Haberler

AK Parti Aşiretlerde Kan Kaybetti, HDP Yükselişte

Güncelleme:

Güneydoğu ve Doğu bölgelerindeki aşiretler taraf değiştirdi. Şu ana kadar Kejan, Rişvan, Boydan, Alika, Badıkan, Kaplan, Jirki, Maladina, Raman aşiretleri AK Parti'den HDP'ye geçti.

7 Haziran Genel Seçimlerine sayılı günler kala Güneydoğu ve Doğu'daki aşiretler de taraflarını seçmeye başladılar. Özellikle son seçimlerde AK Parti'ye destek veren aşiretler bu seçimlerde HDP'ye destek vereceklerini açıkladılar.

GEÇİŞTE CUMHURBAŞKANI'NIN SÖYLEMLERİ ETKİLİ OLDU

Şu ana kadar Kejan, Rişvan, Boydan, Alikan, Badıkan, Kaplan, Jirki, Maladina, Raman aşiretleri kitlesel katılımlarla HDP'ye geçtiler. HDP'ye geçme sebeplerini açıklayan aşiretler, Cumburbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Kobanê düştü düşecek", "Kürt sorunu yoktur" gibi çıkışlarının yanında Uludere Katliamı'nın faillerinin bulunmaması da bu kopuşu hızlandıran etkenler oldu.

DENGİR MİR MEHMET FAKTÖRÜ

Ayrıca Rojava'dan hergün gelen Kürt cenazeleri, MİT tırlarının silahlar taşıdığı iddiaları ve Kürtlerin bu "Bu silahlar Kürtlerle savaşan muhaliflere gidiyor" kanısı AK Parti'ye olan güveni iyice zayıflattı. Ayrıca HDP'nin mütedeyyin adaylar göstermesi, Dengir Mir Mehmet Fırat gibi toplum üzerinde ağırlığı olan şahısları kesin seçilecek yerlerden aday yapması, muhafazakarlık yanı ağır basan Kürtlerin HDP'ye geçmesinde diğer önemli etkenler olarak karşımıza çıkıyor.

KÖY KORUCULARI PKK'YLA SAVAŞMAK İSTEMİYOR

Yine PKK'yla savaşmak istemediğini belirten pek çok korucu aşireti, HDP'nin barajı geçmesiyle silahların susacağına inandıklarını belirterek bu seçimde oylarını HDP'ye vereceklerini açıkladı.

İşte HDP'ye geçen aşiretler:

KEJAN AŞİRETİ

Şanlıurfa'da, 7 bin oyu olan Kejan aşireti AK Parti'yi bırakıp HDP'ye katıldı. 2002 yılında AK Parti Siverek ilçe kurucularında olan Mehmet Kıran, AK Parti'nin Uludere'de öldürülen 34 insanın sorumlularının bulunmaması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Kobani düştü düşecek' demesinden dolayı HDP'ye geçtiklerini belirtti. Mehmet Kıran, "İstifa etmemin sebebi 34 kişinin Uludere'de uçaklarla katledilmesi ve mahkemelerde hesap verilmemesidir. İkincisi Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gaziantep'te konuştuğu zaman 'Kobani düştü düşecek' dedi. Bugün yolumuz artık HDP'dir. Bugün Kürtleri, Zazaları, Arapları HDP'de görmek istiyorum" dedi.

KAPLAN AŞİRETİ

Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesine bağlı Cımıkan köyününde ikamet eden Kaplan aşireti, yaklaşık 2 bin kişiyle HDP'ye geçiş yaptı. Merkez Yenişehir ilçesine bağlı Cımıkan köyünde ikamet eden Kaplan aşireti HDP'ye geçme kararı aldı. Bağlar ilçesinde bir araya gelen Kaplan aşireti, HDP'ye geçiş için toplandı. Aşiret mensupları HDP İl Eşbaşkanı Ömer Önen, HDP Diyarbakır Milletvekili adayı Feleknaz Uca tarafından karşılandı.

