Haberler

Alsancak- Kahramanlar İmar Planı'na, Yargıdan İptal

İzmir 4'üncü İdare Mahkemesi, Şehir Plancıları Odası'nın açtığı davada, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 12 Mart 2010'de onayladığı, Konak 1'inci Etap Alsancak- Kahramanlar 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı'nı iptal etti.

İzmir 4'üncü İdare Mahkemesi, Şehir Plancıları Odası'nın açtığı davada, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 12 Mart 2010'de onayladığı, Konak 1'inci Etap Alsancak- Kahramanlar 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı'nı iptal etti. Kamuoyunda Zorlu Grubu'nun 32 katlı gökdeleninin yapımına olanak sağlamasıyla bilinen planın iptal gerekçeleri arasında, jeoolojik etüdlerin yokluğu başta olmak üzere planlama esaslarına uygun olmayan kararlar yer aldı.

Alsancak Liman'ın giriş kısmından başlayan, doğuda Alsancak Garı ve demiryolu, batıda Ege Denizi ile sınırlanan, güneyde ise Fevzipaşa ve Gazi bulvarları ile sonlanan alanın 1/5000 ölçekli planda mevcut yapılaşma ve plan kararları büyük oranda korundu. Ancak, bir plan notunda kamuya yapılacak terklerden sonra, inşaat yapılaşma oranının artmaması koşuluyla minimum 3 bin metrekarelik alanı sağlayacak parsellere serbest yükseklik hakkı tanındı. Yeni 5 bin ölçekli planın, daha önce Valilik ve Şehir Plancıları Odası'nın açtığı davalar sonucu İzmir 4'üncü İdare Mahkemesi'nin, yapımına olanak sağlayan planları iptal ettiği Zorlu Gökdeleni'nin önünü açtığı ortaya çıktı.

ÖNCE YÜRÜTMEYİ DURDURMA, SONRA İPTAL

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi ve Mimarlar Odası İzmir Şubesi şehircilik, planlama ilkelerine aykırılıklar nedeniyle itirazı Büyükşehir Belediye Meclisi reddetti. Şehir Plancıları Odası bunun üzerine yürütmeyi durdurma ve iptal davası açtı. İzmir 4'üncü İdare Mahkemesi önce yürütmesini durdurduğu planı bu kez iptal etti.

İzmir 4'üncü İdare Mahkemesi iptal kararında, planın yasa ve yönetmeliklerde belirtilen veri setlerine, üst ölçekli plan hükümlerinde belirtilen koşullara, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nca öngörülen nitelikteki jeolojik/jeoteknik ve mikro bölgeleme etüdlerine dayanan bir analiz çalışması yapılmadan hazırlanmış olduğunu belirtti.

1985'TEKİ ULAŞIM PLANI VERİ ALINMIŞ

Mahkeme'nin iptal gerekçeleri arasında planlama alanı içerisinde herhangi bir tasarım ve planlama ilkesine bağlı olmaksızın parçacı ve birbirinden kopuk, yalnızca mülkiyete bağlı teknik ve sosyal altyapı alanları oluşturulduğuna da dikkat çekildi. Plan'ın alt ölçekli yapılaşma stratjelerini mülkiyet sahibinin tercihlerine bağlı biçimde muğlak bırakarak, plan değişiklikleri yoluyla yapılaşmayı meşru hale getirdiğini belirten Mahkeme şöyle dedi:

"Halen uygulaması sürmekte olan ulaşım düzenlemeleri de dahil olmak üzere onaylı ulaşım master planı verilerinin dikkate alınmamış olması, yeni ulaşım stratejileri geliştirilmemesi, 1985 yılında onaylanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ulaşım kararlarının veri olarak alınması, bunun ise dava konusu üst ölçekli imar planlarının yeni vizyon oluşturma statejileri ile uyuşmaması nedenleriyle imar mevzuatı ile yargı kararlarına, planlama esaslarına ve şehircilik ilkelerine uygun olmadığı kanısına varıldı. Bu durumda dava konusu imar planında mevzuata ve hukuka uyarlık bulunmamaktadır."

BELEDİYE YENİ PLAN YAPACAK

İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkileri ise mahkeme kararına uygun yeni bir plan yapmak için harekete geçti. Yürütmeyi durdurma kararından sonra çalışmalarına başlayan Büyükşehir Beledilesi, mikro bölgelendirme, jeolojik etüdleri yaptırdıktan sonra planı yeniden Meclis onayına sunacak. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Zorlu Grubu Ege Denizi Fevzipaşa Konak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title