Haberler

Afrika'nın Sahel Bölgesi "Saatli Bomba"

Afrika'nın Sahel bölgesinde, ülkesindeki çatışmalar ve siyasi kriz nedeniyle evini terk edenlerin sayısı bir yılda 1,6 milyondan yaklaşık 3,5 milyona çıktı.

Afrika'nın Sahel bölgesinde, ülkesindeki çatışmalar ve siyasi kriz nedeniyle evini terk edenlerin sayısı bir yılda 1,6 milyondan yaklaşık 3,5 milyona çıktı.

Nijerya'nın kuzeydoğusu ve Mali'nin kuzeyi başta olmak üzere Moritanya, Senegal, Mali, Nijer, Çad, Sudan, Burkino Faso ile Nijerya'yı içine alan bölge siyasi istikrarsızlık ve çatışmalar nedeniyle göçlere sahne oluyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK) verilerine göre, 1,4 milyon Nijeryalı, 795 bin Çadlı, 506 bin Malili, 372 bin Kamerunlu, 152 bine yakın Nijerli, 48 bin Moritanyalı, yaklaşık 41 bin Senegalli, 33 bin Burkina Fasolu ve 11 bin Gambiyalı ülkesindeki çatışmalar ve siyasi kriz yüzünden evini terk etmek zorunda kaldı.

Sahel-Sahra bölgesi uzmanı Babacar Justin Ndiaye, AA muhabirine konuya ilişkin değerlendirmesinde, bölgede göç edenlerin sayısında bir patlama olduğuna dikkati çekti.

Göç edenlerin siyasi, güvenlik ve ekonomik alanlarda olumsuz etkisi bulunduğunu dile getiren Senegalli uzman, bu durumun mültecilerin onlara kucak açan ülke ve vatanları arasındaki gerilime yol açtığını vurguladı.

Gerilimin hükümet ile çatışan silahlı gruplarla daha da arttığına işaret eden Ndiaye, Mali'nin kuzeyinde etkili olan Azavad Ulusal Kurtuluş Hareketi'nin (MNLA) bazı liderlerinin Moritanya'da yaşamasını örnek göstererek bunun iki ülke arasındaki siyasi ilişkileri olumsuz etkilediğini söyledi.

Ndiaye, ayrıca militanların evini terk edenlerin arasına karıştığını, bu nedenle toplumda "saldırıların mültecilerce düzenlediği" algısının oluştuğunu kaydetti.

Mülteci kamplarının sınırlara kurulmasının bazı silahlı grupların gıda ve silah ele geçirmesini kolaylaştırdığını belirten Ndiaye, bu durumun zaten anlaşmazlıkların bulunduğu ülkeler arasındaki sorunlara bir yenisini daha eklediğine vurgu yaptı.

Evini terk edenlere kucak açan, çoğu yoksul ülkelerin ekonomik bağlamda da zorluk çektiğini, nüfus artışı nedeniyle bu kişilere gıda yardımında bulunmanın giderek güçleştiğini ifade eden uzman, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin, mültecilerin artan taleplerini karşılamak için uluslararası toplumdan yardım istediğini hatırlattı.

Ndiaye, bölgenin adeta "saatli bomba" haline geldiğini belirtti.

BM'nin son verilerine göre, Sahel bölgesindeki çatışmalar nedeniyle yaklaşık 3,5 milyon kişi evini terk etmek zorunda kaldı. Evini terk edenlerin sayısı geçen yıldan bu yana 2 kattan fazla artış kaydetti. Bu kişilere gıda güvensizliği, yetersiz beslenme ve salgınlarla mücadele eden dünyanın en yoksul ülkeleri kucak açtı.

Mültecilere yardım için 2 milyar dolara ihtiyaç duyulduğunu açıklayan BM, bu miktarın sadece yüzde 22'sini karşılayabildiklerini kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Moritanya Senegal Nijerya Afrika Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 18 Nisan dün gece deprem mi oldu? Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title