JİRKİ AŞİRETİ

Daha önce AK Parti'ye destek vermelerine karşın bu seçimde HDP'yi destekleyeceklerini belirten Jirki Aşireti, AK Parti'nin Kobanê'de aldığı tavır nedeniyle böyle bir karar aldıklarını ifade etti. Kobanê'nin AK Parti eliyle düşürülmek istenildiğini ve Kürt kadınlarının destansı direnişine gözleriyle şahit olduklarını belirten aşiret mensupları, HDP'nin yanında yer alacaklarını açıkladı.

Aşiretin önde gelen liderlerinden Mahmut Adıyaman toplantıda yaptığı konuşmada, "Bizler artık devletin oyunlarına gelmeyeceğiz. Kobanê'de sağlanan Kürt ittifakına herkes sadık olmalı. Herkes oyunu HDP'den yana kullanmalı ve kimse Jirkililerin adını sistem ile artık anmamalı" dedi.

URFA'DAKİ BEŞ BÜYÜK AİLE

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde önceki seçimlerde AK Parti saflarında yer alan Erdoğan, Kılıçaslan, Kalkan, Şahin ve Boydan aşiretlerinin binlerce seçmeni, düzenledikleri yürüyüşle HDP'ye geçti. Suruç'ta daha önceki seçimlerde AK Parti'yi destekleyen Erdoğan, Kılıçaslan, Kalkan, Şahin ve Boydan aileleri HDP'ye katıldı. Aydın Mahallesi Karayolu Caddesi üzerinde bir araya gelen ailelerden binlerce kişi, HDP milletvekili adayı İbrahim Ayhan, DBP Urfa İl Eşbaşkanı İsmail Kaplan, DBP Suruç İlçe Eşbaşkanları Mehmet Koşti ile Rojda Binici, Suruç HDP İlçe Eşbaşkanı Suphi Koçyiğit ile Sara Şahin, Suruç Belediye Eşbaşkanı Zuhal Ekmez, Suruç ikna komisyonu üyeleri öncülüğünde yürüyüşe geçti.

MALADİNA

Şimdiye kadar AK Parti içerisinde aktif çalışma yürüten Alpahan (Maladina) aşiretinden 300 kişilik bir gup bundan böyle HDP çatısı altında çalışmalar yapacaklarını ve oyların HDP'ye vereceklerini açıkladı.

Toplantıda konuşan aşiretin önde gelenleri, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Kobane düştü düşecek' diye meydanlarda bağırdı. Bunlardan etkilenerek biz de HDP saflarında yer almaya karar verdik. Umut ediyoruz ki halen AK Parti'nin yanında yer alan Kürtler de doğruyu görerek HDP'nin çatısı altında toplanır. Biz de artık vekaleten verdiğimiz oylarımızı geri alacağız" dedi.

ALİKA AŞİRETİ

Batman'ın Beşiri ilçesinin en büyük aşireti Alika, HDP'ye geçtiklerini duyurdu. Alika Aşireti önder ve iki dönem AK Parti Beşiri İlçe Başkanlığı yapmış Davut Apaydın da HDP'ye geçen isimlerin başında geldi.

RİŞVAN AŞİRETİ

Türkiye'nin en büyük aşiretlerinden Rişvan aşiretinden Turanlı ailesinden 12 bin kişi, yine toplu yürüyüşle HDP saflarına geçti. Meclis'e muhafazakar partilerden daima vekil vermiş, Kahta'da belediye başkanlığını yürütmüş Turanlı aşiretinin katılımında Rişvan aşiretinin önde gelen ismi Dengir Mir Mehmet Fırat'ın etkisinin de büyük olduğu belirtildi.

RAMAN AŞİRETİ

20 bin kişilik oy kapasitesine sahip olan Raman Aşireti, 7 Haziran seçimlerinde HDP'ye destek vereceklerini açıkladı. Ramanlar bir önceki seçimlerde AK Parti'yi desteklemişti. Seçim bürosunun önünde Kürtçe konuşma yapan aşiret lideri Faris Özdemir, HDP'nin bir halkası olduklarını açıkladı. Özdemir'in ardından Ahmet Türk ve Hatip Dicle de partililere Kürtçe seslenerek seçimler için destek istedi. Yapılan konuşmaların ardından aşiret liderlerine HDP rozetleri takıldı.

