Haberler

Acil Durumların El Kitabını Yazdı

A.Ü Hastanesi'nde memur olarak çalışan Selami Uzun, daha önce görev yaptığı Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki tecrübelerinden de yola çıkarak, "Acil Durumların El Kitabı"nı hazırladı.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde memur olarak çalışan Selami Uzun, daha önce görev yaptığı Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki tecrübelerinden de yola çıkarak, "Acil Durumların El Kitabı"nı hazırladı. Vatandaşların günlük hayatta karşılarına çıkabilecek olumsuz durumlarda ne yapmaları gerektiğini anlatan Uzun, kitabını basabilmek için sponsor arıyor.

Selami Uzun, 8 yıl Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, 7 yıl da Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda hizmet verdikten sonra özel bir güvenlik firmasında saha müdürlüğü yapmaya başladı. Ardından Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne geçen Selami Uzun, askeri ve sivil hayattaki tecrübelerini, "Acil Durumların El Kitabı" adlı kitapta toplamaya karar verdi. Konunun uzmanlarıyla görüşerek hazırladığı kitabı iki yılda tamamlayan Uzun, şimdi kitabı basmak için sponsor arayışına geçti.

Kitabı 12 yıl önce yazmaya karar verdiğini anlatan Uzun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle TSK'ya hizmet verdiği yıllarda, yüksek adrenalin gerektiren durumlarda kişilerin düşünme yeteneklerinde azalma gözlemlediğini söyledi.

O yıllarda olayın heyecanına kapılanların zamanında müdahale yapamaması yüzünden yaşamını yitirenlere şahit olduğunu belirten Uzun, çalıştığı özel firmalarda da, her ne kadar kurumsal kimlikleri oturmuş olsa da, kriz anında olaya anında müdahale etme yeteneği olmadığını gözlemlediğini kaydetti.

Selami Uzun, 376 sayfalık kitabında acil durumlarda yapılması gerekenleri fotoğraflarıyla birlikte anlattığını kaydetti. Kitapta sağlık konusundaki bölümlerin konunun uzmanlarına danışılarak yazıldığına dikkati çeken Uzun,

"Sağlıkla ilgili bölümlerin büyük kısmını ilkyardım oluşturuyor. Çünkü bu kitabı okuyanlar, bugüne kadar doğru sandıklarının yanlış, yanlış olduğunu düşündüklerinin ise doğru olduğunu görecekler" dedi.

Uzun kitabında, ev, işyeri, trafik, hava ve deniz kazaları, yanmalar, ecza dolabı ve ilkyardım çantasında bulunması gerekenler, bilinç kaybı, bayılma, epilepsi nöbeti, soluk borusuna yabancı cisim kaçması, kanamalar, uzuv kopmaları, zehirlenmeler, akrep veya yılan sokmaları, köpek ısırmaları, elektrik çarpmaları, burkulma ve kırıklar, kalp krizi ve felç gibi konularda bilgi verdiğini bildirdi.

Kitaptaki önerilerin hayat kurtarıcı nitelikte olduğuna dikkati çeken Uzun,

"Örneğin ambulansın gecikmesi nedeniyle mide kanaması geçiren bir hastayı kaybetme riski var. Kitapta önce mide kanamasının ne olduğu anlatılıyor, ardından da sağlık ekibi gelinceye kadar ne yapılması gerektiği konusunda bilgi veriliyor. Örneğin mide kanamasında yapılması gereken ilk şey, bir, iki parça buz yutmak. Buzun kanı pıhtılaştıracağını bilmek can kurtarıyor" diye konuştu.

-"İŞLETMENİZDE BİRİSİ ÖLÜRSE"-

Selami Uzun, kitabında adli gerekliliklere de yer verdiğini, özellikle turizm işletmelerinde yaşanabilecek kazalar veya ölümlerde işletmecilerin nasıl bir yol izlemesi gerektiğinin anlatıldığını kaydetti.

Antalya'nın arkeolojik kalıntılar bakımından zengin olduğunu ve vatandaşların arazilerinde tarihi kalıntılar bulabileceğine değinen Uzun, pek çok kişinin bu durumda ne yapılması gerektiğini bilmediğini anlattı.

Selami Uzun, trafik kazası sonrası doldurulması gereken tutanağın bir örneğinin de kitapta bulunduğunu, ayrıca menkul, gayrimenkul ve motorlu taşıt alışverişinde izlenmesi gereken yolların anlatıldığını kaydetti.

Kitabında acil durumlarda aranabilecek resmi kurum telefonlarının da yer aldığına dikkati çeken Uzun, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Son olarak İstanbul'da 9 yaşında bir çocuk, Gürcü üvey annesi ve anneannesi tarafından öldürüldü. Sonrasında bu çocuğun uzun süredir bu kişiler tarafından eziyet gördüğü anlaşıldı. Komşuların pek çoğu bunu duymuş ancak kimseye haber vermemişti. İşte kitabımda bu tip bir durumla karşılaşıldığında aranacak telefon numaraları da var. Eğer o gün vatandaşlarımız bu durumda ne yapması gerektiğini bilseydi, belki de o çocuk bugün hayatta olacaktı. "

-"KARŞINIZA UFO ÇIKarsA"-

Uzun, kitabında son dönemde artan doğal afetlere de yer verdiğini, deprem, heyelan, kuraklık, hortum, fırtına gibi olaylarda izlenmesi gereken yöntemleri anlattığını kaydetti.

Meteor düşmesi veya yanardağ patlaması halinde yapılması gerekenlere de kitabında yer verdiğine değinen Uzun, "Örneğin kitabımda UFO veya uzaylı görünce ne yapılması gerektiği yazıyor. Son günlerde FBI kayıtlarının açıklanmasıyla bu konu hayli gündemde. Ben de kitabımda biraz da espri olsun düşüncesiyle dünyaca ünlü fizikçi Stephen Hawking'in önerilerini paylaştım: İletişim kurmaya çalışmayın, sakın taş atmayın, hemen kaçın" dedi.

Selami Uzun, kitabının şu anda basım aşamasında olduğunu ancak basım giderlerinin ekonomik gücünü aştığını ifade etti. Basım için sponsora ihtiyaç duyduğunu anlatan Uzun, kitabının ileride ilköğretim okullarında ders kitabı olarak okutulabilecek nitelikte olduğunu sözlerine ekledi.

- ANTALYA

Kaynak: AA / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title