Haberler

Altın Takımın Dünyadaki Son Efsane Futbolcusu Buzanszky Son Yolculuğuna Uğurlandı

1950’li yıllarda dünyayı kasıp kavuran ve ‘Altın Takım’ unvanı alan Macaristan Futbol Milli Takımı’nın hayatta kalmış son efsane futbolcusu Jenö Buzanszky, bugün Budapeşte’de düzenlenen cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlandı.

1950'li yıllarda dünyayı kasıp kavuran ve 'Altın Takım' unvanı alan Macaristan Futbol Milli Takımı'nın hayatta kalmış son efsane futbolcusu Jenö Buzanszky, bugün Budapeşte'de düzenlenen cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlandı.

Macaristan'ın efsanevi futbolcularından, 1950'li yılların milli takımının hayattaki son üyesi Jenö Buzanszky 89 yaşında 11 Ocak tarihinde yaşamını yitirmişti. Macaristan'ın en büyük ikinci katedrali olan Aziz İstvan Katedrali'nde Buzanszky için devlet töreni düzenlendi.

Törene Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Macaristan Futbol Federasyonu Başkanı Sandor Csanyi, bakanlar, milletvekilleri, 1983-1984 yılları arasında Türkiye A Milli Futbol Takımı ile Fenerbahçe'de teknik direktör olarak görev yapan Kalman Meszöly, Yurt Dışı Vatandaşlar ve Akrabalar Topluluğu Macaristan Delegesi Suat Karakuş olmak üzere yaklaşık bin kişi katıldı.

Macaristan Futbol Federasyonu Başkanı Sandor Csanyi ve Başbakan Viktor Orban yaptıkları konuşmada 1950'li yıllarda sergilediği başarılı futbolla tüm dünyada hayranlıkla izlenen Macar Altın Takımı'nın sağ beki Jenö Buzanszky'i son yolculuğuna uğurladıklarını, Macar milletine yaşattıkları mutluluklar nedeniyle kendisine şükran duyduklarını söylediler.

Yapılan duaların ardından Jenö Buzasnszky'nin cenaze merasimi sona erdi.

KALMAN MESZÖLY: "MACAR FUTBOLU ONSUZ ZOR DÖNEMDEN GEÇECEK"

Törene katılan Kalman Meszöly, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşayan son efsane Macar futbolcunun yaşamını yitirmesinin kendilerini çok üzdüğünü, Buzanszky'nin dünyanın en iyi sağ beki olduğunu söyledi.

Meszöly, "Onsuz Macar futbolu zor dönemden geçecek. Buzanszky, futbolun her yaş kategorisinde antrenör ve bir ağabey olarak görev yaptı. Altın takımdaki son futbolcuydu ve bizleri artık yalnız bıraktı. Muhteşem bir cenaze töreni düzenlendi. Rahat uyusun" diye konuştu.

Yurt Dışı Vatandaşlar ve Akrabalar Topluluğu Macaristan Delegesi Suat Karakuş ise 1950'lerin efsane Macar Milli Takımı'nın hayatta kalan son ferdi olan Jenö Buzanszky'ye rahmet dileyerek, "Herkes hatırlar, 1956 yılında İstanbul'da Macar Milli Takımı'nı 3-1 yenmiştik. Altın Takım'ın son ferdiydi. Toprağı bol olsun" ifadelerini kullandı.

JENO BUZANSZKY KİMDİR?

Jenö Buzanszky 4 Mayıs 1925 Macaristan'ın Ujdombovar şehrinde doğdu. 1950'li yıllarda Güçlü Macarlar olarak bilinen efsanevi Macaristan Milli Takım kadrosunda yer almıştı. Efsanevi kadroda, Ferenc Puskas, Zoltan Czibor, Sandor Kocsis, Jozsef Bozsik ve Nandor Hidegkuti gibi tanınmış futbolcular da yer almaktaydı. Altın kadroda yer alan oyuncular arasında Honved veya MTK Budapeşte takımlarında forma giymeyen tek oyuncuydu. Buzanszky, kulüp kariyerinde yalnızca iki takımda forma giymiştir. Bir yıl Pecs 2010 kulübünde forma giydikten sonra, Dorog takımına gitti. 274 lig maçında forma giydi ve futbolu bırakarak antrenör oldu. 1996 yılında Macaristan Futbol Federasyonu başkan yardımcısı oldu.

Buzanszky 12 Kasım 1950 yılında, Bulgaristan ile 1-1 berabere kalınan maçta ilk kez milli formayı giydi. Ardından Macaristan Milli Takımı için 49 kez formayı sırtına geçirdi ve efsanevi Altın Takım kadrosuna ismini yazdırdı. Macaristan ile birlikte 1952 Yaz Olimpiyatları'nda şampiyonluk yaşadı. 1953 senesinde Orta Avrupa Uluslararası Kupası'nda Macar Milli Takımı ile birlikte şampiyonluk yaşadı. 1954 Dünya Kupası'nda 5 maçta Macaristan forması giydi ve takımı turnuvada final oynadı.

Jenö Buzanszky, 2011 yılında Macaristan'da, ülkenin spor tarihinde iz bırakan isimlere verilen Ulusal Sporcu Onur Ödülü'ne layık görüldü.

Buzanszky, 49 kez giydiği milli takım forması ile 1952 Olimpiyat Oyunları'nda altın madalya kazandı, 1954 Dünya Kupası'nda ikincilik yaşadı. Döneminin milli takımında sağ bek mevkinin değişmez ismiydi.

Jenö Buzanszky, 1953 yılında Londra'da oynanan ve geçtiğimiz yüzyılın unutulmaz futbol maçlarından sayılan İngiltere - Macaristan karşılaşmasında da forma giydi. Wembley Stadı'nda 25 Kasım 1953 tarihinde oynanan maçı Macaristan 6-3 kazanmıştı. - BUDAPEŞTE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Spor

Macaristan Spor Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 20 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title