ARAP AŞİRETİ AK PARTİ'DEN AYRILDI

Daha önce AK Parti'yi destekleyen Urfa'nın Ceylanpınar ilçesinin en kalabalık aşireti Karajna, 7 Haziran'da HDP'ye oy vereceklerini açıkladı. AK Parti'nin kendilerine sahip çıkmadığını ve verdikleri vaatleri yerine getirmediğini belirten aşiret üyeleri bundan sonra AK Parti'ye oy vermeyeceklerini belirtti.

Yine Arap kökenli AK Parti Siirt milletvekili adayı Ali İlbaş'ın mensubu olduğu Kiroyi aşiretinden çok sayıda kişi de HDP'yi destekleyeceğini açıkladı.

BADIKAN AŞİRETİ

Yaklaşık 40 bin oyu olan ve önemli bir kısmı korucu olan Badikan aşireti, AK Parti'yi artık desteklemeyeceklerini açıkladı. HDP Milletvekili Altan Tan'la görüşen aşiretin önde gelenleri bundan böyle HDP'yi destekleyeceklerini ve Kürtlerle çatışmayacaklarını belirtti.

Bunların dışında Badıllı, Mersavi, Şeyhanlı ve Karageçitli aşiretleri de HDP ye oy destek vereceğini açıkladı.

Kaynak: Nokta Dergisi

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan İsmail Kaplan Ak Parti Uludere Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor Damla elendi mi? Survivor Damla gitti mi 24 Nisan 2024? Trabzonspor Karagümrük maçı CANLI izle! 24 Nisan TS Karagümrük ZTK maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Sandık Kokusu 20. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 158 Nisan Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi?
500

Yorumlar (708)

kürt kadınımobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

helal olsun tüm aşiretlere kardeşlerimsiniz oylar hdp ye

30
259
yanıtYanıtla
ulan...mobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Hadi Kürtler buyutun bu atesi..artik Kürtlerin buyuk cogumlugu akp ye oy veriyor demekten utansinlar. Devletin ve fasist kurt dusmanlarinin oy deposu olmayin.korkulu ruyasi olun bu fasist sistemin.oylar HDP YE..

11
216
yanıtYanıtla
murat:

Rabbimin izniyle Hdp barajı aşacaktır. 2 Seçim ak partiye oy verdim cumhurbaşkanlığında demirtaşa. şimdi de Hdp ye gönül rahatlığıyla oy atıcam. Baraj sorunu kaldığına inanmıyorum sadece akp büyük hileler yapacak, 9, 9 da bırakmak için orası üzücü. ak parti eskiden oy vermiş olduğum o parti değil artık.

28
188
yanıtYanıtla
M.aydeniz Mobil-IOS:

En doğrusunu yaptınız bravo sizlere ;)) hdp

21
153
yanıtYanıtla
o adam:

ben türk halimle hdp yi destekliyorsam siz de destekleyin bir zahmet. benim bu partiden ve selocan dan umudum var. yolunuz açık olsun.

27
130
yanıtYanıtla
Özgür Mobil-IOS:

Ohhhhhhhh yasasin HDP. Yasasin bizim güzel türkiye, yok olsun akp ve mhp. Buda size kapak olsun, bundan sonra türkiyedeki insanlar HDP nin sayesinde huzuruna kavusacak insalah. Yasasin türkiye yasasin kürtler ,aleviler. Artik akparti kacacak delik arar??

7
139
yanıtYanıtla
KURDmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

HDP iktidar olacak. millet uyandi Akp ye oy yok.

14
131
yanıtYanıtla
Tugay:

Nokta dergisi bu haberin kaynağı mı ? ;) külliyen yalan, göreceksiniz benim müslüman kürt ve arap kardeşlerim eli kanlı pkk''ın uzantısı hdp''ye oy verip de cehennem''den vadi almazlar. .

127
15
yanıtYanıtla
memomobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Bende HDP den akp ye geçtim

113
23
yanıtYanıtla
BiruskMobil-IOS:

Maşelah Maşelah HDP geliyorrrrrrrrr

16
119
yanıtYanıtla
Tüm 708 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title