Haberler

Altın Portakal'da En İyiler Belli Oldu 3

Bu yıl 48'incisi düzenlenen Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin en iyisi 'Güzel Günler Göreceğiz' oldu.

Bu yıl 48'incisi düzenlenen Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin en iyisi 'Güzel Günler Göreceğiz' oldu. Gecede en çok ödülü ise 'Zenne' filmi aldı. Zenne geceden 'En İyi İlk Film' ve 'SİYAD' ödülü dahil olak üzere 5 ödülle ayrıldı.

Zenne'nin iki yönetmenin biri Caner Alper, cinsel tercihi nediniyle öz babası tarafından öldürülen Ahmet Yılmaz'a adanan filmi için yaptığı konuşmada "Sözde namuslarını temizlemek için gözlerini kan bürümüş töre katillerinin tam karşısında kızının veya oğlunun önünde etten duvar ören aileler olacağını umut ediyorum. Tıpkı bizim ailelerimiz gibi" ifadelerini yer verdi. Festivalin merakla beklenen filmi 'Behzat Ç. Seni Kalbime Gömdüm' geceden tek ödülle döndü. Behzat Ç. karakteri oynayan Erdal Beşikcioğlu, 'En İyi Erkek Oyuncu' ödülünü aldı. Altın Portakal'ın tamamı kadınlardan oluşan jürisi 'En İyi Yönetmen' ödülünü dalında festivalin yarışma filmlerinin tek kadın yönetmeni 'Geriye Kalan'la Çiğdem Vitrinel'e verdi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) tarafından düzenlenen 48'inci Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 'en iyiler' belli oldu. Cam Piramit Fuar ve Kongere Merkezi'nde düzenlenen ödül töreninden Hasan Tolga Pulat'ın yönetmenliğini yaptığı 'Güzel Günler Göreceğiz' 'En iyi Film' ödülünü aldı. Geceye 'En İyi İlk Film' ve SİYAD ödülüyle birlikte 5 ödülle Zenne damgasının vururken, Güzel Günler Göreceğiz 4 ödülün sahibi oldu.

DAHA ÖZGÜR YARINLAR

Berna Laçin ve Ufuk Özkan'ın sunuculuğunu yaptığı ödül törenine, Areti Ketime ve Dilek Koç rebetiko ağırlıklı Türkçe ve Yunanca şarkılarıyla geceye renk kattı. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin 48'inci finalinin açılış konuşmasını yapan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, "Biraz kederli bir hafta geçirdik. 49'uncu Altın Portakal'da kadınlarımızın daha özgür, aydınlarımızın, bilimadamlarının daha özgür olduğu bir Altın Portakal'da beraber olmak üzere darbeler görmeksizin, sansürlerle karşılaşmaksınız size güle güle diyoruz" diye konuştu.

TELİF ÇIKIŞI

Konuşmasının yapmak üzere sahneye davet edilen Telif Hakları ve Sinema Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Ülger, gecenin sunucusu Ufuk Özkan'ın "Sendikamız var biliyorsunuz. Bizim telif haklarımızı da araya sıkıştırabilirseniz" talebiyle karşılaştı. Bu isteğe Genel Müdür Yardımcısı Ülger, "Telif sorunu hallolacak" diye karşılık veridi. Ufuk Özkan, Genel Müdür Yardımcı Ülger'in bu sözüne " Hepimizi nasıl ferahlattınız. Çok teşekkür ederiz" diye karşılık verdi.

HALKIN PORTAKALI ÖDÜLLERİ

48'inci Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde ilk ödüller 'Halkın Portakalı' dalında verildi. Ödülleri Jüri Başkanı Gülsen Tuncer, Oyuncu Ahu Tuğba ve sinema yazarı yönetmen Engin Ayça sundu. Halkın Portakalı'nda birincilik ödülü 'Rengim' filminin olurken ikinciliği 'Kumanda' adlı kısa filmleriyle Koza Film Ekibi aldı. Halkın Portakalı'nda üçünlük ödülü 'Gül ve Silah'ın oldu. Jüri Başkanı Oyuncu Tuncer, "48'inci kutladığımız bu festivali artık bütün dünyada kimliğini ispatlamış bir festivaldir. Halkın Portakalı bu festival içinde proje olarak en yüksek ve en özgün projedir. Bunu akıl eden gerçekleştiren ekibi minnetlerimizi sunuyoruz" diye konuştu.

