Haberler

Abdullah Gül, Beşar Esad ile Basın Toplantısı Yaptı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: "Nükleer meselede barış ve diplomasiye önem veriyoruz" "Gazze'de 2 sene önce olanlar bardağı taşırmıştır.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: "Nükleer meselede barış ve diplomasiye önem veriyoruz"

"Gazze'de 2 sene önce olanlar bardağı taşırmıştır. Bundan sonra yeni bir savaş veya savaşa benzer faaliyetler, bunun da altını çiziyorum, bunları bu bölge kaldıramaz. Dünyada hiçkimse de bunlara artık sempatik bakamaz da, duyarsız kalamaz. Herkesin de ona göre politikalarını tespit etmesi, ayağını denk alması gerekir"

SURİYE Cumhurbaşkanı Beşar Esad ile yaptığı görüşmeden sonra basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "İran ile ilgili nükleer meselenin barışçı yollarla, diplomasi yoluyla halline çok önem veriyoruz" dedi.

BAKANLARLA BİRADA GÖRüŞME

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, İstanbul'da bakanlarında katıldığı görüşme yaptı. Abdullah Gül ile Beşar Esad, çırağan Sarayı'nda ilk olarak eşleri Hayrünnisa Gül ve Esma Esad'ın katılımıyla bir araya geldi. İki cumhurbaşanı daha sonra devlet bakanları ve başbakan yardımcıları Hayati Yazıcı ve Bülent Arınç ile Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim'in de katıldığı görüşmeye geçti.

İKİ ANLAŞMA İMZALANDI

Görüşmenin ardından Bület Arınç ile Velid El Muallim, "Türkiye Cumhuriyeti Devlet Bakanlığı ile Suriye Cumhuriyeti Enformasyon Bakanlığı arasında basın ve yayın alanında işbirliği anlaşması", Hayati Yazıcı ile Velid El Muallim, "Hükümetler arası Nusaybin ve Kamışlı kara hudut kapılarının ortak kullanımına dair anlaşma" imzaladı.

GüL"DEĞERLİ DOSTUM"DİYE HİTAP ETTİ

Görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Değerli dostum" diye seslendiği Beşar Esad ile heyetinin ağırlamaktan memnun olduğunu söyledi. Suriye ile en uzun kara sınırının paylaşıldığı belirten Abdullah Gül, iki ülke arasında tarihi, kültürel ve insani bağları bulunduğunu, ortak çıkarlar ile halkların yararına ortak projeler bulunduğu söyledi. İki ülke arasında son yıllarda her alanda çok önemli gelişmeler meydana geldiğini de anlatan Abdullah Gül, "Karşılıklı ziyaretler en üst seviyede gerçekleşmektedir. İki ülke arasındaki bu ilişkiler sadece başkanlar, başbakanlar, bakanlar, yöneticiler seviyesinde değil, halklar seviyesinde de çok güçlüdür. Bu bakımdan Suriye ve Türkiye ilişkileri çok sağlam temeller üzerinde gerçekleşmektedir" dedi.

BÖLGE ENTEGRE OLUYOR

çok yararlı görüşmelerde bulunduklarını söyleyen Abdullan Gül, "Önce ikili ilişkilerimizi gözden geçirdik ve ilişkilerimizin her alanda giderek güçlenmesini görmekten memnuniyet duyduk. İki ülke arasında vizelerin kaldırılmış olması büyük yankı yaptı. Bu, bütün diğer çevre ülkeler tarafından da ilgiyle takip edildi. Yine iki ülke arasında serbest ticaret anlaşmanın imzalanmış olması ticaretimizi giderek güçlendirmekte ve karşılıklı yatırımları giderek hızlandırmaktadır. Bunu çok önemsiyoruz. çünkü inanıyoruz ki artık bu bölge birbirine entegre olmaktadır ve ekonomik kalkınma topyekun bu bölgede gerçekleşmektedir. Siyasi istikrar, siyasi ilişkilerdeki karşılıklı güven ve itimat, bunun üzerinde de ekonomik kalkınma ve refah gerçekleşecektir. Bölge halkları da bu refahtan en iyi şekilde yararlanacaktır" diye konuştu.

Turizm, kültür, eğitim ve bilim faaliyetlerine önem verdiklerini anlatan Abdullah Gül, "Bu konudaki tüm çalışmaları desteklediğimizi ve bunların daha da hızlandırılması gerektiği kanaatine vardık. Bugün imzalanan iki anlaşma, bunun en güzel işaretlerinden birisidir" diye konuştu.

