Haberler

Akbank Kısa Film Festivali'ne Macar Yönetmenler Konuk Oldu

12. Akbank Kısa Film Festivali kapsamında düzenlenen "Macar Sinemasında Kısa Filmler" söyleşisine konuk olan Macar yönetmenler David Geczy ve Gabor Hörcher Macar sinemasını anlattı.

12. Akbank Kısa Film Festivali kapsamında düzenlenen "Macar Sinemasında Kısa Filmler" söyleşisine konuk olan Macar yönetmenler David Geczy ve Gabor Hörcher Macar sinemasını anlattı.

Akbank Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinlikte konuşan "The Winner" filminin yönetmeni David Geczy, meslek hayatına müzik klipleri ve kısa filmler çekerek başladığını belirterek, "16 yaşından beri filmler çekiyorum. Aslında meraklı olduğum konu korku filmleri. Bunun dışında reklam yönetmeniyim de. Dünya üzerinde ödül almış ödüllü reklam filmlerim var fakat esas hayalim bir gün uzun metrajlı film çekmek" dedi.

Bu sene verilen 88. Akademi Ödülleri'nde Macar filmi "Son of Soul-Saul'un Oğlu"nun "Yabancı Dalda En İyi Film" Oscar'ı almasından çok mutlu olduklarını ifade eden Geczy, "İlk yıllarında da Macarlar hem oyuncu, hem yapımcı olarak Hollywood'da yer almışlardı. Örnek olarak 'Kazablanka' filmini verebilirim. Daha sonraları da Macar görüntü yönetmenlerinin Hollywood'da yer aldığını gördük. Bu çalışmalardan gurur duyuyoruz" diye konuştu.

Geczy, "Türk yönetmenlerden Ferzan Özpetek'i beğeniyorum" diyerek, Türk filmleri Macaristan'da gösterime girmediği için Türk sinemasını yakından takip edemediğinin altını çizdi.

Gabor Hörcher da psikoloji, hukuk ve siyaset eğitimi gördüğünü, dünyanın birçok ülkesini gezdiğini aktararak, "Bir süre de Londra'da garsonluk yaptım. 22 yaşımda ülkeme döndüğümde ise yönetmen olmak istedim. Bir arkadaşımla şirket kurarak kısa ve bağımsız filmler yapmak istedik" şeklinde konuştu.

Hörcher, Akbank Kısa Film Festivali'nde yer alan "Ricsi" filmine ilişkin şu bilgileri verdi:

"Kısa filmim 'Ricsi', uzun metrajlı belgeselim 'Drifter'in içinden çıkarılmış bir hikaye. Yönetmenliğim boyunca kendi kendime birçok şeyi keşfettim. Takip ettiğim bir ekol, bir yönetmen ve tarz olmadı. Dolayısıyla önceki jenerasyonla bağım da kopuk. Romanlarla ilgili klişe şeyler değil de bambaşka bir tarzda bir kısa film çekmek istiyorum. Belgesel ile kurmacayı birleştirerek yeni bir oluşum oluşturmak istiyorum."

Macaristan'da film endüstrisinin yeniden yapılanması gerektiğine işaret eden Hörcher, ülkede sinemaya ilginin az olduğunu söyledi.

Hörcher, "Macarlar, filmler Oscar almış mı, ödül almış mı diye çok fazla merak etmiyor. Onlar için çok da önemli değil. Daha çok gençler bilim kurgu, romantik komedi ve popüler kültür çerçevesinde reality showları izleyerek zaman geçiriyorlar" değerlendirmesinde bulundu."

Birçok film gösterimi ve yerli, yabancı sinemacılarla söyleşilerin gerçekleşeceği Akbank Kısa Film Festivali, 17 Mart'a kadar devam edecek.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Macaristan Hollywood Akbank Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title