KISA FİLM VE BELGESEL ÖDÜLLERİ

Festivalin 'En İyi Kısa Film' ödülünü yönetmenliğini Tuna Balkan'ın yaptığı 'Dua' alırken ödülleri açıklamak üzere sahneye gelen Türkan Derya ve Begüm Kütük, bu yıl iki filme jüri özel ödülü verdiklerini açıkladı. 'Ekodenge' ve 'Kırmızı Alarm' jüri özel ödülünün sahibi oldu.

'En İyi Belgesel Film' ödülünün açıklamak üzere sahneye gelen Serap Aksoy ve Meltem Ünal Erzen belgesel kategorisinde iki jüri özel ödülü verdiklerini söyledi. Gökhan Bulut ve Cem Kaya'nın yönetmenliği yaptığı 'Arabeks' ve Okan Avci'nin yönetmenliğini yaptığı 'Kadim' jüri özel ödülünü aldı. 'En İyi İlk Belgesel' ödülünü iki film paylaştı. Tunç Erenkuş'un 'Oğlunuz Erdal' ve Mehmet Özgür Candan'nın yönettiği 'Geçmiş Mazi Olmadı' ödülü paylaşan yapımlar oldu. 'En İyi Belgesel Film' ödülü ise Sabite Kaya'nın yönettiği 'Bedensiz Ruhlar'a gitti.

ULUSLARARASI ÖDÜLLER

ULuslarası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 10 filmin yarıştığı Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'nda 'En İyi Film' ödülü 'Sınırda' filminin oldu. Jüri Başkanı Marleen Gorris ve Jüri Üyesi Yönetmen Bilet İlhan açıkladığı ödüllerde Yasemin Samdereli'nin yönetmenliğini yahtığı 'Almanya' Jüri Özel Ödülü'nün sahibi oldu. Bu kategoride ödül veren Gençlik Jürisi, ödüle Mohammad Rasoulof'un İran yapımı 'Güle Güle'yi değer görürken Sinema Yazarları Derneği'nin (SİYAD) tercihi de 'Güle Güle' filminden yana oldu.

SİYAD 'ZENNE' DEDİ

Tüm yarışma kategorilerinde jürinin kadınlardan oluştuğu Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Ulusal Ödülü 'Zenne' filminin oldu. Ödülü SİYAD adına Janet Barış açıkladı. Ödülü almak üzere sahneye filmin yönetmenleri Caner Alper ve Mehmet Binay geldi.

Yönetmen Alper, "Biz böyle bir filmle festivale katılmayı dahi cesaret edemezken bizi seçtiler. Kültür Bakanlığı'ndan Zenne'yle ilgili 'Desteklemeye uygun bulunmamıştır' yazısı almamazın üzerinden iki yıl geçti. Dünyanın her yerinden, bu senaryoda anlatılanlara inanamayan, ama bunun bir dava olduğuna inanan pek çok sanatçıyla biraraya geldik ve filmi bitirdik" diye konuştu. Filmlerinde artık azımsanmayacak bir gurubun aşığılanmasına, yok sayılmasına ve öldürülmesine dikkat çeklek istediklerini belirten Alper, şunları söyledi, "Arkadaşımız Ahmet Yıldız bir yaz akşamı, evinin önünde 7 kurşunla öldürüldü. Gıyabında yargılanan kişi öz babası ve yakalanamıyor" dedi. Alper, "Belki bir daha çıkamayız" dediği sahnede "Bakanlığın uygun bulmadığı filmimizle aldığımız bu ödülle içimde ilahi adalet umudu yanıyor. Sözde namuslarını temizlemek için gözlerini kan bürümüş töre katillerinin tam karşısında kızının veya oğlunun önünde etten duvar ören aileler olacağını umut ediyorum. Tıpkı bizim ailelerimiz gibi."

