Haberler

Afa Seyrantepe'de Öne Geçti

TOKİ, Galatasaray İçin İnşa Ettireceği Seyrantepe Kompleksi İçin Açtığı İhalede Şartname Alan 12 Gruptan 6'sı Teklif Zarfı Verdi.

TOKİ, Galatasaray için inşa ettireceği Seyrantepe Kompleksi için açtığı ihalede şartname alan 12 gruptan 6’sı teklif zarfı verdi; zarfların üçünden “teşekkür” çıktı. Kalan 3 şirket içinden ‘idare payı’ olarak en iyi teklifi 112 milyon TL ile Afa Prefabrik Beton verdi. Aşçıoğlu önderliğindeki ortaklık grubu ise 70 milyon TL idare payı önerdi.

TOPLU Konut İdaresi’nin (TOKİ) Galatasaray’ın stadyum ve spor kompleksinin içinde yer aldığı Seyrantepe’de düzenlediği 4’üncü ihalede şartname alan 12 şirketten 6’sı zarf verdi. Zarfların 3’ünden ‘teşekkür’ çıktı. Teklif veren 3 şirket içinden Afa Prefabrik, 112 milyon liralık ‘idare payı’yla öne geçti. Aşçıoğlu liderliğindeki grup ise 70 milyon liralık ‘idare payı’nı yeterli gördü. TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Haluk Karabel başkanlığındaki ihale komisyonu, 3 teklifi incelemeye aldı.

Aşçıoğlu ‘hasılat’ lideri

Aşçıoğlu A.Ş., Aşçıoğlu Limited Şirketi, Viatrans A.Ş., Ofton A.Ş., Meydanbey İnşaat Ticaret Sanayi Limited, Ağaoğlu Gama İnşaat Madencilik Turizm İthalat İhracat Limited Şirketi İş Ortaklığı; toplam satış geliri 1 milyar lira, toplam gelirden arsa payı karşılığı ise İdare payı olarak 70 milyon lira önerdi. Ortaklık, hasılat hedefi aşarsa yüzde 3 pay üzerinden teklif verdi.

AFA Prefabrik Beton Sanayi Ticaret A.Ş’nin teklifi; idare payı toplam geliri 112 milyon lira, toplam satış geliri 864 milyon 936 bin lira, artan toplam satış geliri üzerinden idare payı yüzde 1 şeklinde oldu.

İdare payı olarak 28.1 milyon TL ve hasılat olarak 468.9 milyon TL ile en düşük teklifi veren Özkar İnşaat Ticaret Sanayi A.Ş.; hasılatın hedefi aşması halinde yüzde 4 ile en yüksek payı verdi.

TOKİ payı öncelikli kriter

İhaleye katılan diğer üç firma Bordo Mimarlık İnşaat Taahhüt Tekstil Maddeleri Dış Ticaret Limited Şirketi, Teknik Yapı Teknik Yapılar Sanayi Ticaret A.Ş. ve Özka İnşaat A.Ş.-Kalyon İnşaat Sanayi Ticaret A.Ş.’nin zarfından ‘teşekkür’ yazısı çıktı. Komisyon, gelen 3 rakamsal teklifi değerlendirmeye alırken Karabel, “Değerlendirmede TOKİ payı öncelikli. Ardından da artan satış geliri esas alınacak” dedi.

Eski teklif 64 milyondu

TOKİ tarafından 2007 Ağustos ayında ihalesi yapılan ve Eren Talu Mimarlık A.Ş. ile Alke İnşaat Sanayi A.Ş. Ortak Girişimi yükleniminde bulunan Seyrantepe Spor Kompleksi’nin ihale sözleşmesi, bu yıl 2 Temmuz’da, yüklenici firmanın yükümlülüklerini yerine getirmemesi gerekçesiyle iptal edilmişti. Seyrantepe Spor Kompleksi projesi için 27 Temmuz’da yapılan ihale ise tek katılımcı olan Siyah Kalem Mühendislik İnşaat Sanayi Limited Şirketi’nin teklifinin ‘çok düşük’ bulunması nedeniyle iptal edilmişti. Siyah Kalem; o ihalede arsa bedeli (idare payı) olarak 64 milyon 788 bin 936 lira ödemeyi, toplam satış gelirinin ise 543 milyon 600 bin lirayı aşması durumunda ise yüzde 2 arsa bedeli karşılığı idare payı önermişti.

