Haberler

Afganistan Bölgesel Ekonomik İşbirliği Konferansları 2017

Afganistan Ticaret ve Sanayi Bakanı Hümayun Rasaw, Afganistan'da KOBİ'ler ve uluslararası yatırımcılar için fırsatlar bulunduğunu belirterek, "Afganistan'ı ticaret ve yatırım merkezi haline getirmek istiyoruz.

Afganistan Ticaret ve Sanayi Bakanı Hümayun Rasaw, Afganistan'da KOBİ'ler ve uluslararası yatırımcılar için fırsatlar bulunduğunu belirterek, " Afganistan'ı ticaret ve yatırım merkezi haline getirmek istiyoruz." dedi.

Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ev sahipliğinde İstanbul'da düzenlenen "Afganistan Bölgesel Ekonomik İşbirliği Konferansları 2017 (RECCA)" kapsamında gerçekleştirilen iş forumundaki konuşan Rasaw, Türkiye ile Afganistan'ın dostluğunun uzun bir tarihe sahip olduğunu kaydederek, Türkiye'ye dostluğu ve yardımları için teşekkür etti.

RECCA'nın önemli bir organizasyon haline gelerek bölgesel alanda enerji, ulaştırma, ticaret, transit iletişim ve şirketlerarası ortaklığa kadar uzandığını dile getiren Rasaw, RECCA kapsamında daha önce yapılan toplantılarda gerçekleştirilen anlaşmalara ve konuşulan konulara değindi.

Rasaw, mevcut zorluklara rağmen Afganistan hükümetinin çok önemli başarılara imza attığını kaydederek, "Bunların arasında yapısal reformlar, yolsuzluğa karşı reformlar, yeni ekonomik politika, bölgesel iş birliği ve bağlantılar var. Aynı şekilde gelir temininde uluslararası toplumun ortaya koyduğu eşiği geçmiştir. Yolsuzlukla mücadelede basamak atlamıştır." diye konuştu.

Ulusal güvenlikte önemli çalışmalara imza attıklarını ifade eden Rasaw, "Afganistan'da KOBİ'ler ve uluslararası yatırımcılar için fırsatlar var. Verimli çalışan bir ortamı yaratmaya inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Rasaw, stratejilerinden bir tanesinin de Dünya Ticaret Örgütü üyeliği olduğunu kaydederek, Afganistan'ın iş dünyasına reformlarla daha fazla modernlik getirmek istediklerini vurguladı.

Dünya Ticaret Örgütü koşullarını yerine getirmeye hazırlandıklarını dile getiren Rasaw, buraya kabul edildikten sonra örgüt kurallarına uygun anlaşma yapmaya hazır olduklarını bildirdi.

"Bölgesel entegrasyon ve iş birliği amaçlıyoruz"

Rasaw, şirketler arasındaki iletişimi RACCA şemsiyesi altında gerçekleştirme girişimlerinin bulunduğunu dile belirterek, bu girişimin hem kamu hem de özel sektörden destek göreceğini söyledi.

Yatırım yapılacak konularda eylem zamanı olduğunu vurgulayan Rasaw, "Afganistan'ı ticaret ve yatırım merkezi haline getirmek istiyoruz. Bölgesel entegrasyon ve iş birliği amaçlıyoruz. Madencilik, tarım, alt yapı projeleri, ulaştırma, özel ekonomik bölgeler önemli yatırım fırsatları sunuyor. Kamu-özel iş birliği için fırsatlar yaratıyor." dedi.

Rasaw, bu etkinlikte fırsatların nasıl değerlendirilebileceğini konuşulacağını kaydederek, etkinliği organize ettiği için Türkiye'ye teşekkür etti.

"Türkiye, Afganistan'a her zaman yardım elini uzattı"

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, Afganistan'ın her alanda desteklenmesi, Afgan halkının parlak ve müreffeh bir geleceğe ulaşması yönündeki ortak arzu ve hedefleri doğrultusunda, 2005 yılından bu yana gerçekleştirilen RACCA'nın 2017 yılındaki ilk toplantısının düzenlendiğini söyledi.

Türkiye'nin çok öncelerden beri Afganistan'ın beşeri kalkınmasına ve ekonomik gelişmesine büyük önem atfettiğini dile getiren Vardan, "Şöyle geriye dönüp bakıldığında, net olarak görülecektir ki Türkiye, Afganistan'ın güvenliğinin, yeniden yapılanmasının ve kalkınmasının sağlanması, Afgan halkının refah ve huzur içerisinde yaşayabilmesi amacıyla önemli miktarda kaynak ve insan gücünü seferber etmiştir." dedi.

Vardan, Türkiye'nin bu çerçevede Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı kalkınma yardımlarını Afganistan'a yaptığını, her zaman Afgan halkına yardım elini uzattığını ifade ederek, bu desteklerden bahsetti.

"Afganistan'daki ekonomik canlılık bölgenin menfaatine"

Vardan, bugün gerçekleştirilecek paneller ve yüz yüze görüşmelerle Afganistan'ın inşasında yeni bir dönemi başlatmak istediklerinin altını çizerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Çünkü bizler ülkelerdeki güvenin, refahın, istikrarın en önemli garantisinin ekonomik ve ticari canlılık olduğuna inanan kişileriz. Afganistan'ın bulunduğu bölgede oluşacak bir ticari-ekonomik canlanmanın, Afganistan'ın olduğu kadar, ona komşu ve çevre ülkelerin ve nihai süreçte tüm Asya'nın menfaatine olacağını da biliyoruz. İşte bu çerçevede bugün gerçekleştirdiğimiz RECCA 2017'nin ilk iş forumunda tüm bölgemiz için önemli konuları masaya yatıracağız."

Vardan, etkinlikte katılımcıların hükümet temsilcileri ile bir araya gelerek enerji ve doğal kaynaklar alanlarında iş birliklerini kaydederek, kamu-özel ortaklıklarını ele alacaklarını bildirdi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Ömer Cihad Vardan Afganistan Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title