Filmin diğer yönetmeni Mehmet Binay ise siyasi partilerden aşiretlerin oy potansiyelini kaybetme korkusundan vazgeçmeye çağırdı. Bu ülkeyi içinde bulunduğu coğrafyadaki diğer ülkelerden ayıran demokrasi, özgürlük ve hoşgörü olduğunu belirten Binay, "Dil dın ırk farketmeksiniz aynı tanrının çocuklarıyız. Bizim arkadaşımız Ahmet Yıldız ve daha nicelerini öldürdü. Kimliklerimizi saklamadan yaşacağımız bir Türkiye hayal ediyoruz" diye konuştu.

SEYİRCİ ÖDÜLÜ CAN FİLMİNİN

Kent Konseyi Seyirci Ödülü ise Raşit Çelikezer'in yönetmenliğini yaptığı 'Can' filminin oldu. Yönetmen Çelikezer, "Seyirci ödülü almak izim ekibimiz adına çok önemli bir şeydi. Teşekkür ediyoruz. Bu ödülü sanat için bir şey yapmak için çalışan herkese adıyoruz" diye konuştu.

AVNİ TOLUNAY ÖZEL ÖDÜLÜ

Müjde Ar başkanlığındaki Ulusal Uzun Metraj Fil Yarışması jürinin ilk ödülü Dr. Avni Tolunay Özel Ödülü olarak 'Canavarlar Sofrası' filmine gitti. Ödülü, film ekibine Avni Tolunay'ın kızı Serap Tolunay sundu.

Behlül Dal Özel Ödülü ise 6 isim arasında paylaştırıldı. Yönetmen Ertem Göreç ve Yazar Zeynep Oral'ın açıkladığı ödüllerde Lüks Otel En İyi Film ve En İyi Müzik ödüllerini alırken çocu oyuncular Öngörüye Ağıt filmiyle Okan Koç, Can filmindeki rolüyle Yusuf Berkan Demirbağ ve Yürüyüş filmindeki rolleriyle Abdullah Ado ve Nujiyan Kilgi ödüle değer görüldü.

'AHMET YILDIZ YILDIZLAŞTI'

Festivalde, 'En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu' Gül Erda ve Yaşar Seyman açıkladı. Ödül, 'Zenne' filmindeki rolüyle Erkan Avcı'nın oldu. "Filmi otaya koyan iki insan var. Sizi çok seviyorum. Bu ülkenin bir vatandaı olarak sise teşekkür ediyorim. Bize ait olmayan fikri, düşüncei insanı katletmeyi bir kenara bırakıp birlikte yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor artık. Ahmet Yıldız bence bu akşam yıldızlaştı" diye konuştu.

'En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu' ödülü ise ikiye bölündü. Jüri Üyesi Çiğdem Anad, 'Güzel Günler Göreceğiz' filminde rolüyle Nesrin Cavadzade ve 'Zenne' filminden Tilbe Saran arasında paylaştırıldığını açıkladı. Cavadzade, ödülünü "Sovyetler Birliği yıkıldıktan sonra dünyanın 4 bir yanına dağılan bütün güzel ve yalnız kadınlara" adadı. Altın Portakal'ın 'en İyi Yardımcı Kadın Oyuncu' ödüllü sanatçısı Tilbe Saran ise "Zannediyorum bu ödül vicdana gitti. Oynadığım karakterini adı Sevgi'ydi. Bu ödül sevgiye. Namus kanla temizlenmez. Sanat bir toplumun vicdanıdır" diye konuştu.

Antalya Altın Portakal Film festivali'nin 'En İyi Kurgu' ödülü Güzel Günler Göreceğiz filmindeki çalışmasıyla Kalender Hasan'a veridi.

En İyi Sanat Yönetmeni ödülü ise Yürüyüş filmiyle Gıyasettin Şehir'in oldu. Ödül sahibi Şehir, cinsel ayrımcılığın ve savaşın olmadığı bir Türkiye dileğiyle ödülü demokrasi ve aydınlık gelecek için mücadele eden insanlara adadı.

