Haberler

Ali Balkız: Başbakan Alkole Değil, Miktarına Karşı

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, Alevi Kurultayı'nda Yaptığı Konuşmada Başbakan Erdoğan'ın Alkol Tartışması Konusunda Kullandığı "Tıksırıncaya Kadar İçiyorlar" Cümlesine Değindi

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, Alevi Kurultayı'nda yaptığı konuşmada Başbakan Erdoğan'ın alkol tartışması konusunda kullandığı "Tıksırıncaya kadar içiyorlar" cümlesine değindi. Balkız, "Sayın Başbakan alkole değil miktarına karşı, siz yolda devrilmiş ayyaş bir dede gördünüz mü? Herkes kendi kapısının önüne baksın o zaman" dedi.

ANKARA (ANKA) - Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, Alevi Kurultayı'nda yaptığı konuşmada Başbakan Erdoğan'ın alkol tartışması konusunda kullandığı "Tıksırıncaya kadar içiyorlar" cümlesine değindi. Balkız, "Sayın Başbakan alkole değil miktarına karşı, siz yolda devrilmiş ayyaş bir dede gördünüz mü? Herkes kendi kapısının önüne baksın o zaman" dedi.

Anadolu Gösteri Merkezi'nde devam eden 1. Büyük Alevi Kurultayı'nda çeşitli Alevi örgütlerinin başkanları da konuşma yaptı. Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız konuşmasında, kimsenin kimseye bu devirde vereceği, en ufak bir hak olmadığını söyleyerek, hükümetin Alevi Çalıştayına yönelik eleştirilerde bulundu. Alevi çalıştayında dile getirilen isteklerin hepsinin, tersinin hayata geçirildiğine dikkat çeken Balkız, "Biz 'Diyanet kaldırılsın' dedik, Temmuz'da çıkartılan kanunla daha güçlü bir Diyanet yarattılar. Diyanet mensuplarına dokunulmazlıklar getirdiler. Memurlar işçiler 3 kuruş için devletle pazarlık yaparken, Diyanet çalışanlarının kıdem ve tazminatları yüzde 50 ila 75 oranında artırıldı. O bütçe kimin bütçesi? Paralar kimin parası? Müslümanlar haram yer mi" diye konuştu.

- "MİKTARINA KARŞI"-

Son günlerde TAPDK Yasası'nın değiştirilmesi ile gündeme gelen alkol tartışmaları ve Başbakan Erdoğan'ın "tıksırıncaya kadar içiyorlar" sözlerine de değinen Balkız, "Sayın Başbakan alkole karşı değildir miktarına karşıdır. Siz yolda devrilmiş ayyaş bir dede gördünüz mü? Herkes kendi kapısının önüne baksın o zaman" diye konuştu.

- "YETKİYİ SİLAH ZORUYLA ALDILAR"-

Balkız konuşmasında Alevilerin asimilasyona maruz bırakıldığına dikkat çekerek, inanmanın bir hak olduğunu söyledi. "Benim bir inancım varken, beni ben olmaktan çıkarmak beni kendine benzetmek hükümete, devlete, Kenan Evren'e Erdoğan'a hakmıdır, yetkimidir" diyen Balkız, bu yetkinin 12 Eylül'de silah zoruyla alındığını söyledi. Öğretim kurumlarında Alevi öğrencilere ayrım yapıldığını öğretmenlerin "kimler Alevi' sorusunu öğrencilere yönelttiğini ve okullarda zorla namaz kıldırıldığını öne süren Balkız, "Çocuklarımıza hakaret ediyorlar. Çocuklarımızı diğer çocuklardan ayrı tutuyorlar" dedi.

- MÜSEKKİN BAKAN-

Federasyon Başkanı Balkız, Kars'ta yaşanan anıt olayına ve Kültür Bakanı'nın açıklamalarına da göndermelerde bulundu. Bakan Ertuğrul Günay'ın Başbakan'ı sakinleştirmeye çalıştığını söyleyen Balkız, "Bundan sonra Kültür Bakanına Müsekkin Bakan desek bana kızar mı acaba" diye konuştu. Alevi köylerine zorla camiler yaptırıldığını dile getiren Balkız şunları söyledi:

"Genç bir İmam'ı bu camiye atıyorlar. Okuyor ezanını, kılıyor namazını bakıyor kimse yok. Köyün kahvesine gidiyor. Gençlerle kağıt oynamayı öğreniyor. Gençlerle birlikte şarap içiyor. Bu imama yazık değil mi. Buna verilen eğitime yazık değil mi? Ucube ise, işte ucube olan budur. Bu ucubeyi değiştirip dönüştürmekte bizim boynumuzun borcudur."

- İRAN BENZETMESİ-

Kurultayda konuşan Avrupa Alevi Federasyonu Başkanı Turgut Öker ise, Alevi vatandaşların asimile edilmeye çalışıldığını belirterek, "Kerbela'dan bu yana bizi yakıyorlar, eskiden bizi öldürerek yok ederlerdi. Şimdi çalıştaylarla inancımızı katletmeye çalışıyorlar" dedi. Türkiye'de Tayyip Erdoğan zihniyetinin çok şey değiştirdiğini dile getiren Öker, İran'da da aynı şeyin olduğuna işaret ederek, AKP hükümetini İran benzeri bir rejimle ülkeyi yönetmekle suçladı.

Alevi Enstitüsü Başkanı Cengiz Güleç ise Alevilerin taleplerinin sadece Alevileri ilgilendirmediğine dikkat çekerek "Biz bir özeleştiri yapalım. Biz taleplerimizde içine kapanık, sadece Alevileri ilgilendiren sorunlarmış gibi sunuyoruz. Bu toplumun sorunudur" dedi.

Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Fevzi Gümüş de Kurultay'da yaptığı konuşmada Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Alevilerin "İslam dinine tehdit olarak' görüldüğünü ileri sürerek, "Aleviler olarak tehdit olmaya devam edeceğiz" dedi.(ANKA)

(ZHR/ÖMR) - Ankara

Kaynak: ANKA / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

ÇAYKUR İŞÇİ ALIMI 2024 NE ZAMAN? Çaykur işçi alımı başvuruları ne zaman? Başvuru şartları ne? #9749 KOTON HALKA ARZ | Koton halka arza açıldı mı? Koton katılım endeksine uygun mu? Cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekat? Cuma namazı farz mı? ÖZGÜR DEMİRTAŞ KİMDİR? Özgür Demirtaş nereli, kaç yaşında, evli mi? MOR KOD NEDİR? Hastanelerde mor kod ne anlama gelir? #128657 Ankara Cuma namazı saat kaçta? Ankara Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma Ankara cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title