Haberler

Acıgöl'ün Flamingoları Tarihe Karıştı

Mustafa Çiftçi - Denizli'nin Çardak ilçesi ile Afyonkarahisar sınırları içinde bulunan Acıgöl'de bilinçsiz yapılaşma ve kuraklık dolayısıyla yıllarca sürüler halinde bulunan flamingoların artık görülmediği bildirildi.

Mustafa Çiftçi - Denizli'nin Çardak ilçesi ile Afyonkarahisar sınırları içinde bulunan Acıgöl'de bilinçsiz yapılaşma ve kuraklık dolayısıyla yıllarca sürüler halinde bulunan flamingoların artık görülmediği bildirildi.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raşit Urhan AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6 yıllık bir çalışma sonucu Acıgöl'de 16 takımdan 20 familyaya ait 176 kuş türü yaşadığını tespit ettiklerini söyledi.

Acıgöl'de daha önce bulunan yırtıcı kuş ve ördek türlerinin bir kısmına son dönemde rastlanmadığını ifade eden Urhan, "Bunun temel sebepleri habitat tahribi ve kaçak avcılık. Bir zamanlar yörede bulunan Toy gibi kuşlar, son 10 yılda hiç görülemez hale geldi. Bundan yaklaşık 40 sene önce toyların sürüler halinde Dazkırı, Basmakçı, Çardak ve Bozkurt ilçelerinde yaşadığı bilinmektedir. Fakat habitat bozulması, tarım ilaçlarının kontrolsüz kullanımı ve avcılık sebebiyle bu kuşlar yörede görülmez oldu" dedi.

-"GÖLDEKİ KURAKLIK SUCUL YAŞAMI OLUMSUZ ETKİLİYOR"-

Prof. Dr. Urhan, "Göl suyunda endüstriyel kullanım, azalan yağışlara bağlı kuraklık ve gölden su çekilmesi gibi sebepler sucul yaşamı olumsuz etkiliyor. Bu kuraklık sucul yaşamı olumsuz etkiliyor. Su kuşlarının çeşit ve sayısında önemli düşüşler meydana geliyor. Özellikle gölün Gemiş kasabası içinde kalan bölümü, daha önceki yıllarda flamingoların yüzebileceği kadar yüksek seviyede su barındırırken, kasaba kanalizasyonunun, evsel ve hayvansal atıkların kontrolsüz göle boşaltımı gibi sebepler dolayısıyla göl sığlaştı ve dolmaya başladı" görüşünü dile getirdi.

Acıgöl'ün Gemiş yerleşimi içindeki kısmının yok olmak üzere olduğunu anlatan Urhan, "2001 yılında onlarca flamingo ve ördek gözlemlediğimiz alan, bugün sadece kıyı kuşlarına, sakarmekelere ve evcil kazlara ev sahipliği yapıyor. Gölün hemen kenarına yapılan evlerin ve ahırların tüm atıklarının göle atılması, bu kısımda aşırı bitki üremesine ve gölün hızla dolmasına sebep oldu. 2001 yılından beri gözlediğimiz bu noktada, son yıllarda artık hiç flamingo görülmedi" diye konuştu.

Raşit Urhan, bölgede yapılan kaçak avcılığın kuş türlerinin büyük oranda azalmasına neden olduğunu da vurgulayarak, şunları iddia etti:

"Bölgede kaçak avcılık ciddi bir sorun. Gölde avcılık resmi anlamda yasak, fakat özellikle Gemiş çevresinde kontrolsüz avcılık halen yapılıyor. Gölde bulunan üç fabrikanın yıl boyu faaliyetlerine devam ettikleri, göl içinde ve dışında birçok yapı, kanal, havuz inşa edip tonlarca kimyasal maddeyi gölden çıkardıkları biliniyor. Sodyum sülfat elde edilmesi için göl sularının çeşitli motorlu pompalar ile gölden çekilerek havuzlara doldurulması ve bu suyun buharlaşması, geride çökelti halinde sodyum sülfat bırakması gerekiyor. Yıl boyunca bu havuzları doldurmak için gereken tonlarca su pompalarla gölden çekilince, Acıgöl'ün kuruması hızlanmış oluyor."

- DENİZLİ

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title