'En İyi Görüntü Yönetmeni' Lüks Otel'deki çalışmasıyla Kenan Korkmaz ve Zenne filmiyle Norayır Casper arasında paylaştırıldı. Lüks Otel filminin aynı zamanda yönetmeni olan Korkmaz, filminin bu ülkede öteki olmayı anlattığını belirterek yeni anayasa yapılırken ötekisi olmayan bir ülke anlayışıyla yaklaşılmasını istedi. Casper adına ödülü Zenne filminin yönetmenlerinden Mehmet Binay aldı

BEHZAT Ç. EN İYİ ERKEK OYUNCU

48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 'En İyi erkek Oyuncu' ödülü ise 'Behzat Ç. Seni Kalbime Gömdüm' filmindeki rolüyle Erdal Beşikcioğlu'na gitti. Beşikcioğlu'nun ödülünü Jüri üyesi oyuncu Bergüzar Korel'den rol arkadaşı Fatih Artman aldı. Artman, Beşikcioğlu'nun Ankara'da sahnelediği 'Bir Delinin Hatıra Defteri' oyunu nediniyle ödü törenine katılamadığını belirterek onun adına da heyecanlandığını söyledi.

'BÜTÜN ÖTEKİLERİ OYNARIM'

Portakal'ın 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülü ise 'Geriye Kalan' filmiyle Devin Özgür Çınar'ın oldu. Çınar'a ödülünü Mustafa Akaydın ve Ayça İnci sundu. Ödülü alan Çınar, "Sadece bayılmaya çalışacağım. Çok teşekkür ederim. Ben bu filmde öteki kadını oynadım ve bu benim çok hoşuma gitti. Bundan sonra da öteki olan her rolü oynamayı çok isterim" dedi ve ödülü "kendisini öteki olarak hisseden ve hissettirilen herkes adına" aldığını söyledi.

Altın Portakal'ın 'En İyi Müzik' ödülünü 'Yürüyüş' filmiyle Frank Schreiber, Hemin Darya'nın oldu. Ödülü Jüri üyesi Şevval Sam'dan filmin senaristi Selamo aldı. Ödülü alan Selamo, "Bu festivalin önemi 12 Eylül'de sansürlenen, yasaklanan filmlere 'Geç Kalmış Portakallar' adıyla ödüllendirdi. Ama aynı zamanda biz burada Kürtçe film yaptığımız için öteki gibi hissetik ve basın tarafından sansürlendik" diye konuştu. Filmle, 12 Eylül sistemine bir tokat vurmak istediklerini belirten Selamo, "30 yıldır bu ülkede bir savaş var. Yıllardır bu ülkede kürtlerin dili yasaklandı. Asimile edildi. Şimdi yavaş yavaş bunlar kabul ediliyor. Biz sanat için buradayız bir günde Diyarbakır'da barış için buluşalım" diye konuştu.

En İyi Senaryo Güzel günler Göreceğiz filmiyle Emre Kavuk'un oldu. İlk senaryosuyla ödüle kavuşan Kavuk, ödülünün Yeşilçam emekçilerine adadı.

KADINLAR VİTRİNEL'İ SEÇTİ

48'inci Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 'En İyi YÖnetmen' ödülü 13 yarışma filmi içinde tek kadın yönetmen olan 'Geriye Kalan' filmiyle Çiğdem Vitrinel'in oldu. İlk filmiyle ödüle ulayan Vitrinel, kadınlara atfedilmeyen festivaller temennisiyle aldı.

ZENNE EN İYİ İLK FİLM

Başkan Mustafa Akaydın ve Oyuncu Demet Evgar'ın açıkladığı 'En İyi İlk Film' ödülü Zenne'nin oldu. Yılın en iyi ilk film ödülünün alan Zenne tam kadro sahneye çıktı. Ödülü ekip adına alan Yönetmen Caner Alper, yapımcılarına teşekkür etti ve "Dün alkışlar bütün jenerik boyunca devam edince insanın ülkesinde kabul görmesi gerçekten çok güzel" dedi. Zenne gecede En İyi İlk Film ödülüyle birlikte 'En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu', 'En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu', 'En İyi Görüntü YÖnetmeni', ve 'SİYAD Ulusal' ödüllerini aldı.

