıyıları üzerinden İtalya'nın Castro kentine sürecek tarihi yolcuk tekrarlanacak. "

-MİTOLOJİDE "AENEAS EFSANESİ"-

Truvalı kahraman Aeneas, mitolojik kaynaklara göre, Roma'nın milli kahramanı ve imparator Augustus'un atası sayılıyor.

Truva düştükten sonra şehirden kaçıp yeni bir yurt arayan Truvalılar'a önderlik etti. Önce sağ kurtulanlarla beraber Kazdağları'nın güneyindeki Antandros (Altınoluk) kentine gelip, buradan gemi ile denize açılırlar. Rüzgar onları Kartaca'ya sürükler. Kartaca Kraliçesi Dido'nun bir süre misafiri olduktan sonra tekrar yola koyulurlar ve orta İtalya'da karaya çıkarlar. Burada yerli Sabinlerle de karışarak Roma kentini kurarlar. Truva'daki Palladium adıyla bilinen heykeli beraberinde kaçırıp, kurulacak olan Roma kentinin bulunduğu yere diktiği belirtilir.

- BALIKESİR

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title