Haberler

Akdeniz Üniversitesi, Türkiye'nin Pankreas Nakil Merkezi

Türkiye'de, 2013 yılında olduğu gibi 2014 yılının ilk 5 ayında yapılan 4 pankreas naklinin tümü Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde gerçekleşti.

Türkiye'de, 2013 yılında olduğu gibi 2014 yılının ilk 5 ayında yapılan 4 pankreas naklinin tümü Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde gerçekleşti.

Organ ve doku nakilleriyle dünya çapında adından söz ettiren Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi Müdürü ve Cerrahi Sorumlusu Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, merkezin pankreas nakli konusundaki başarısını anlattı. Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, "Merkezimiz, 2013 yılında olduğu gibi 2014 yılının ilk 5 ayında da Türkiye'de yapılan tüm pankreas nakillerini gerçekleştiren merkez oldu. Geçen yıl tüm Türkiye'de yapılan 4 pankreas naklini de biz gerçekleştirmiştik. Aynı şekilde 2014 yılının ilk 5 ayındaki 4 pankreas naklini de merkezimizde gerçekleştirdik" dedi.

PANKREAS NAKLİ ANNE OLMA HAYALİNİ UMUTLANDIRDI

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde bu yıl pankreas nakli olan 4 hasta yaşadıklarını ve nakil süreçlerini anlattı. Bu hastalardan 33 yaşındaki Selma Doğan, 12 Nisan'da nakil olmasıyla yeni hayatıyla birlikte bir evlat sahibi olmak istiyor.

Elazığ'da oturan ve 12 yıldır şeker hastası olan Selma Doğan, daha önce hamileliğinin 3'üncü ve 5'inci aylarında bebeklerini kaybettiğini, daha sonra eşinin verici olmasıyla böbrek nakli olduğunu söyledi. Doğan, "1 aydır Antalya'dayım, şeker hastalığımı yenmek için organ bağış sırasına yazıldım. Kadavradan pankreas naklettiler. İlk seferde çıkan pankreas nakledildi. Her şey yolunda giderse 2 sene sonra kontrol altında çocuk doğurabileceğimi öğrendiğimde çok duygulandım. Ağustos ayında evliliğimin ikinci yılı dolacak, nasip olursa 2 yıl sonra da çocuk sahibi olmayı planlıyoruz" dedi.

'HAYATIMDA EZİYETLİ YILLAR VARDI'

1986 yılından bu yana Tip 1 diyabet hastası olan 41 yaşındaki Ercan Özcan da yıllardır bu hastalığın mücadelesini verdiğini ve 13 Nisan'daki pankreas naklinden sonra artık sıkıntısı kalmadığını dile getirdi. Özcan, "2009 yılında kız kardeşimden böbrek nakledildi. Daha önce iki kez pankreas nakli için çağırıldım. Böbrek naklinden 5 ay sonra çağrıldım ve pankreasımın genişlemiş olduğunu öğrendim. 2012'de tekrar çağrıldım, durumumun değişmediğini öğrendim. 13 Nisan da kadavradan pankreas nakli yapıldı. Hiçbir sıkıntım kalmadı. Hayatımda eziyetli yıllar vardı. Şimdi yıllarımda hayat olacak inşallah" diye konuştu.

İKİNCİDE ŞANS GÜLDÜ

Yine diyabet hastası 36 yaşındaki İlkay Ay, pankreas nakli için şansın ikincisinde yüzüne güldüğünü, 22 Nisan'da nakil olduğunu belirtti. 1995 yılından beri Tip 1 diyabet olan Ay, şunları kaydetti:

"2008 yılında böbrek yetmezliğinden dolayı diyalize bağlandım. 2010'da eşimin verici olmasıyla böbrek nakli oldum. Şimdi de pankreas nakli oldum. Geçtiğimiz Salı günü telefon geldi. Acil gelmemiz gerektiği söylendi. Bundan önce bir kez daha çağırıldım. Gelen organ hasarlı çıkınca nakil olamamıştım. İkincide şans güldü pankreas nakli oldum."

BÖBREK VE PANKREAS NAKLİ AYNI ANDA

Böbrek ve pankreas naklini aynı anda olan 35 yaşındaki Fethiyeli Elif Çoban'ın nakli ise 21 Mart'ta gerçekleşti. Çoban, "Ben 4 yaşından beri diyabetliyim. 11 yıl önce de diyalize girmeye başladım. İlk defa aradılar. Daha önce hiç aranmamıştım. Hem böbrek hem de pankreas naklini aynı anda oldum. Çok şanslıyım, sağlığıma kavuştum" dedi. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Akdeniz Üniversitesi Türkiye Antalya Selma Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title