KADINLAR JÜRİSİ ÖZEL ÖDÜLÜ

Altın Portakal'ın tamamı kadınlar oluşan jürisi kendi adına sunduğu 'Kadınlar Jürisi Özel Ödülü' Umut Ünal'ın yönetmenliğini yaptığı 'Nar' filminin oldu. Ünal, "Ben sinemaya Müjde Ar sayesinde başladım. İlk senaryom Teyzem ve bu da aldığım ilk Altın Portakal" dedi.

48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin 'En İyisi' ise 'Güzel Günler Göreceğiz' filmi oldu. 'En İyi Film Ödülü'nü Jüri Başkanı Müjde Ar ve Antalya Valisi Ahmet Altıparmak beraber sundu. İl filmiyle ödüle uzanan yönetmen Hasan Tolga Pulat, "İnanın ne diyeceğimi bilmiyorum. BUrada omak zaten çok büyük bir onurdu. BU onuru een iyi filmle taçlandırmak anlatamayacağım bir şey" diye konuştu. Senaristinden oyunculara ve teknik ekibe tek tek teşekkür eden Pulat, "Kadınlar tarafından onurlandırımak da hayatım boyuca unutmayacağım bir keyif" dedi. Güzel Günler Göreceğiz filmi ise 'En İyi Film' ödülüyle birlikte 'En İyi Senaryo', 'En İyi Kurgu' ve 'En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu' ödüllerini aldı.

---KUTU---

En İyi Film : Güzel Günler Göreceğiz 350.000 TL ve Altın Portakal heykeli

En İyi İlk Film : Zenne 50.000 TL ve Altın Portakal heykeli

En İyi Yönetmen : Çiğdem Vitrinel (Geriye Kalan) 50.000 TL ve Altın Portakal heykeli

En İyi Senaryo : Emre Kavuk (Güzel Günler Göreceğiz) 30.000 TL ve Altın Portakal heykeli

Kadınlar Jürisi Özel Ödülü: Nar

En İyi Görüntü Yönetmeni: Kenan Korkmaz (Lüks Otel) ve Norayır Casper (Zenne) 30.000 TL ve Altın Portakal heykeli

En İyi Müzik : Frank Schreiber, Hemin Darya (Yürüyüş) 30.000 TL ve Altın Portakal heykeli

En İyi Kurgu : Kalender Hasan (Güzel Günler Göreceğiz) Altın Portakal heykeli

En İyi Sanat Yönetmeni : Gıyasettin Şehir (Yürüyüş) ve Altın Portakal heykeli

En İyi Kadın Oyuncu : Devin Özgür Çınar (Geriye Kalan)Altın Portakal heykeli

En İyi Erkek Oyuncu : Erdal Beşikcioğlu (Behzat Ç. Seni Kalbime Gömdüm) Altın Portakal heykeli

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu : Nesrin Cavadzade (Güzel Günler Göreceğiz) Tilbe Saran (Zenne) Altın Portakal heykeli

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu : Erkan Avcı (Zenne) Altın Portakal heykeli

Behlül Dal Jüri Özel Ödülü :

Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü : Canavarlar Sofrası

ULUSLARARASI UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI

En İyi Film : Sınırda

Jüri Özel Ödülü : Almanya

SİYAD ÖDÜLLERİ

Ulusal : Zenne

Uluslararası : Güle Güle

Kent Konseyi Seyirci Ödülü : Can

Gençlik Jürisi Ödülü : Güle Güle

ULUSAL KISA FİLM VE BELGESEL YARIŞMALARI

En İyi Belgesel Film : Bedensiz Ruhlar 15.000 TL

En İyi İlk Belgesel Film : Oğlunuz Erdal ve Geçmiş Mazi olmadı 5.000 TL

Belgesel Jüri Özel Ödülü : Arabeks ve Kadim

En İyi Kısa Film : Dua 10.000 TL

Kısa Film Jüri Özel Ödülü : Kırmızı Alarm ve Ekodenge

HALKIN PORTAKALI

Birinci Film : Rengim 30.000 TL ve Halkın Portakalı Ödül Heykelciği

İkinci Film : Kumanda 20.000 TL ve Halkın Portakalı Ödül Heykelciği

Üçüncü Film : Gül ve Silah 10.000 TL ve Halkın Portakalı Ödül Heykelciği

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title