IRAK'TAKİ İSTİKRAR BİZİM İçİN ÖNEMLİ

Bölge konularını da bir kez daha gözden geçirdiklerini anlatan Abdullah Gül şunları söyledi:

"İran ile ilgili nükleer meselenin barışçı yollarla, diplomasi yoluyla halline çok önem veriyoruz. çünkü İran, Türkiye'de ve bölgede bizim komşumuzdur. Suriye ile çok yakın ilişkiler içerisindedir. Bu konunun daha fazla uzamadan diplomatik yollarla çözümüne çok önem veriyoruz. Ayrıca barış sürecine de çok önem veriyoruz. Suriye ile İsrail arasındaki, İsrail ile Lübnan arasındaki ve Filistin ile İsrail arasındaki bütün problemlerin barış ve diyalogla çözümüne çok önem veriyoruz. Bu noktada Sayın Cumhurbaşkanı, değerli kardeşimin Suriye-İsrail görüşmeleriyle ilgili Türkiye'ye gösterdikleri güven ve itimada bir kez daha teşekkür ediyorum. Irak'taki istikrar bizim için çok önemlidir. Irak'ın komşusu olan iki ülkeyiz. Irak'ta bir an önce Irak halkının görüşleri doğrultusunda hükümetin kurulmasının hem Irak'a hem de bölgeye çok hizmetinin olacağı kanaatindeyiz. Bu konuda komşuları olarak Irak'a yapıcı katkılarımızı vermeye devam edeceğimizi bir kez daha istişare ettik."

HERKES AYAĞINI DENK ALMALI

"İsrail'in savaş tutumunu Türkiye'nin nasıl durdurabileceğine" ilişkin bir soru üzerine Cumhurbaşkanı Gül, "Öncelikle bu savaş sözünü hiç duymak istemeyiz açıkçası. Bu, bölgenin artık kaldırabileceği bir yük değildir. Bu bölge bunu kaldıramaz artık. Zaten Gazze'de 2 sene önce olanlar bardağı taşırmıştır. Bundan sonra yeni bir savaş veya savaşa benzer faaliyetler, bunun da altını çiziyorum, bunları bu bölge kaldıramaz. Dünyada hiçkimse de bunlara artık sempatik bakamaz da, duyarsız kalamaz. O bakımdan böyle birşeyi asla ne duymak isteriz, ne duymak isteriz. Herkesin de ona göre politikalarını tespit etmesi, ayağını denk alması gerekir" diye konuştu.

İSRAİL BARIŞ İSTEMİYOR

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad da basın toplantısında şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanı Gül'e, Suriye'nin Türkiye'nin arabuluculuğuna bağlı olduğunu vurguladım. Ancak İsrail, başarılı bir arabuluculuğa hazır değildir. çünkü bilindiği üzere başarılı bir arabuluculuk barışı getirir ve barış İsrailliler tarafından istenmemektedir. Biz aynı zamanda arabuluculuğu da vurguluyoruz, Türkiye'nin rolünü vurguluyoruz, ama şunu da vurguluyoruz; İsrail bir ortak değildir, daha önceki dönemde de ortak değildi. Olmert'in yaptığını bölgede kimse unutamaz. Başbakan Erdoğan'ın çağrısına Gazze'ye saldırı ile cevap verdi. Bunu unutamayız. Türkiye'ye Gazze'ye yardımları ve ambargonun ortadan kalkması için gösterdiği çabalardan dolayı teşekkür ediyoruz. Biz artık kendimizi bir ülkeden diğer ülkeye geçmiş gibi hissetmiyoruz. İki ülkedeki halk düzeyindeki duyguların bir yansımasıdır bu duygular. Bu, iki ülke arasında siyasi, ekonomik ve benzeri her alandaki ilişkilerin ne kadar geliştiğini ve köklü ilişkiler oluştuğunu göstermektedir. Bu aramızdaki tarihi ilişkilerin bir yansımasıdır" diye konuştu. Beşar Esad, Arap devletlerinden Türkiye'ye büyük heyecanla bir yönelme olduğuna söyledi. Biz Orta Doğu bölgesinin kitle imha silahlarından arındırılmasından yanayız"

Dilhun GENçDAL - Murat DELİKLİTAŞ - Tahsin LALE - İSTANBUL / DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title