Haberler

731. Karaman Türk Dil Bayramı

Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, Türkçe'nin dünyada en çok konuşulan ve yaygın olarak kullanılan diller arasında 5. sırada yer aldığını belirterek, "Türkçe, Türkiye'nin stratejik ve bölgesel gücüdür" dedi.

731. Karaman Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre'yi Anma Etkinlikleri, Türk Dil Kurumu'nda gerçekleştirildi. Toplantıya, TDK Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, Karaman Valisi Fatih Şahin, Karaman Belediye Başkanı Ali Kantürk, çok sayıda milletvekili ile yerli ve yabancı Türkoloji uzmanı katıldı. TDK Başkanı Akalın, burada yaptığı konuşmada, Türkçe'nin coğrafyaları birleştiren kimliği hakkında bilgi verdi. Türkçe'nin yüzbinlerce kilometrelik alanda 220 milyon insanın konuştuğu temelleri olan bilim ve sanat dalı olduğunu belirten Akalın, "Türkçe binlerce yıldır varlığını sürdürüyor ve sürdürmeye de devam edecek" dedi. Kaşgarlı Mahmut'un 'Divan'ı Lügat-it Türk adlı eserinin ilk Türkçe sözlük ve ilk ansiklopedi olmasının yanı sıra Türkçe'nin konuşulduğu yerleri gösteren bir harita özelliği taşıdığını söyledi. Akalın, "Türk dünyasında nereye gidilirse gidilsin sayı adları, toprak, ağaç, çiçek, renk ve hayvan adları ortak kullanılıyor. Arada sadece lehçe farklılıkları bulunuyor. Türkçe dünya da en çok konuşulan ve yaygın olan diller arasında 5. sırada yer alıyor. Türkçe 36 ülkede 75 milyon insan tarafından en çok kullanılan bir dildir. Türkçe, Türkiye'nin stratejik ve bölgesel gücüdür" diye konuştu.

Tük Dil Kurumu'nun Türkçe'nin sesini dünyaya ulaştırmaya çalıştığını söyleyen Akalın, Türkçe'yi sanal ortamda da vatandaşlara açtıklarını belirtti.

Karaman Belediye Başkanı Ali Kantürk, "Şehrimizi ve ülkemizi sadece atalarımızdan geçmişimizden bize kalan bir miras olarak değil, aynı zamanda gelecek nesillere bırakacağımız bir emanet olarak görüyoruz. Bir belediye başkanı olarak bugün bütün kentsel ihtiyaçları karşılanmış, alt yapısı tamamlanmış modern ve fonksiyonel yollar yeşil alanlar ve birçok anlamda gelecek nesillere modern ve çağdaş bir kent bırakmanın önemli olduğunu çok iyi biliyoruz. Karaman Belediyesi, Türkiye'de ilk defa yabancı kelimelerden oluşan işletme isimlerine izin vermeyen meclis kararı almıştır. Dilini kaybeden milletler her şeylerini kaybederler. Dil gidince vatanda bayrak da gider. Dilimize herkesin sahip çıkması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Karaman Valisi Fatih Şahin de toplantıda yaptığı konuşmada, Türk dilinin, Türk milletinin en kıymetli hazinesi olduğunu söyledi. Gelenek görenekleri ve örf ve adetleri dil sayesinde gelecek kuşaklara aktarılabileceğini kaydeden Vali Şahin, Türk dilini koruyanlara, yaygınlaşması için çaba sarf edenlere de teşekkür etti.

(DUY-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title