Haberler

ABD'de Mortgage Krizine 3.2 Milyar Dolarlık Can Simidi

ABD’nin beşinci büyük aracı kurumu, dünyanın da en büyük hedge fon yöneticisi ve ABD’nin ikinci büyük mortgage tahvilleri ihracatçısı konumunda olan uluslararası yatırım bankası Bear Stearns, geçtiğimiz aylarda ABD’de yaşanan mortgage krizinde büyük zarar gören ve iflasın eşiğine gelen fonlarını kurtarmak için bir plan hazırladı.

Bu plana göre, Bear Stearns, fonların bünyesindeki mortgage bağlantılı kağıtların satışını engellemek için 3.2 milyar dolarlık bir kaynağı devreye soktu. 3.2 milyar dolarlık bu planın hedefi, kreditörlerin hedge fonlardan birinin borçları karşılığında fonun elindeki varlıkları satmasını durdurmak olarak belirlendi.

FON KURTARMA PAZARLIĞI: Bear Stearns, zor durumdaki fonlardan High-Grade Structured Credit Strategies Fund’un kreditörlerine, yeterli kefalet vererek fonun borçlarını üstlenebileceğini açıkladı. Hedge fonlarda ortaya çıkan kriz, riskli mortgage kredilendirmelerinde yanlış kararlar alınmasından kaynaklandı. Bear Sterns geçen cuma iki fonun milyonlarca dolarlık kayıp vermesinin ardından, yatırımcıların paralarını geri istemeye başlaması üzerine harekete geçti. Firma şu an bankalarla ikinci en büyük fonu kurtarmak için pazarlık sürecini sürdürüyor. Bu ikinci fon, 6 milyar dolarlık kredi ve çok daha riskli yatırımları kapsıyor.

WALL STREET’E OLUMSUZ YANSIDI: Bear Stearns’in fonlarını iflasın eşiğine geldiğinin

ortaya çıkmasının ardından riskli olarak ifade edilen mortgage kredileriyle ilgili risklerin piyasalarda yeniden arttığı konuşulmaya başlandı. Bu gelişme, borsalara da olumsuz yansıdı. New York Borsası’nda Dow Jones endeksi, Bear Stearns ile ilgili gelişmelerin ardından önceki gün 183 puanlık hızlı bir düşüşle kapandı. Mortgage kredili Sorunların yeniden gündeme gelmesiyle birlikte Bear Stearns hisseleri de haftayı yüzde 4’lük düşüşle 143.75 dolardan kapattı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title