Haberler

Akdamar Kilisesi'nde İkinci Restorasyon

Güncelleme:

Van Gölü'ndeki Akdamar Adası'nda bulunan ve her yıl çok sayıda turist ağırlayan Akdamar Kilisesi'nde ikinci restorasyona başlandı.

CEMAL AŞAN - Van Gölü'ndeki Akdamar Adası'nda bulunan ve her yıl çok sayıda turist ağırlayan Akdamar Kilisesi'nin manastır ve şapel bölümleri ile çevre duvarlarını kapsayan ikinci restorasyona başlandı.

Akdamar Adası'nda, Vaspurakan Kralı 1. Gagik tarafından 915-921 yılları arasında yaptırılan Akmadar Kilisesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2006'da tamamlanan restorasyonun ardından anıt müzeye dönüştürüldü.

Kültür ve Turizm Bakanlığının 2010 yılında aldığı kararla yılda bir kez ayin yapılmasına izin verilen kilisenin manastır ve şapel bölümlerinde bu yıl ikinci restorasyon başlatıldı.

Mevcut yapıların yanı sıra ilk kazılarda ortaya çıkan kalıntıların da koruma altına alınmasının hedeflendiği restorasyonda, kilisenin güney tarafında bulunan çevre duvarları ile şapel ve manastır bölümü ayağa kaldırılacak.

Yaklaşık 5 bin metrekarelik alanda devam edecek restorasyonun 50 kişilik ekip ile 6 ayda tamamlanmasının planlandığı ve 1 milyon 200 bin liraya mal olacağı belirtilirken; işçiler, kilise ile iskele arasına kurulan teleferik sistemiyle malzemeleri yapıya zarar vermeden yukarı taşıyor.

Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Akdamar Aadası'ndaki ikinci restorasyon projesinin kuruldan geçtiğini anımsatarak, havaların ısınmasıyla çalışmaların başlatıldığını söyledi.

Akdamar Adası'nın yanı sıra Van Kalesi'nde de ikinci etap restorasyon çalışmalarının devam ettiğini bildiren Aktuğ, "Mevsim sonu itibarıyla Akdamar Adası'ndaki çevre düzenlememiz ve kaledeki çalışmalarımız tamamlanacak. Akdamar Kilisesi ve Van Kalesi dışında restore edilmesi gereken kilise, cami gibi ören yerlerimiz var. Van Kalesi arkasında tarihi Hüsrevpaşa Camisi ve Kayaçelebi Camisi de restore ediliyor" dedi. - Van

Kaynak: AA / Güncel

Akdamar Kilisesi Muzaffer Aktuğ Van Kalesi Van Gölü Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title