Haberler

AB'ye Damsız Girilmez

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, "Türkiye'yi AB'ye Damsız Almazlar"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, "Türkiye'yi AB'ye damsız almazlar. AB'ye gireceksek, çalışan ve girişimci kadın sayımız artmalıdır" dedi.

Denizli'de Kadın Gelişim ve Kültür Derneği'nin (KAGED) düzenlediği 'Her şeye rağmen kadın' konulu panele konuşmacı olarak katılan ve aynı zamanda HEY Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı olan Aynur Bektaş, kadınların iş gücüne katılım oranının giderek düştüğünü, bu durumun kadınlar adına kaygı verici olduğunu belirtti. Bu koşullarda Türkiye'nin AB'ye girmesinin zor olduğunu iafd eden Bektaş, "AB'ye damsız almazlar. AB'ye gireceksek, çalışan ve girişimci kadın sayımız artmalıdır. Kayıt dışı çalışan kadınlar kayıt altına alınmalıdır" dedi.

Bektaş, AB ülkelerinde kadın istihdam oranının yüzde 57.2, Türkiye'de ise yüzde 26.1 olduğunu söyledi. Yine AB ülkelerindeki kadın yönetici sayısının yüzde 33, Türkiye'de ise yöneticilerin sadece yüzde 7.8'inin kadın olduğunu kaydeden Bektaş, "AB ülkelerinde politikacıların yüzde 24'ünün kadın. Türkiye'de ise bu rakam yüzde 9.1. Üniversiteli kadın sayısı AB ülkelerinde yüzde 58.9, Türkiye'de ise yüzde 43" dedi.

Kadının durumunun sadece Türkiye'de değil, dünyada da sancılı olduğunu ifade eden Bektaş, "Dünyada toplam işlerin üçte ikisini kadınlar yapıyor. Dünyadaki toplam gelirin sadece onda birini kadınlar kazanıyor. Dünyadaki özel mülkiyetin sadece yüzde 1'ine kadınlar sahip. Türkiye'de 25 milyon hazine, üstü örtülü duruyor. Kadın hazinesini değerlendiremiyoruz. Bunda maalesef biz kadınlar da hatalı davranıyor. Zira, yapılan araştırmaya göre, kadınlarımızın yüzde 56'sı çalışmak istemiyor. Çalışmak isteyen kadınların da yüzde 23'ü öğretmen, yüzde 15'i devlet memuru olmak istiyor. Yüzde 13'lük bölüm ise herhangi bir işte çalışmak istediğini söylüyor. Maalesef ülkemizde kadının iş gücüne katılım oranı giderek düşüyor. Bu durum Türk kadını için hoş değil. 1990 yılında Türk kadınının iş gücüne katılımı yüzde 34.1 iken, 2004 yılında bu oran yüzde 25.4'e düştü. 2009'da yüzde 26 seviyesinde. Bu oran oldukça düşük. Ülkemizde istihdamda yer alan her 100 kadından 64'ü herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna kayıtlı olmaksızın çalışıyor. Çalışan kadınlarımızın yarısı kayıt dışı" diye konuştu.

BABA, EŞ, ERKEK KARDEŞTEN DESTEK

Bir kadının her hangi bir yere gelmesi için baba, eş veya erkek kardeşten destek alması gerektiğini anlatan Bektaş, "Erkeklerle kavga edeceksek işi öğrenince edelim. Kadınlar bir yerlere gelecekse mutlaka erkeklerin desteğini almalıdır" dedi.

Türkiye'de girişimci kadın sayısının 80 bin, erkek girişimci sayısının ise 1 milyon 300 bin olduğunu kaydeden Bektaş, sözlerini şöyle tamamladı:

"2009 yılı BM Kalkınma Programı Cinsiyete Dayalı Gelişme Endeksi'ne göre, Türkiye 109 ülke içinde 101'inci sırada. Dünya Ekonomik Forumu'nun 2009'da 134 ülkede yaptığı araştırmaya göre, ekonomik katılım ve fırsatlar alanında Türk kadını 130. sırada. Politikaya katılım da 107, eğitime katılımda ise 110. sıradayız. Küçüksediğimiz bir çok ülke, kadının iş gücüne katılımı ve eğitimli kadın oranında bizden çok çok iyi durumda. Belirttiğim gibi, eğer çağdaş ülkeler seviyesine geleceksek, AB'ye gireceksek bunu kadınlarımızın iş gücüne katılımını arttırarak yapabiliriz. AB'ye bizim erkeklerimizi kadınlar olmadan almazlar."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title