TOKİ şartları yumuşattı aldığı teklif sayısı arttı

TOKİ, dünkü ihaleye katılımı artırmak ve işin mümkün olan en kısa sürede bitirilmesini sağlamak üzere şartnamede önemli değişikliklere gitmişti. Firmaları mali yönden rahatlatmak üzere, “firmanın teklif ettiği idare payı toplam gelirinin yüzde 5’inin sözleşmenin imzalanacağı güne kadar TOKİ hesabına yatırılması” şartı kaldırıldı. Stadın bir an önce tamamlanmasını sağlamak üzere inşaatın yapım süresi 540 günden 365 güne indirildi. Ayrıca stadın açılır-kapanır çatısının, teslimden 1 yıl sonra yapılmasına imkan sağlandı. İhaleyi alan firmaya, kredi alabilmesi için temlik verilmesi uygulaması kolaylaştırıldı. Firmanın proje uygulayarak kaynak sağlamasını kolaylaştırmak üzere, Ali Sami Yen Stadı da sezon bitiminde, muhtemelen gelecek yıl haziranda firmaya devredilecek. Eski şartnamede, Seyrantepe’de inşaatın bitme süresi beklenmeden 120 gün önce, Ali Sami Yen Stadyumu’nun yüklenici firmaya teslim edilmesi öngörülüyordu.

Damsız ev olur mu

GALATASARAY’ın eski başkanlarından Faruk Süren; ihaledeki şartları eleştirerek şu değerlendirmeyi yaptı: “Stadyumu yaptıktan 1 yıl sonra açılır-kapanır çatısının yapılacağı söyleniyor. Bu çok yanlış olur. Ev yapacaksınız damı olmayacak. Böyle bir şey olmaz. Açılır-kapanır çatı çok önemli değil. UEFA kriterlerinde böyle bir zorunluluk yok. Bunun amacı stadyumda başka organizasyonlar düzenlenmesi. Ancak Galatasaray 1 yıl boyunca çatısız stadyumda maç yapacaksa kombine kart alanlara haksızlık olur. Kışın kar yağarken yağmur yağarken VIP koltuk almış birini o stadyumda nasıl oturtacaksınız.”

Afa: Anlaşılmaz noktalar kalktı, teklif verdik

TOKİ’nin dün düzenlediği ihalede en yüksek “idare payı”nı öneren firma AFA Prefabrik Beton Sanayi Ticaret A.Ş. Murahhas Azası Gül Coşkun, “Geçen ihalede teşekkür mektubu verdiniz, şimdi neden teklif verdiniz” sorusuna, “Bunun nedeni, ihalede bazı şeylerin daha anlaşılır olması” karşılığını verdi.

Ali Ağaoğlu: Kuzenim soyadımı kullanmak için benden izin aldı

SEYRANTEPE ihalesine Aşçıoğlu İnşaat önderliğindeki konsorsiyumla giren Ağaoğlu Gama İnşaat’ın sahibi Orhan Akçay, ünlü işadamı Ali Ağaoğlu’nun da kuzeni. Ali Ağaoğlu, “Halamın oğlu Orhan Akçay da bu ihaleye, Aşçıoğlu İnşaat ile birlikte girdi. Zaten Ali Sami Yen Stadı yanındaki Likör Fabrikası arazisinde ortaklar. Likör arazisinde Omak İnşaat adını kullanmıştı. Halamın oğlu fakat, benimle hiçbir ticari bağı yok. Seyrantepe ihalesine Ağaoğlu adını kullanarak girmek için benden izin aldı” dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Spor

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title