Haberler

Aliağa'da Sökülecek Geminin Tehlikeli Atık Barındırdığı İddiası

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Gemi söküm tesisinden detaylar (Arşiv)

Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu açıklama Aliağa'da sökülecek geminin tehlikeli atık barındırdığı iddiası

ÇMO Genel Başkanı Bozoğlu:

"Sorularımıza 2 gün içerisinde belgelerle birlikte ilgili kurum, kuruluş ve kişiler tarafından cevap verilmemesi halinde, sürecin hukuksuzca yürütüldüğüne ve fiili durumla atığın ülkemize sokulduğuna dair endişelerimiz pekişecek, yasaların ve mevzuatımızın bize verdiği görev ve sorumluluk kapsamında hukuki süreci başlatacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz"

Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Fransa'dan Aliağa'ya söküm içim getirilen Methania isimli tankerin tehlikeli atık barındırdığını öne sürerek, sökümün insan ve çevre sağlığı açısından olumsuzluklarına ilişkin kaygılarının giderilmesi durumunun hukuki yollara başvuracaklarını söyledi.

Bozoğlu, Aliağa'daki Gemi Söküm Tesisleri'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, Methania isimli tankerin yıllarca sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) taşıdığını, ekonomik ömrünü doldurduktan sonra da geri dönüşüm için Fransa'dan Türkiye'ye gönderildiğini söyledi.

Methania'nın Türkiye'ye getirilişi sırasında uluslararası sözleşmelerde yer alan notifikasyon işleminin yapılmadığını öne süren Bozoğlu, Aliağa'da daha önce Kuito isimli tehlikeli atık barındıran bir geminin söküldüğünü ifade etti. Bozoğlu, "Şimdi de yine insan ve diğer tüm canlıların zararına yol açabilecek, ozon tabakasını incelten maddeler içeren, sıvılaştırılmış doğalgaz tankeri olarak yıllarca kullanılan Methania gemisi Aliağa gemi söküm bölgesinde yer alan bir şirket tarafından sökülmek üzere ülkemize getirildi." diye konuştu.

Geminin LNG taşıması dolayısıyla sökülmesinin yüksek risk oluşturduğun işaret eden Bozoğlu, yüklerin bulunduğu tankların gazı sıvı halde tutabilmek için özel soğutma sistemlerine sahip olduğunu, bu sistemin insan sağlığına büyük zarar veren ve ölümcül hastalıklara sebep olan "asbest" ile ozon tabakasına zarar verici gazları barındırabileceğini dile getirdi.

"2 bin 500 ton zararlı madde var"

Bozoğlu, gemiyle ilgili bilgi almak, çevre ve insan sağlığıyla ilgili kaygılarını gidermek için yetkili kurum ve kuruluşlara başvurduklarını ancak herhangi bir bilgi alamadıklarını aktararak geminin kargo tanklarının duvarlarında, insan ve çevre sağlığına zarar verecek yaklaşık 2 bin 500 ton kontamine petrol türevli izolasyon malzemesi bulunduğu tahmin ettiklerini söyledi. Tank duvarlarındaki bu atıkları Türkiye'ye gelmeden temizlenmediğini savunan Bozoğlu, geminin yasa dışı şekilde sökülmek üzere Aliağa'da karaya çekildiğini iddia etti. Bozoğlu, şunları kaydetti:

"Bugün gündeme getirdiğimiz gemi söküm konusu ülkemizin kanayan yarasıdır. Bu nedenle de şeffaf ve doğayı koruyan bir perspektifle süreç yürütülmelidir. Sorularımıza 2 gün içerisinde belgelerle birlikte ilgili kurum, kuruluş ve kişiler tarafından cevap verilmemesi halinde, sürecin hukuksuzca yürütüldüğüne ve fiili durumla atığın ülkemize sokulduğuna dair endişelerimiz pekişecek, yasaların ve mevzuatımızın bize verdiği görev ve sorumluluk kapsamında hukuki süreci başlatacağımızı kamuoyuna duyururuz."

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Fransa Aliağa Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Jasmine bebek toplatılıyor mu, Jasmine bebek nedir? 29 Mart Cuma Hutbesi yayınlandı! 29 Mart Cuma Hutbesi tam metni! Diyanet 29 Mart Cuma Hutbesi! Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title